Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '20

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

farklı olun...

Hepimizin bir çevresi, bir kültürü, hayat anlayışı, okuduğu kitapları ve anlattığı hikayeleri var. Kişiler konuşma sırasında verdiği örnekler ve hikayeler ile birçok kişinin önüne geçer, ilgi odağı olur, saygı duyular veya ne kadar çok konuşuyor denilir

 

Bulunduğunuz, iş ortamında, okul ortamında, arkadaş ortamında konuşmalarda herkesin bildiği bir şeyden bahsetmek çok iç açıcı bir şey değildir.

 

Düşünün siyaset konuşurken gazetelerin yazdıklarını örnek verdiğinizde mi dikkatli dinleniyorsunuz yoksa gazetelerin yazdıkları konulara değişik örnekler vererek pekiştirdiğiniz de mi?

 

Kitaplarla ilgili konuşurken herkesin okuduğu kitaptan mı bahsettiğinizde mi dikkatli dinlenirsiniz yoksa çok kişinin okumadığı ve enteresan konusu olan bir kitaptan bahsettiğinizde mi?

 

Size herkesin yaptığını yapmayın demiyorum. Herkesin yaptığını mutlaka yapın ama farkınızı ortaya koymak için siz diğerlerinde olmayanı yapın. ortamda popüler bir kitaptan bahsedildiğinde eğer siz onu okumamışsanız zamana ayak uyduramadığınızı düşünülür.

 

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un yeni kitabı 'Kırmızı Saçlı Kadın'ı mutlaka okuyun, bunun yanında Tezer özlü’nün “Yaşamın Ucuna Yolculuk - Bütün Yapıtları”nı da okuyun.

.

Çevrenizde aktif olarak görüştüğünüz kişilerin ortak olarak okuduğu kitapları, gittiği kefeleri, izlediği filmleri bilmeli onlara ayak uydurmalısınız. Neden mi? Arkadaşlarınıza uyum için, ayı konulardan bahsederek sizleri benimsemeleri için. Sonrasında ilgili olduğunuz konulara uygun farklı şeylerde öğrenin. Unutmayınız kurduğunuz arkadaşlıklar paylaşımlarınızla büyür. Size kimse için değişin demiyorum size kendiniz için bakış açınızı değiştirin diyorum

Bir Hatırlayın şuan popüler bir paylaşım var bir anne evde ki wifi şifresi için çocuklarına şu notu yazar "Çocuklar, bu haftanın 'Wifi' şifresi, romanda Anna Karenina'nın giydiği elbisenin rengi. Bol şans..."

Hatırladınız dimi bu paylaşımı. Peki, elbisenin rengi neydi. İşte benim bahsetmek istediğim bu, herkes popüler paylaşımları bilir ama detayı çok az kişi bilir.

 

Finans sektöründen bir kişiyseniz sabah ilk işiniz ekonomi haberlerini okumak olmalı. Türkiye'nin 2017 yıllık büyüme rakamını bilmeniz iyi bir şey ama yanında IMF'nin tahmini, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch Ratings, S&P, Duff&Phelps, Dominion Bond’un tahminlerini, saygın ekonomist yazarların yorumlarını bilirseniz, o ortamda dinleneceğiniz süre biraz daha dikkatli olunacaktır.

 

Uzay ve evrene merak salmış bir arkadaş ortamında siz güneşe 106 günde gidiliyormuş dediğinizde zaten herkesin bildiği bilgiyi paylaşmış olacaksınız. Evrenin yaşı 13 milyar dediğinizde artık çocukların bile bildiği bir konuyu gündeme alacaksınız.

Konuşacaksanız Hubble Uzay Teleskopu konuşmalısınız gerçi Hubble Uzay Teleskopu da artık eskiyor yenisi 2018 de The James Webb Uzay Teleskopu fırlatılacak ve Hubble’dan beş kat daha büyük bir ışık toplama alanına sahip olacak. Bence bundan bahsetmelisiniz.

Çiçek Abbas filmini herkes bilir orada Abbas minibüs alır ve Şakir’e rakip olur.

Hani şu kahvedeki “herkese benden Şakir'e yok” repliği. Ne kadar gülmüştük değil mi. Hâlbuki orada çok güzel bir liderlik anlatımın var. Siz çalışanlarınıza zulüm ederseniz, hak yerseniz, iyi bir örnek olmamanın dışında kötülükler yapmayı severseniz. Çalışanınız emrinizden kurtulduğu anda size bey / bayan demeyecektir ve gittiği her firmada sizin kötü şöhretinizi de yayacaktır.

Örnekleri siz düşünerek çoğaltın biraz.

Sonuç olarak herkesin bildiği şeyleri mutlaka bilin ama ilk siz onlardan bahsetmeyin. Bırakın karşınızdakiler onlardan bahsetsin, siz onların anlattıklarını bildiğinizi gösterin. Konu size geldiğinde siz farklı açılardan örnekler verin ve bahsedin. Bu sayede dinlenme oranınız ve ortamda ki ağırlığınız artacaktır.

 

Turgay boztaş

 
Toplam blog
: 6
: 52
Kayıt tarihi
: 13.12.20
 
 

Bir markanın kurumsallaşması, Mağazacılık yönetimi, Ekip yönetimi, Liderlik eğitimi, ..