Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '17

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Farklı sirke çeşitleri

Farklı sirke çeşitleri
 

Farklı sirke çeşitleri


Her zaman kullandığımız ve özellikle salatalarımızı tatlandıran bir ürün var ki biz buna “ Sirke “ diyoruz. Söylendiğinde herkes bilir, tadını herkes yorumlar peki içinde ne var bunun?  “ Tabi ki üzüm, elma sirkesi var başka ne olabilir?  “ cevabını alırsam bu benim için yeterli olmaz. Hep derim, bir gıda ürününü biliyor olmanız için , adını ve tadını bilmeniz yeterli değil. Bilinçli tüketiciler olarak içeriğini bilmeniz ve çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmanız en doğal hakkkınız.

Sirke üretim prosesi farklı şekillerde gerçekleştirilebilir,  bu proses uzun uzun anlatılabilecek ve üzerinde konuşulabilecek şekilde elbette . Sirkenin asıl mantığı, şekere sahip olan başka meyvelerin farklı işlemler gördükten sonra etil alkol ve asetik asit fermantasyonuna  uğramasıyla elde ediliyor olması. Bu işlem farklı sürelerde de olabilir. Daha önceki yazılarımda “ Beyaz sirke “ başlığı altında alışık olmadığınız farklı bir çeşidinden bahsetmiştim.  Her zaman akla ilk gelen elma ve üzüm sirkesi oluyor fakat son yıllarda balzamik sirkenin şanını da görmezden gelemeyiz. Trebbiano üzüm çeşidi tercih edilerek koyu kahverengi renkte karşımıza çıkan bu ürüne de oldukça ilgi duyuluyor.  Peki neden ilerleyen günlerde diğer sirke çeşitlerini de daha sık görmeyelim ki? Mesela  bal sirkesi , nar sirkesi, kayısı sirkesi , ayva sirkesi,  karanfil sirkesi ve nane sirkesi.  Genişletelim düşünce yapımızı , hani nasıl balzamik en popüler sirke koltuğuna oturduysa bir başka sirke de ona rakip gelebilir. Ya da belki de  biz iki çeşit arasında kalmayıp raflarda daha fazla sirke çeşidi ile karşılaşırız. Neden olmasın?  Bu konuda güvendiğiniz gıda markaları dışında gözünüz başka bir şeyi görmemeli buna dikkat tabii.

Hep söylerim sirke severler bu işe mutlu olur, tadını hiç sevmeyenler ilgilenmez. Sen herkesi seviyor musun sevgili okur?  Sirkede de bu iş aynı, normal karşılıyorum sevmeyenleri ve tadından hoşlanmayanları.  Kabul edelim ki sıkı takipçisi de olan bu gıda ürünün yeni çeşitleri çıkarsa, mutlu olan bir kesimle karşılaşacağımız şüphesiz.

Not : “ Sirkede bile çeşitlilik isteniyor.  “                                                               Sağlıkla Kalın!

                                                                               Gıda Mühendisi – Nermin Özge Bilge

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..