- Kategori
- Beslenme / Diyet
- Okunma Sayısı
- 34
Farklı Un Çeşitleri
Ekmek… Kimi için olmazsa olmaz, kimi için ise “Çarpı yemiş bir gıda.” Benim aklıma ekmek dendiği zaman bildiğimiz o mis kokulu beyaz fırın ekmeği geliyor. O ekmeğin kokusu ve tadı gerçekten kendisine has. Peki diğer ekmekler? Onları da görmezden gelemeyiz, günümüzde tüketiciler o kadar bilinçlendi ve ekmek çeşitleri öyle arttı ki… Bakalım bu sefer benim dikkatimi ne çekti?
Bir ekmek üreticisini incelerken farklı tarz unlarla tanıştım. Evet biliyoruz birçok un çeşidi var ve çeşitli ekmekler üretilebiliyor fakat bu unları sizlerle de paylaşmam gerekiyor. Önce daha çok bilinenlerden başlayalım. Tam buğday, Çavdar, Yulaf ve Siyez.
Şimdi ise benim dikkatimi çeken unlara gelelim: Dinkel unu, Kavılca unu, Karakılçık unu, Kızılca buğday unu, Menekşe unu, Kunduru unu, Üveyik unu, İza unu. Tüm bu unların ayrı ayrı hikayesi var elbette. Gelelim daha da ilgimi çeken glütensiz un çeşitlerine, Çiğ karabuğday unu, Nohut unu, Darı unu, Keçiboynuzu unu, Fasulye unu ve Kestane unu.
Bu unları belki daha önce duymadınız belki de çoktan satın alıp ekmeğinizi yaptınız bile, bilemiyorum. Tek bildiğim bu unlarla çok güzel ekmekler, makarnalar ve atıştırmalıklar yapabileceğiniz. Gluten istemiyor musun? Glutensiz olan un çeşitleriyle istediğin tüketimi gerçekleştirebilirsin. Gluten sınırın yok mu? O zaman da istediğin bir un çeşidiyle farklı denemelerle hayatına renk katabilirsin.
Gıda sektöründe çeşit ve ilgi her zaman doğru orantılıdır. Hatta ikisi birbirini tetikler, ürünlere olan ilgi arttıkça çeşit artar, ürün çeşidi arttığı zaman ise o ürünlere olan ilgi artar. Derin ve felsefik bir cümle kurduk…
Benim favorilerim: Nohut unu, Mercimek unu, Kinoa unu ve Çiğ karabuğday unu.
Nermin Özge Top4 Un listesinde ilk sıradalar. Okuyanlar farklı un çeşitleri öğrendi, yerinde duramayanlara ise şimdiden keyifli denemeler dileyelim.
Not: “Ekmek bu, illaki yeniyor.”
Sağlıkla Kalın!
Gıda Yüksek Mühendisi
Nermin Özge Bilge
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.
