Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '11

 
Kategori
Haber
 

Fas’tan büyük ödülle havalanan ‘Uçan Süpürge’…

Fas’tan büyük ödülle havalanan ‘Uçan Süpürge’…
 

Dört bir yandan gelen erkek vahşeti haberleriyle kararan kadın dünyasına destek olmaya çalışan bir kuruluş sessiz sedasız yolunda ilerlemekte. 1996’da bir grup kadın tarafından Ankara’da kurulan ‘Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği’ Türkiye ve dünyadaki kadın gündeminin takipçisi. Kadının insan haklarının içselleştirilmesini takip eden ‘Uçan Süpürge’ aynı zamanda TRT ekranından da ‘Masalın Eksik Yüzü’ adlı yapımla kadın konusunda gündem belirlemiş, çok sayıda programa danışmanlık yapmıştı. Yarattığı festivalle Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren ve küçük yaşta evliliklere dikkat çeken ‘Uçan Süpürge’ kadınları bilinçlendirmeye yönelik pek çok proje de hazırladı. 

14 yıllık geçmişe sahip ‘Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’yle öne çıkan kuruluş, şimdi 19-24 Eylül tarihleri arasında Fas’ta düzenlenecek olan ‘5. Sale Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’yle gündemde. Dünyaca ünlü sanatçıların katılımıyla iki yılda bir gerçekleştirilen ve bu yılı ‘gelişme evresi’ olarak nitelendiren festival çeşitli ülkelerden kadın yönetmenlerin yapımlarına yer vermekte. Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivali olan ‘Uçan Süpürge’yi büyük ödüle layık gören Sale Festivali, Uçan Süpürge Yönetim Kurulu Başkanı Halime Güner’den de açılış gecesinde konuşma yapmasını talep etmekte. 

Yedinci sanatın olanakları çerçevesinde, kadına şiddeti işlemesiyle değerlendirilen ‘Uçan Süpürge’ için büyük motivasyon olan ödül kadınımızın dünya çapında daha çok tanınmasına da olanak sağlayacak. Uzun metraj dalında son iki yılda çekilen 12 filme yer veren ve kadın konusunun evrenselliğini gösteren Sale Festivali’nden gelecek olan ödülün hemen hergün şiddete maruz kalan kadınlara faydası olur mu? Kadını ‘mal’ gibi gören erkek zihniyeti sürdüğü müddetçe, hayır. Ancak bu tür vahim olayları kökünden kesemese de en azından kadının adı olduğunu gösterir. Bu da ilerisi için küçümsenmeyecek bir adımdır. 

Anibal Güleroğlu 

 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..