Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '13

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Fasulye yemekleri: Gelelim fasulyenin nimetlerine…

Fasulye yemekleri: Gelelim fasulyenin nimetlerine…
 

lezzetliyemek.org


 Yemeklere taktık ya bu günlerde. Şahin arkadaşım da, “Şimdi geldik, fasulyenin nimetlerine…” diyerek bana bir gönderme yaptı. Niye olmasın? Diğer yandan Mesut Hoca’mız da, “Fasulyenin gazı nasıl alınır?” da kalmıştı. Biz burada bir parantez açıp devam edelim. Bakalım nerelere erişiriz.

Fasulye bilindiği gibi soframızın sultanı. İster taze fasulye olsun; ister kuru fasulye… Yazın da da , kışın da güzel güzel yenen ve hiçbir zaman hiç kimsenin şikayet etmediği  yemek çeşitleridir. Kuru fasulye, yanında da pirinç pilavı al sana yemeğin alası. Üstelik de Atatürk’ün çok sevdiği yemek çeşiti!

Son zamanlarda bir takıntım var ya: Yemek çeşitleri için interneti tarıyorum. Bakalım Türk kadınları ve aşçıları ne gibi fasulye yemekleri yapmışlar?

İşte size yine 75 çeşit fasulye yemeği. Beğenmediniz mi; yetersiz mi gördünüz… Buyurun siz tarama yapın. Mutlaka benden daha çok şeyler bulacaksınız. Çünkü ben biraz aradıktan sonra sıkılıyorum. Bu bile bize yeter diyorum. Evet, kadınlarımız, hep bildiklerini değil de, burada adı geçen yenilikleri de arada sırada deneseler hiç de fena olmaz.

Fasulye , der de geçer gideriz. Ama bilen bilir, onun da bir çok çeşit vardır. Merekliları bulur bulur pişirirler.  her birinin lezzeti de diğerinden farklıdır. Allah ne nimetler vermiş be… Nankör olmayalım. Değerlendirelim. Şimdi biraz sözlüğe bakalım:

Fasulye (Phaseolus vulgaris), baklagiller (Fabaceae) familyasının Phaseolus cinsinden Orta Amerika menşeli, bir yılda yetişen otsu bir bitki türü.

Fasulye , pişirilmesi ve yararlanılması açısından  öncelikle , “Taze fasulye” ve “Kuru fasulye” diye ikiye ayrılır.

Taze fasulye , yerel adlara göre bir çeşitleri vardır. Belli başlıcaları: Çalı fasulyesi, Ayşe Kadın Fasulyesi… gibi adlar alır.

Kuru fasulye ise: dermason, horoz, barbunya, boncuk, şeker, göbekli, börülce (karnıkara), Bombay fasulyesi diye adlandırılan çeşitlere sahiptir.(internet,wikipedia)

Ayrıca fasulyenin akrabaları da ,belli başlı yiyeceklerimiz arasındadır . Bakliyatgiller: Bakla, bezelye, barbunya, börülce, soya fasulyesi…

Uzmanlar bu fasulye çeşitlerini daha da özelleştirmekte ve 80 çeşit kadar fasulye çeşiti saymaktadırlar.

Neyse bizim bildiğimiz bize yeter, demeyelim internet’te şöyle bir yolculuğa çıkalım : Bakalım  belli başla fasulye yemekleri nelermiş ?

Fasulye yemekleri:

1. Zeytinyağlı Pilaki, 2. Piyaz, 3. Etli taze fasulye 4. Etli kuru fasulye, 5. Fasulye çağlayanı,
6. Taze fasulye turşusu, 7. Sucuklu kuru fasulye, 8. Güveçte şeker fasulye, 9. Fasulye bastısı,
10. Fasulye salatası, 11. Gelin fasulyesi, 12.Fasulye ezmesi salatası, 13. Fasulye kavurması,
14. Fasulyeli milföy sepeti,  15. Fasulyeli kış türlüsü, 16. Fasulyeli tavuk çorbası,
17. Kekikli fasulye salatası, 18.Fasulye içli lahana sarması,
19. Kuru fasulyeli makarna çorbası, 20. Yumurtalı fasulye, 21. Zeytinyağlı taze fasulye,
22. Fasulyeli pilav, 23. Etli fasulye güveci, 24. Kuru fasulye pastası,
25. Sarımsaklı fasulye tava, 26. Fasulye sote, 27. Fasulye kavurması, 28. Barbunya fasulyesi,
29. Cevizli taze fasulye, 30. Taze fasulye sahan musakkası, 31. Fasulye çorbası,
32. Fasulyeli börek, 33. Kuru fasulye püreli et, 34. Zeytinyağlı patatesli taze fasulye,
35.Kereviz saplı zeytinyağlı fasulye, 36. Fasulyeli yaz türlüsü,
37. Mısır unlu fasulye kızartması, 38. Fasulyeli sıyırma yemeği,
39. Yoğurtlu taze fasulye salatası, 40. Sarımsaklı yoğurtlu taze fasulye,
41. Güveçte mantarlı taze fasulye, 42. Soslu fasulye dizmesi, 43. Taze fasulye diblesi,
44. Erik soslu taze fasulye, 45. Yumurtalı yeşil fasulye, 46.Taze fasulyeli omlet,
47. Fasulyeli saçaklı pilav, 48. Yumurtalı ve yoğurtlu taze fasulye kavurması,
49.Bahar pizzası, 50. Yoğurtlu fasulye çorbası, 51. Taze fasulye yağlaması,
52. Gilikli taze fasulye, 53. Havuçlu taze fasulye, 54. Fasulye tavası,
55. Taze fasulye çeşitlemesi, 56. İncikli taze fasulye, 57.Çayeli usulü kuru fasulye,
58.Fasulyeli bulgur pilavı, 59. Fasulyeli şiveydiz, 60.Fırında kibrit çöpü fasulye,
61.Kuru fasulyeli domates çorbası, 62. Fındıklı börülceli fasulye salatası,
63. Taze fasulye kebabı, 64. Fasulyeli maydanoz salatası, 65.Fasulye suey,
66. Meksika fasulyeli şehriye salatası, 66.Kerevizli Bombay fasulye,
67.Patlıcan ve fasulye kızartması, 68. Sütlü yumurtalı fasulye kavurması,
69. Fasulye biberleme, 70. Karışık fasulye ezmesi, 71. Fırında iri kuru fasulye,
72.Mayonezli piyaz, 73. Etli, fasulyeli borş çorbası, 74. Kuru fasulyeli kroket,
75. Isırganotlu kuru fasulye.

İşte size 75 yemeklik bir fasulye menusu. İçlerinden seç beğen al. Beğenmediysen veya listeyi eksik bulduysan sen tamamla, mutlu olurum.

Aslında, Türk kadınlarının her birinde gizli ne yemekler vardır ama, sormadan söylemezler. Hep kendi yemek kitaplarına saklarlar.

Bu arada bir Fasulye fıkrası anlatmasak olmaz. Ama kuru fasulyenin de nasıl bir fıkrası olabileceğini siz tahmin edebilirsiniz.

“Bir zamanlar kuru fasulyeye çılgınca düşkün bir adam varmış. Kuru fasulyeye bayılırmış, ama her zaman fasulyenin sonraki etkisi utandırıcı ve canlı bir tepki oluyormuş. Bir gün bir kıza rastlamış ve aşık olmuş. Evlenmeye karar vermişler fakat kız ancak kuru fasulye yemeği bırakırsan evlenmeyi kabul ederim diye şart koşmuş. Adamımızda büyük bir fedakarlık gösterip fasulyeyi bırakmış. Kısa bir süre sonra evlenmişler.
Bir kaç ay sonra, bir aksam adamımız işte iken telefonu çalmış. Arayan hanımı. Akşamleyin bir saat geç gelmesi için rica etmiş, adam kabul etmiş. İşten çıkan adam dışarıda bir saati doldurmak için gezinirken bir restoranttan gelen kuru fasulye kokusuna yenik düşmüş. Sadece bir porsiyon yerim diye içeri girmiş fakat hızını alamamış. Bir, iki, üç, beş, yedi derken 10 porsiyona tamamlayıp dışarı çıkmış. Fakat dışarı çıkar çıkmaz hemen gaz olayı başlamış.

Adamda koşturarak karşıdaki parka gitmiş ve bir güzel başlamış gaz çıkarmaya. Fakat durmaya niyeti yok. Gaz çıkardıkça çıkarıyor… En sonunda tamam demiş artık kalmadı. Saatte zaten doldu, artık eve geri dönebilirim.

Eve gelmiş, zile basmış, karisi kapıyı açıp kocasının kucağına atlamış. Kocacım sana bir sürprizim var fakat biraz bekle deyip bir mendil bulmuş ve kocasının gözlerini bağlamış. Ardından kocasının koluna girip onu yemek masasının başındaki sandalyeye oturtmuş. Gözündeki bağı tam açacakken telefon çalmış. Karısı gözünü açmaması için yemin ettirdikten sonra telefona cevap vermeye gitmiş.

Fakat bu arada adamımızın gaz olayı yine son haddine gelince bakmış karısı da hala telefonla konuşuyor adam ağırlığını bir poposunun üstüne vermiş ve koyvermis. Hem yüksek sesliymiş, hem de çürük yumurta kadar olgun. Hemen el yordamıyla pencereyi bulmuş, koşmuş pencereyi açmış, pantolonunu çıkartmış, donunu çıkartmış ve dışarıda donunu sallayarak havalandırmış. Pencereyi kapatarak gene el yordamıyla yerine dönmüş. Karisi konuşmaya devam. Ee demiş bizimki fırsattan tekrar istifade edelim. Bu sefer öbür polosunun üstüne ağırlığını vermiş ve tekrar koyvermis. Bu ödül bile kazanabilirmiş.Hemen tekrar el yordamıyla pencereyi bulmuş, koşmuş pencereyi açmış, pantolonunu indirmiş, donunu çıkartmış ve dışarıda donunu sallayarak havalandırmış. Pencereyi kapatmış ve yerine dönmüş. Kulağı içerdeki telefon konuşmasında,veda sözleri özgürlüğünün sona erdiğine işaret edene kadar bu duruma beş dakika kadar devam etmiş. Mutlu bir şekilde gülümsemiş masumca. Karısı  döndüğünde, onu o kadar beklettiği için özür dilemiş. Gözünü açıp açmadığını sormuş ve kocası gözünü hiç açmadığına yemin etmiş. Bunun üzerine karısı, gözündeki bağı çözmüş ve bağırmış ... - "İYİKİ  DOGDUN ALİ, HAPPY BIRTHDAY ALİ..."
Fakat bu sırada DOGUM GÜNÜ PARTISI için hazırlanmış masanın etrafında oniki adet misafir ağızları bir karış açık oturmuş adama bakıyorlarmış..

Hıdır. Benim bulduğum budur. Hadi bakalım, siz de biraz araştırın. Dünyada daha ne  gibi “Fasulye Yemekleri” var , ne gibi fasulye fıkraları var kimbilir.? Görelim.

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..