Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '20

 
Kategori
Tarih
 

Fatih'in Annesi

Fatihin annesi;

Bu konuda belirsizlik devam etmektedir. Bir kısım tarihçiler 2.Murat'ın cariyesi olup sonra haseki olan Hüma Hatunu işaret ederken, bir kısmıda Sırp Kralının kızı Mara Brankoviçi anmaktadır. Küçük yaşta annesini kaybeden (1449) şehzade Mehmed'e Edirne sarayında yakınlık gösteren onun sırdaşı ve ana şefkati ile bağlandığı Mara Hatun'un hiç çocuğu olmamıştır.

Annesi ölünce Fatih haremdeki adıyla Meryem Sultana (Mara) “anam” demeye başladı. O kadar ki, Fatih çok erken yaşta (16 yaşında) gene bir cariyeden (Gülbahar Hatun) baba olunca (1448’de), geleceğin 2. Bayezid’i de Meryem Sultan’ı “babaanne” olarak bildi. İlginçtir, bu doğum Edirne Sarayında değil de 40 km güneydeki Dimetoka Sarayında gerçekleşmiş, herhalde çocuk burada büyümüştür.

Şehzadenin üvey annesidir. Mara'nın Edirne sarayına gelin olarak geldiği ve nikahının tarihi  4 eylül 1436 yılıdır. II.Murat vefat ettikten sonra Fatih İsfendiyar kızı Halime hatunu Anadolu beylerbeyi İshak paşaya nikahladı.Mara Hatun'u ise itibarlı paşalardan biriyle evlendirmek istedi. Mara reddetti. Eğer gerçek annesi olsa bunu hiç düşünmezdi.

Hüma Hatun ise tarih sahnesinde pek görünmez. Mezarı Bursa’dadır ve Hüma Hatun veya Hatuniye Kümbedi olarak bilinmektedir. Bu türbenin 1449 tarihli (hicri 853) kitabesinde isim belirtilmez ama yapının II. Mehmed (Fatih) tarafından annesi için yaptırıldığı yazılıdır. Bursa’daki bir mahkeme kaydında ise Fatih’in annesinin ismi Hüma Hatun olarak geçmektedir.

Fatih’in annesinin Hüma Hatun olduğu anlaşılır. Babasının adının Abdullah olarak kaydedilmesinden Hüma Hatun’un cariyelikten gelme olup muhtemelen Kafkas asıllı olduğu tahmin edilmektedir.

Hüma Hatun¸ oğlu Mehmed’i 1432’de Edirne Sarayı’nda dünyaya getirdi. Çocukluk yılları Edirne Sarayı’nda geçti. Muhtemeldir ki annesi Hüma Hatun ve sütannesi Hundi Hatun onun yetişmesinde özel bir ihtimam gösterdiler. 1438 yılında ağabeyi Alaaddin ile beraber sünnet merasimleri yapıldı. Şehzade Mehmed 11 yaşına geldiğinde Manisa’ya vali tayin edilince Hüma Hatun da onunla birlikte bu şehre geldi.

Bir vakfiyede Hatun binti Abdullah, “Abdullah kızı” olarak geçer. Bu ibare, onun mühtedi (İslâmiyet'i sonradan kabul eden) olduğuna delil olabilir. Zira, o dönemde mühtediler asıl babalarına değil, “bin Abdullah” veya “binti Abdullah” şeklinde, jenerik isim olarak Abdullah'a (Allah'ın kulu) isnad edilirdi.

Bazı kaynaklarda Fatih Sultan Mehmet'in annesinin Fransız olduğu, bazı batılı kaynaklarda ise bunun Fransız asıllı bir Yahudi olan Ester Stella olduğu kayıtlıdır.

Tarihçi Babinger ve yazar Lord Kinross'a göre Fatih’in annesi gayrimüslim bir köledir. Yine Babinger'e göre ölümünden sonra Türk-Acem efsanelerindeki cennetkuşu hümadan esinlenilerek Hüma Hatun olarak adlandırılmıştır. Türk tarihçi Halil İnalcık’a göreyse Fatih’in annesi cariye ve hıristiyandı.

Böylece Hüma Hatun on iki yaşındaki oğlunun ilk saltanatını görme bahtiyarlığına erdi. Valide Sultan olarak Edirne Sarayı’nda yerini aldı. Ancak iki sene sonra II. Murad Han’ın tahtı tekrar devralması üzerine bir kez daha Manisa’ya çekildiler.

Hüma Hatun Türbesi;

Bursa Muradiye Camii'nin bahçesinin doğusunda bulunan  türbe, 1449 yılında, Sultan II. Murad'ın emriyle Fatih tarafından yaptırılmıştır.

Altı köşeli olan türbenin üzeri kubbe ile örtülüdür. Duvarları tuğla ve kesme taş ile örülmüş olan yapının içi toplam on pencere ile aydınlanmaktadır. Kubbe içinde yapılan kalem işi madalyon ilgi çekicidir.

Türbenin kitâbesinde şöyle yazılıdır:

“Allah’a hamdolsun bu türbe-i münevvere Mevlâna Sultan’ul-a’zam ve’l-Hakanü’l-muazzam es-Sultan ibni’s-Sultan Bayezid Han oğlu Mehmed Han oğlu Murad Han zamanında Allah onun mülkünü ve devletini ebedi kılsın oğlu ve gözünün nuru Rasûlullah sallâllahu aleyhi vesellemin isim ortağı Seyyid Necib Sultan Mehmed Çelebi (Fatih Sultan Mehmed Han)’nin emriyle hatunların ulusu annesi merhume için bina olundu. Allah onun esâs-ı saltanatını muhalled ve erkân-ı devlet ve izzetini müeyyed kılsın. Hicrî 853 (1449).” Bu türbe “Hatuniye Kümbedi” diye adlandırılmaktadır.

 

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..