Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sonsuzluk (Osman Özeker)

http://blog.milliyet.com.tr/yasev

23 Kasım '10

 
Kategori
Eğitim
 

Fatih Projesi

Fatih Projesi
 

Başbakan Erdoğan, dün Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştirilecek olan Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi imza törenine katıldı.

Eğitim ve öğretimde yeni bir sayfa açacak olan bu proje daha şimdiden çok konuşulmaya başlandı.

Projenin tam açılımını verirsek;

Fırsatları Arttırma,

Teknolojiyi İyileştirme,

Harekâtı.

Dün MEB ve Ulaştırma Bakanlığı arasında imzalanan Fatih projesi 1, 5 milyar TL ye mal olacak.

Projenin temelini Akıllı sınıflar oluşturacak. Projeyle üç yıl içersinde her sınıfın “bilişim sınıfı” olması hedefleniyor.

Fatih projesi öncelikle orta öğretimde (Lise ve dengi) okullarda başlayacak.

Projenin temeli ve hedefine bakıldığında;

Eğitimde ve orta öğretimde niteliği arttırmak;

Fırsat eşitliğini sağlamak; Bunun sağlanması içinde Bilişim Teknoloji Araçlarının etkin kullanımı için40 bin okulda 620 bin dersliğe dizüstü bilgisayar, projeksiyon cihazı ve her okula çok amaçlı fotokopi makinesi ve internet alt yapısı sağlanacak.

Bu projeyle her okulda en az bir sınıf akıllı tahta, doküman kamerası ve mikroskop kamerasıyla donatılacak. Her ders için e-kitap ve öğrenme nesneleri oluşturulacak.

Projenin uygulayıcıları olarak yaklaşık 600 bin öğretmen projenin alt yapısı konusunda “hizmet içi eğitimden” geçirilecek.

Fatih projesi ilk yılında orta öğretimde,

İkinci yılında İlk Öğretimin ikinci kademesinde (eski orta öğretim),

Üçüncü yılında ilk öğretim birinci kademe ve okul öncesi kurumlarda uygulamaya sokulacak.

Başbakan ve Hükümet tarafından “mucize proje” olarak ortaya attığı fatih projesi, çağdaş eğitim standartları noktasında “Türkiye’nin geç kalınmış bir projesi olarak” görünebilir, bu projenin bir an önce de uygulanmaya konulmasında fayda olduğunu söyleyebiliriz;

Ancak;

Milli Eğitim dünyamıza baktığımız zaman, bu projeden önce ve bu projenin “uygulanabilir” olabilmesi için o kadar çok eksiklerimiz var ki, bu sorunları “görmemezlikten gelmek” öyle çok da kolay değil.

Milli eğitime ayrılan bütçe ve okullarımızın temel ihtiyaçları için ayrılan ödeneklerin yetersizliği;

Öğretmen açıkları (Halen 350 bin açık olduğu söylenmekte, MEB resmi kayıtlarında bu rakam 140 bin olarak belirtilmekte) olduğu aşikar iken;

İlköğretimde okul sayısı artması gerekirken azaldığı; Okul öncesi, İlköğretim ve orta öğretimde ki “derslik” sayılarının yetersizliği;

Kalabalık sınıfların olduğu;

Okullarımızın fiziki donanımı ve alt yapı sorunları ortada dururken, sekiz yıldır iktidarda bulunan AKP iktidarı bu sorunları çözememişken, Başbakanın birden bire 1.5 milyar TL lik bir projenin ortaya atılması insanın aklına başka şeyleri getirmektedir.

Eğitim camiamızın “öncelik” bekleyen “devasa” sorunları çözülmeden böyle bir projenin gündeme getirilmesi, olsa olsa seçim arifesinde halkımıza “elma şekeri” dağıtmaya benzemektedir.

21 yüzyılı yaşadığımız ve bilişim teknolojilerinin her alanda “alabildiğine kullanıldığı çağdaş dünyadan ayrı kalmamak adına bu proje mutlaka ihtiyaç vardır, bu ülkenin çocuklarının da bilişim teknolojilerini kullanmalıdır,

Ancak, bu projeyi uygulamadan önce MEB “önceliklerini “ daha sağlıklı ve daha gerçekçi temellere dayandırmak zorundadır.

Öğretmen açığının olduğu, okulların “ödeneksizlikten” dilenciye döndüğü bir ortamda, fiziki şartların ve alt yapı sorunlarının çığ gibi büyüdüğü bir yapıda bu projenin adını ister Fatih koyun, isterseniz AK Bilim koyun sonuç alınması zor olacaktır.

Sonsuzluk ( Osman Özeker) 23.11.2010

 
Toplam blog
: 287
: 3107
Kayıt tarihi
: 11.07.08
 
 

1949 Konya Ereğli doğumlu olup, halen İzmir'de oturmaktayım. A.Ü. Eğitim Fakûltesi mezunuyum  Ata..