Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '09

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Fatih Sultan Mehmet'in kuvvet macunu

Fatih Sultan Mehmet'in kuvvet macunu
 

Saraylarında yüzlerce genç, güzel ve ateşli kadın bulunduran Osmanlı padişahları bir yandan bu kadınlarla bir yandan da savaş alanlarından savaş alanlarına koşarak güçlerini, kuvvetlerini çok çabuk yitirir, daha genç yaşlarında bünyece ihtiyarlarlardı.Çağlarının hekimleri ise onların bu güçsüzlüklerini gidermek için türlü ilaçlara, macunlara baş vururlardı. Bunların başında kuvvet macunları gelirdi. Her sultanın kendine has türlü macunu vardı.

Topkapı Müzesindeki arşivlerden elde edilen bilgiye göre İstanbul’u ele geçirmiş ve böylece koca bir çağın sona ermesine yol açmış olan ünlü Osmanlı Hakanı Fatih Sultan Mehmet’e Acem ve Arap hekimlerince hazırlanan bir kuvvet macunu onu her yönden gençleştirmekteydi. Topkapı Sarayı arşivindeki bir yazıda bu macun için şunlar yazılıdır:

İşbu macun, padişah hazinesinden çıkmıştır ki Arap ve Acem hekimleri ittifakla Sultan Mehmet Han hazretlerine terkip edip yapmışlardır. Cümleten nef”i budur ki bir kimse erlikten kalmış olsa bir hatun doğurmasa veya bedeninde ne tür illetler varsa kırk sabah kırk akşam bu macunu yediği vakit 15-20 yaşında yiğit gibi kadın ise çiçeği burnunda kız gibi olur.” Bundan sonrası size kalmış ben üstüme düşeni yapıp tarifi de vereyim, yaparmısınız yapmazmısınız eh artık orasını bilemem benden yazması.

MALZEMELER:

32 gram tarçın

32 gram karanfil

32 gram anasonu mısrı

16 gram kereviz tohumu

16 gram ud-ul kahr

32 gram fulful

32 gram kebabe

32 gram ısırgan otu

32 gram havuç tohumu

32 gram şalgam tohumu

32 gram turp tohumu

32 gram mastika sakızı

32 gram sinameki

32 gram ak günlük

32 gram üzerlik tohumu

32 gram acıbadem yağı

64 gram çörek otu

16 gram misk

192 gram şeker

2 ¼ kilo bal

YAPILIŞI:

Demir bir havanın içinde şekerle bütün baharat iyice dövülerek toz haline getirilir.Sonra bu toz 2 ¼ kilo saf balla iyice karıştırılır.Tam 3 saat durup dinlenmeksizin işlenecek olan macun koyu bir kıvama getirilir. Bu macun sabahları ve akşamları aç karnına 19.2 gramlık parçalar halinde yenir. Afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 56
: 2815
Kayıt tarihi
: 18.01.07
 
 

Kendimi bildim bileli yemek yapmak benim için bir tutku. Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi'ne gir..