Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '13

 
Kategori
Futbol
 

Fatih Terim çare değil çaresizliğin ifadesidir

Euro 2008 de yenebileceğimiz Almanya vardı karşımızda. Elimizden kaçırdık. İyi oyuncularımızı oynatamadık. Sakatlar ve cezalı oyuncularımızın çokluğu yenilgimize neden olmuştu. Bizim milli takım Almanlara yakın bir düzeyde idi. Alman futbolu aşağı inerken bizimki çıkıyordu.

Mesut Özil bu yıllarda parlamaya yıldızlaşmaya başladı. Biz Türkiye için oynamasını istiyorduk. FTerim onunla görüşüyordu. O dönemlerde başta Yıldıray Baştürk olmak üzere Almanya'da yetişmiş oyuncular vardı. FTerim ile  o Almanya'yı seçti ve şimdi bulunduğu yere bakın.

Mesut Özil onbeş ,onaltı yaşında Türkiye'ye gelmiş. Aracılar vasıtası ile Beşiktaş alt yapı takımlarında bir maç oynamış. Onbeş dakika oynadığı maçı bir gol ( 30 metreden ) ve bir asist ile tamamlamış. O günkü yetkililer " bizde bu tarz çok oyuncu var" diyerek Mesut Özil ile ilgilenmemiş.

Serdar Özkan şu anda Elazığ' da oynuyor. Mesut Özil ile benzer özelliklere sahip hatta ondan daha iyi belki. Serdar nerde? Mesut nerede? Yer değiştirseler Serdar Almanya'da olsa belki Mesut tan daha ileride olacak. Ama bunlar değeri olmayan gerçekler. Ya da başarı getirmeyen düşünceler. Türk ve Alman futbolunu iki Türk oyuncu ile karşılaştırmak ve doğruları bulmak önemlidir. Türk Futbolu ile Alman Futbolu arasındaki farkların gözümüze girmesi gereken noktaları bunlardır.

Bizim ülkemizde birçok kulüp var. Ama bizim ülkemizde bir spor akademisi yoktur. Bizim yirmibir milyon okul çağındaki genç nufusumuz var ama onlara spor yaptırmadığımız gerçeğini görmeyiz. Yine biz milyonlarca euro transfer paraları öderiz. Biz başarıya önem veriririz ama başarı kazanmak için planlı çalışmayı bilemeyiz. Real Madrid kafası ile büyük oyuncular transfer edip onları hava alanlarında karşılamayı severiz ama oyuncu yetiştirmeyi mücadele eden takımlara sahip olmayı düşünemeyiz. Biz Barça gibi dünya yıldızları yetiştiren kulüplere sahip olmayı ne zaman öğreneceğiz?

Spor Bakanı spor yatırımların 155 defa arttığını söylüyor. Ama nitelikli Türk Futbolcusu sayısındaki artış ne ya da yetiştirci sayımızı nasıl seyrediyor. Yabancı sporcu  sayısındaki artış oranı nedir? Avrupa üçüncülüğünden dünya ellinciliğine nasıl geriledik. Kimse bunlara bakmıyor yanlışları aramıyor. Türk Medyası ne iş yapar acaba? Yabancı futbolcu sayısı hızla arttı. Türk Futbolu hızla geriledi. Bizim yöneticlerimiz hala konuşuyor. Bunları görmek bu kadar zor mu ?

TFF kötü gidişi tersine çevirmek için milli takıma FTerim'i getirdi. Türk Futbolu dibe vurmuş durumda buradan daha aşağıya gidecek yer yok. O nedenle Terim başarılı olacaktır. Terim milli takımda en uzun çalışan bir adamdır. Bugün gelinen bu noktada onun yanlışını görememek yanlışların en büyüğü olur. Hiddink de bugün Terim'in göreve getirilişi gibi göreve gelmişti. Yalnız kaynak israfı yaptı Hiddink.

Türk Futbolunun başarılı olmasını istiyorsak, dünyanın her yerine futbolcu ihraç etmek istiyorsak buna göre yapılanmak zorundayız. Bunun için herşeyden önce Türk Futboluna organizasyon bilgi ve kaabiliyeti olan danışmanları davet etmek zorundayız. Bu insanların kuracacağı organizasyon içinde gereken yapılandırmayı yaptıktan sonra başarı kazanabiliriz. Bugün futbolun içinde bu düzeyde bir adam bulunmadığı halde bu işi yapıyormuş gibi para alan insanlar var. Onların yaptığı da futbolumuzu geri götürmek. Milli takımları turnuva izleyicisi yapmak.

Türk Futbol Yöneticisinin genel karakteri oynamadan meşhur olmaktır. Onlar sık transfer yaparlar. Bundan dahada çok transfer görüşmeleri yaparlar. Bu görüşmelerden de daha çok seyehat ederler. Bol para harcarlar. Çok konuşur ama az üretirler. Değerli medyamızda bu yöneticileri izlerken bol haber yaparlar ve toplumu yanlış yönledirme konusunda uzmanlaşırlar. Türk Futbolunu ve insanını düşünmek kimin işidir? Milyonlarca gencimizin yokolmasına dur demek bu kadar zor olabilir mi?

Kötü gidişin kimseye sıkıntı vermediği ortada. TFF, FTerim'e görev getirerek hiç değilse ülkenin bir bölümüne ben iyi iş yaptım mesajını veriyor. Aslında yapılan bir şey yok. Futbolumuz yine temelsizlik içinde yönetilecek. Bu kısır daire dışına çıkmak için bir süre daha beklemek zorundayız. 

 

  

 
Toplam blog
: 246
: 184
Kayıt tarihi
: 08.09.09
 
 

01.04.1956 doğumluyum. İnsanca yaşamın en önemli değer olduguna inanırım. Paylaşmanın önemine ina..