Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ekim '13

 
Kategori
Futbol
 

Fatih Terim'e yapılan GS kültürüne uygun mu?

GS başkanı Ünal Aysal, GS taraftarının % 90 nın sevdiği TD FTerim'in görevine son verdi. Gerekçe milli takımı çalıştırması olarak öne sürülsede aslında yaşanan fikir ayrılığı demek daha doğru. Başkan Sneijder transferi sırasında yaşadıkları fikir ayrılıkları nedeni ile TD ile sorunlar yaşadı. Bu transferi istemeyen Kaka alınsın diyen FTerim'i " ben başkanım oda kulübün elemanı TD " şeklinde niteleyerek benim sözüm geçer açıklaması ile eleştirdi. 

Ünvanları herkes biliyor ama FTerim daha iyi biliyor, başkanın bu cümle ile TD yi kamuoyunda hırpalaması pek hoş karşılanmadı. Üstelik bu konuşmaların FTerim işine son vermeye kadar gideceğini kimse hesaplamıyordu. Hiç kimse başkanın TD FTerim'e kapıyı göstereceğini tahmin edemiyordu. 

Başkan, başarılı ve kazanmış bir işadamı. GS ı yaşanan sıkıntılardan çıkaran adam. 2011 yılında GS Avrupa Kupalarına gitme hakkı kazanamamış bir takımdı. Üstelik starı Arda'yı İspanya'ya satmıştı. Bugün Arda'nın fiyatı 45 milyon euro. Ligde 4 yada 5 takımdan daha pahalı. Kurulan yeni takımı FTerim şampiyonluğa taşıdığında " ben futboldan anlamam, benim futbolu iyi bilen danışmanlarım var" diyen başkanı bir başka alandada kazanır yapmıştı. Futbol basit oyundur. Ancak kendince kuralları vardır ve bir sene önce orta sıralarda kalmış bir takımın şampiyon olması pek kolay iş değildir. Başkan futboldan iyi anlayan danışman olarak isim vermiyor ancak Bülent Tulun'u işaret ediyor. Danışman Tulun, eğitimi kariyeri nedir bilmem. Öğrenmeyide çok isterim. FTerim'in sevmediği biri. Başkan, FTerim'e karşı onu destekliyor.

Birinci dört yıllık dönemini şampiyon olarak tamamladıktan sonra UEFA yı alan GS TD si FTerim, o zamanki ekonomik sorunlar sonrası Avrupa'ya giderken başkan ile şiddetli tartışmalar yaşamış ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle zehir zemberek açıklamalar yapmıştı. Dört yıl üst lig şampiyonu ve UEFA kupası kazanan kulüp neden büyük ekonomik sıkıntı yaşar? FTerim bu durumu kendi lisanı ile medya önünde tartıştı. Başkan ve kulüp değerleri biraz aşağılara indi ama?

İlk yılında İtalya'da iyi işler yaptığı halde görevini yarım bıraktı. Biz onu hatalı diye eleştirirken o terfi etti ve Milan'ın başına geçti. Ancak oradada fazla kalamadı. Eleştiri okları daha sivrilmişti ama FT önemsemiyordu. Şampiyon bıraktığı takım Lucescu ile yine şampiyon olmuştu ve üstelik çok mütevazi bütçe ile. Başkan Canaydın Lucescu'ya kapıyı gösterirken, FTerim ile anlaşıyordu. Biz kulübü yukarılara taşıyacağız ve takımı güvenilir gerçek bir GS liye vereceğiz diyordu. Ancak FTerim işi bıraktığında biz futbolu ona bıraktık oda batağa soktu demişti. 

O sene GS 30 dan fazla yabancı oyuncu aldı. Bu işin en önemli tarafı yapılan 100 milyon dolarlık borç yükü oldu. Bu borç yükü GS nin bir kaç yılınıda götürdü ama. FTerim kredisi büyük ve öyle kolay harcanacak değildi. Ünal Aysal'ın FTerim hakkındaki düşünceleri bu yıl yapılanlar ile ilgili olmalı. Onu başı boşbırakmayı yada onun söylediği adamları almayı istememesi bundan olabilir. Ancak danışmanı ile bir olup FTerim üzerine yürümeside pek akılcı değildir.

FTerim dünyadaki en iyi 20 TD den bir tanesi. Bunu FIFA söylüyor. Yaptığı toplantılara FTerim bu sıfat ile davet ediyor.Bülent Tulun kim ? Bugüne kadar yapmış olduğu ne var? FTerim GS nin 10 yıldan fazla şampiyon olamadığı dönemde takımın en önemli parçası. Zamanın yıldızlarından biri. Milli Takım kaptanı, yıldızı ve her takımda lider oyuncu. Böyle olmasına ve GS gibi büyük kulüpte oynamasına rağmen futbol hayatında şampiyonluk yok FTerim'in.

Ancak TD FTerim çok farklı. TD lük yaptığı GS,onunla daha çok şampiyon olmuş birde ikincilik var . UEFA kupası almış. Bu başarı yinelenmedi henüz. Milan takımını çalıştırmış ve Türk Milli Takımını ilk defa Avrupa Şampiyonasına o götürmüş. Sonra yine üçüncü yapmış. Ve gitti diye düşündüğümüz 2014 dünya kupası bileti için rezervasyonunu  yine FTerim yapmış. Yani o bir TD olarak çok başarılı bir adam.

Ünal Aysal'ın neden ondan kurtulmak istediği anlaşılıyor. Ancak o "biz FTerim'i gönderecek kadar aklımızı yemedik" diyerek kafaları karıştırıyor. Sıkıntılar yaşanmadan başka TD ler ile pazarlık yapıyor ve FTerim bunu öğreniyor.

Büyük kelimesini çok sık kullanırız. Ota çöpe büyük deriz. Ancak büyüklük eylemlerde vardır yada Ünal Aysal işlerinde olduğu gibi olmayabilir. TD ile polemik yaşarsınız. Üstelik TD FTerim ise bunu herkes çok kolay anlar. Ancak arkadan iş yapmazsınız. Yapsanız da FTerim'den saklayamazsınız. Büyükler yapacakları işleri planlar. Sonuçlarınıda önceden görürler. Başkan danışmanını dinlemiş ve fena halde yanılmış. Telefonu açılmayan ilk başkan olmuş. Bunuda bütün ülke ile paylaşmış. GS başkanı telefon açtığında TD onu yanıtsız bırakmaz. 

Başkan, Mancini'yi takımın başına getirdi. Mancini FTerim'in yarısı bile değil. Ne kadar yanlış yaptığını en iyi görecek yerde duruyor başkan. 

FTerim hırslı inatçı ve işini bilen TD dür. Onun olduğu yerde takıma karışmanız gerekmez. Her dediğini yapmak zorunda değilsiniz ama onu istemediği işi yaparsanız kaybedersiniz. GS futbol takımı için en önemli adam FTerim dir. Dünyada hiç kimse Tulun'u yada ceo Lütfi Arıboğan'ı tanımaz. Çünki onlar takım başarısına en küçük bir katkıyı veremezler. Başkan danışmanlarından alacağı akıl ile işi götüreceğini sanıyor ama yanıldığını anlayacak. Bu sezon kaybedilecek olursa suçlusu bu düşüncesi olacak.

Başkan başarılı bir işadamı. FTerim işini en iyi bilen TD lerden biri. Geçen yıl iki defa yardımcısı ile birlikte oyundan atıldığı maçlar tarihe muhteşem geri dönüşler olarak geçti. Bu maçlar aslında kaybedilmişti. Ancak FTerim kazanandır. Böyle kayıplara asla katlanamaz. Ortalığı yangın yerine çevirir ve seyircilerin yanına gider ama takımı maçı kazanır. Mancini kariyerinde böyle geri dönüşler yoktur ve olamaz. O klasik TD lerden fazlası değildir. Çok para alır o kadar ve asla FTerim'in çıkardığı işi çıkaramaz.

FTerim, milli takımın biten şansını geri döndüren adam. Şu anda konuşmuyor. Muhtemelen dünya kupası bileti alındığında konuşacak. O büyük bir TD ve taraftarın en güvendiği adam. Her ne şekilde tanımlanırsa tanımlansın haksızlığa uğramış yada yanlış davranılmış TD. Ancak dünyanın en şanslı adamı. Elinde kaybettiği kadar belki daha değerli başka bir iş var. Üstelik bu işin önü daha açık. Yapacağı çok iş ve kazanacağı çok başarı var. Yapacağı kısa orta ve uzun vadeli planlar ile ilk on yıl içinde Türkiye'yi Avrupa ve dünya şampiyonluklarına taşıyabilir.

 
Toplam blog
: 246
: 184
Kayıt tarihi
: 08.09.09
 
 

01.04.1956 doğumluyum. İnsanca yaşamın en önemli değer olduguna inanırım. Paylaşmanın önemine ina..