Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '18

 
Kategori
Eğitim
 

Fatih Terim ve 6 K

Fatih Terim ve 6 K
 

Fatih Terim


Liderler yön veren insanlardır ve ekip çalışmasını iyi yaparlar. Terim, yurt içinde ve dışında liderlik becerileriyle ve kazandığı başarılarla isim yapmış bir kimliktir. Anlattıkları ve hayata geçirdiklerine bakıldığında, başarılarının tesadüf ya da şans olmadığı görülmektedir. Bugün ülkemizde birçok tepe yöneticisi Terim’in liderlik sırlarını anlamaya ve örgütlerinde uygulamaya çalışmaktadır.

Yeri gelir babalık yapar, yeri gelir ağabeylik yapar, yeri gelir arkadaşlık yapar; ama meslek ahlakından, iş disiplininden ödün vermez. Onu farklı kılan meziyetlerdir bunlar. O salt bir teknik direktör değil, gerçek bir liderdir.

Ülkemizde de birçok kişisel gelişim uzmanı, onun liderlik sırlarını seminerlerinde, yazı ve makalelerinde paylaşmaktadır:

Terim’in Başarısının Sırrı;

1-Deneyimlerinden, hatalarından çok kolay öğreniyor.

2- Öğrendiklerini ilke hâline dönüştürmek için kendini motive etmede üstüne yok.

3. Yetki devretmede mükemmel.

4. Hızlı karar veriyor. Bence başarısı bu dört özellikte yatıyor, başlığında sunmaktadırlar.

Gerçekleşmesi zor görünen düşünceleri hayata geçirecek güce ve inanca sahip olmak ve bunu astlara bir sorumluluk içinde aktarmak bir hayli güçtür. Terim; ‘Yurt dışında çalışmak çok zor. Ben oraya futbol felsefemi değiştirmeden gittim ve oradaki çalışmalarımda da yine bu felsefeden ödün vermedim. Ekip çalışmasında herkese belirli görevler yüklüyorum,’ diyerek özelliklerini sıralamaktadır.

Türkiye’de takımdaşlık konusunda önemli isimlerden biri Fatih Terim’dir. Mahiyeti altındakilere adil davranır, futbolcularının özel günlerini, özel anlarını bilir ve onlara çeşitli jestler yapar. İnsanın ruhuna hitap eder. O nedenle onun otoritesi hiç kimseyi rahatsız etmez. Çünkü karşılıklı saygıya, sevgiye ve güvene dayanan bir otoritedir onun ki...

Terim kamplarda oyuncularının odalarına felsefi sözler içeren mesajlar gönderiyor. Sabah yataktan kalkan futbolcu, önce Terim’in mesajını okuyor ve sonra güne başlıyor.

“Değer yarat, kendini motive et eski alışkanlıklarından kurtul.

Yeni yollar keşfet ve uygula iyimser ol, olumsuz duyguları denetle, değişim stresini tanı.

Kulübü çalışanlar gözünde değerli kıl, düşük performansa izin verme, çalışmaktan zevk alınan ortam yarat.

İnsanın içindeki yeteneği ortaya çıkar, etkili değişim yarat, iz bırak karalı ol.

Karanlığa söveceğine bir mum yak, heyecan yarat, geleceğe yönelik düşün.

Varlığınla var et, belirsizlik, güvensizliğe tahammülsüzdür.

Çok sayıda işlev üstlen, yaratıcı çözümlerle işinin lideri ol.”

 

TMI'nın (Time Manager International) kurucusu Claus Moller, Terim’in iş yapma felsefesini ‘Takımdaşlık’ adını verdiği seminerlerine uyarlamıştır.

Terim’in çalışma prensipleri incelendiğinde, takımdaşlık kavramının yanında, dünyada son yıllarda hızla yayılan NLP (Nöro Linguistik Programlama, Sinir Dili Programlaması)  tekniği de ön plana çıkmaktadır.

 NLP Tekniğin temeli; duyu organlarında algılanan mesajların beyinde işlenerek kişinin davranışlarına yön vermesine dayanmaktadır. Bugün insanlık tarihinde hem sağ, hem sol beynini kullanarak sayısız esere imza atmış olan Vinchi, Einstein, Gandhi, Atatürk gibi ender insanlar vardır.

 Bugün iş hayatında başarının sırrını açıklayan, 21. yüzyılın başarı biliminin yeni teknolojisi olarak ortaya çıkan NLP tekniği, bireyin istediklerini elde etmesine imkân veren bir düşünce, uygulama ve davranış tarzı olarak tanımlanmaktadır.

NLP, insanlara beyinlerinin her iki yönünü de kullandırarak şimdiye kadar ulaşılması olanaksızmış gibi görünen hedeflere varmayı kolaylaştırmaktadır. Terim’in de kendine özgü liderlik modelinde bu tekniğe benzer unsurlar görülmektedir. Bu yıl şampiyon olmasının da formülünde olduğu gibi.

Terim'in 6 K Şampiyonluk Sırrı

1 - Kuvvet: Güçlü olun.

2 - Kişilik: Karakterli insanlarla başarı gelir.

3 - Kararlılık: Başarıya inanmış insanlar istiyorum karşımda.

4 - Konsantrasyon: Şampiyon olacağımıza sonuna kadar inanın.

5 - Kapasite: Hepinizin bir kalitesi var ve o yüzden de burada bizimlesiniz.

6 - Kupa: Şampiyonluk.

 

 

 
Toplam blog
: 53
: 432
Kayıt tarihi
: 22.02.08
 
 

Eğitimle Geliştir Kendini           Eğitimci-yazar olarak halen Kişisel Gelişim, Liderlik, Beden ..