Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Fazıl Say’ın ‘Hezarfen’i İlk Kez Almanya’da kanat çırptı

Fazıl Say’ın ‘Hezarfen’i İlk Kez Almanya’da kanat çırptı
 

Say’ın yeni eseri Hezarfen Ney Konçertosu’nun dünya prömiyeri Almanya’da gerçekleşti.

Dünyaca ünlü piyanist ve bestecimiz Fazıl Say’ın, Musikalische Akademie des Nationaltheater-Mannheim Orkestrası ‘nın siparişi üzerine bestelediği eser, Rosengarten-Mozartsaal Mannheim’de ilk kez sanatseverler ile buluştu. Konsere ilgi büyüktü.

Eserin seslendirilişinde solist neyzen Burcu Karadağ’a, Aykut Köselerli (vurmalı sazlar) ve Şef Dan Ettinger yönetimindeki Musikalische Akademie des Nationaltheater-Mannheim Orkestrası eşlik etti.

Ney Konçertosu Hezarfen, insanlığın en büyük hayallerinden biri olan ‘uçmayı’, kendi geliştirdiği kanatlarla gerçekleştiren Hezarfen Ahmet Çelebi’nin uçtuğu güne ve sonrasına ait öyküsünü notalarla anlatıyor.

Fazıl Say’ın eseri ‘Hezarfen’, dört bölümden oluşuyor.
Birinci bölüm olan ‘İstanbul 1632’de, Herzarfen’in uçmadan önceki ruh hali konu ediliyor.
İkinci bölüm ‘Galata Kulesi’nde, meraklı kalabalıktan yükselen olumlu- ya da olumsuz sesler ve Hezarfen’in her şeye rağmen ‘uçmaya’ odaklı olması anlatılıyor.
Üçüncü bölüm ‘Uçuş’ta ise Hezarfen’in, Galata Kulesi’nde başlayıp Üsküdar’da noktalanan ‘uçma serüveni’ birçok sıra dışı enstrümanın da katılımıyla (waterphone, ufodrum, sansula, vibra-tone, singinbowl)notalar ile öyküleşiyor.
Son bölüm Cezayir Sürgünü’nde, başarısı ile önce takdir edilen Hezarfen’in, bilgisi ve becerisinden ötürü tehlikeli olabileceği düşünülerek Cezayir’e sürgün edilmesi hüzünlü bir şekilde işleniyor.



Başak GÜZEL

 
Toplam blog
: 51
: 488
Kayıt tarihi
: 12.07.11
 
 

Yazan & Okuyan & Sorgulayan   Burç : Başak Yükselen burç : Koç İlk nefes: 22 Eylül 1983, Perşembe..