Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '11

 
Kategori
Seçim
 

Fazla basılan oy pusulalarının başrolde olduğu bir sandık senaryosu

Fazla basılan oy pusulalarının başrolde olduğu bir sandık senaryosu
 

Hayali bir sandık senaryosu okuyacaksınız. Önce yazdığım bütün adların, yerlerin ve parti adlarının hayali olduğunu söyleyeyim. 

12 Haziran 2011 seçimleri de hayalidir. 

Senaryomuzun kahramanları şunlardır: 

Rasim, Hortumlu ilçesinde 1111 sayılı sandık başkanıdır.
1111 sayılı sandık, gelir düzeyi düşük bir semttedir.
Hakkı, Rasim’in has arkadaşıdır ve Hortumlu’da geniş bir çevresi vardır ve ZEP üyesidir.
Halenur ZEP’te gönüllü olarak çalışmaktadır.
ZEP, Zengin Partinin kısa adıdır.
Rasim, ZEP sempatizanıdır. 

Senaryomuz Hortumlu’da geçer. 

Hakkı, Rasim’in görevli olduğu sandıkta oy kullanacak seçmenlerle seçimden bir hafta önce görüşmeye başlar. Kendisi erkek seçmenlerle görüşürken, Halenur da kadın seçmenlerle görüşür. Seçmenlerden ZEP’e oy vereceği garanti görünen seçmenlere teşekkür edip ayrılırlar. ZEP’e oy verme konusunda çok güvenemedikleri seçmenlere rüşvet önerirler: “Oyunu ZEP’e ver, çeyrek altını kap” 

Peki nasıl anlayacaklar ZEP’e oy verdiklerini? Bunun için de gerekli hazırlıkları yaparlar. Eğer ellerinde oy pusulası olsa ve o oy pusulalarında ZEP’e mührü basıp seçmene verseler, sorun çözülürdü. 

1111 numaralı sandığın oy pusulaları ve seçim malzemesi kendisine teslim edilince, sandık başkanı olan Rasim, Hakkı’ya haber verir. Sandıkta oy kullanacak 260 seçmen vardır ama YSK o sandığa 330 oy pusulası göndermiştir ancak bu oy pusulalarının sayısı bellidir. Şimdi o fazla oy pusulalarını Hakkı’ya verse ve sayımda eksik ortaya çıksa başı derde girer. Onun için o oy pusulalarını Hakkı’ya ödünç verir. Yarım saatliğine mührü de ödünç verir. 

Hesap söyledir:
330 oy pusulası gelmiştir.
260 oy pusulası gereklidir.
Katılım yüzde 90 bile olsa ki olmaz, 25 oy pusulası rahatça artacaktır.
Hakkı’ya 95 oy pusulası ödünç verilir. 

Hakkı, belirledikleri seçmenlere ZEP üzerine mühür basılmış 95 oy pusulasını dağıtır ve şu talimatı verir: “Bana boş oy pusulasını getir, çeyrek altınını al.” 

Sandık başında ne olur? 

İlk hileli oy kullanacak seçmen Remzi’dir. Remzi, ZEP üzerine mühür basılmış oy pusulasını cebine koymuş olarak sandığa gelir. Sandık başkanı Rasim, Remzi’ye boş oy pusulasını, zarfı ve mührü verir. Remzi kapalı bölüme girer, cebindeki önceden mührü basılmış oy pusulasını zarfa koyar, boş oy pusulasını da katlayıp cebine koyduktan sonra kapalı bölümden dışarı çıkar. Sandığa zarfı atar, imzasını da atıp oradan ayrılır. 

Hakkı’nın yanına gider, kendisinin, eşinin ve kızının boş oy pusulalarını verip çeyrek altınlarını alır. Bu ay da aç kalmadık diye düşünerek huzurla evinin yolunu tutar. 

Bu arada iade edilen boş oy pusulalarını toplayan Hakkı, sayım başlayacakken sandık başına gelir o kargaşada boş oy pusulalarını eksiksiz Rasim’e teslim eder. Sayımlarda kullanılan oylar ve kalan boş oy pusulaları eksiksiz olarak formlara işlenip paketlenir. 

Sandıktaki diğer görevliler sayım işlerini bitirdikten sonra, o gün görevlerini kuş uçurtmadan yaptıkları için huzurlu bir şekilde evlerine giderler. Oysa atı alan Üsküdar’ı geçmiştir. 

Sonuçlar açıklanır, ZEP halkın özgür (!) iradesiyle iktidar olmuştur. 

BU ÖZGÜN BİR SENARYO DEĞİLDİR. 

Bu yazıda okuduğunuz senaryo bana ait değildir, yani özgün değildir. Bu şekilde oy kullanıldığı konusunda duyumlar aldığı için kaygıları olan bir yurttaştan dinledim. 

17 MİLYON FAZLA OY PUSULASI 

52 milyon seçmen varken 69 milyon oy pusulası basılmış. 17 Milyon oy pusulası ne işe yararmış, şimdi anladınız mı? 

12 HAZİRAN’DA SANDIK GÖREVİ İSTEYEN AMA ALAMAYAN MEMURLAR… 

12 Haziran günü sandık görevi isteyen ama görev alamayanlar, kendisi gibi görev alamayanların nedense hep aynı sendika üyeleri olduğunu söylüyorlar. Bu çok manidar bir durumdur. 

BU OYUN NASIL BOZULUR? 

Sandıklardaki parti görevlileri boş oy pusulalarını sabah ve gün içinde birkaç kez sayarak, eksik çıkarsa hesap sorarak bu oyunu bozabilir. 

Parti görevlileri, gözünüzü boş oy pusulalarından ayırmayın. 

YSK SANDIKLARA SAHİP ÇIKSIN 

YSK bir genelge yayımlayıp, her sandığa seçmen sayısından fazla gelen oy pusulalarının sabah oy verme işlemi başlamadan ayrılıp özel olarak saklanması talimatını versin. 

Oy sayılarının birleştirilmesi sırasında boş oy pusula sayıları da birleştirilsin. Önemli sayıda eksik varsa, bunun nedeni araştırılsın. 

VE ÇARESİZLİK 

Bu oyun başka sandıklardan alınmış, hatta sahte basılmış boş oy pusulaları ile de yapılıyor olabilir. O zaman da ne yapmamız gerekiyor? İşte orada çaresizlik başlıyor. 

Ankara, 5 Haziran 2011 

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..