Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

FED'deki hesap çarşıya uymayabilir

FED'deki hesap çarşıya uymayabilir
 

FED'in 2014 ortaları için açıkladığı olası senaryo ve Çin'de yaşanan para krizi, piyasalarda doların alevini yellemeye bir süre daha devam edecek gibi gözüküyor. Çin'deki krizin bir diğer yönü de Çin'in para krizini aşmak için altın satışını artırabileceği ve böylece tarihinin en kötü günlerini yaşayan altına bir darbe daha indirebileceği senaryolar arasında. 

Televizyonlarda izlediğim uzman görüşleri arasında dikkatlerden kaçan bir konu olduğunu düşünüyorum. Amerikan ekonomisi borç ile beslenen bir ekonomi. 2012 mali yıl sonu itibarıyla milli borç 16 trilyon doların üzerinde ve hatta bu sene başından beri senatoda borç tavanını 16,4 trilyon doların da üzerine çıkarma tartışmaları devam ediyor. Amerikan hükümetinin hiç bir zaman böyle bir borcu sıfırlama ihtimali olmadığı açık ve net ortadadır. Hükümet aylık minumum faiz ödemeleriyle bütçeyi dengelemeye çalışmaktadır. Şu an itibarıyle son 8 ayda ödenen faiz 253 milyar dolara yaklaşmıştır. 

Yani kısacası dünyada en çok dolar borcu olan ve FED'in piyasaya dolar sürmesine en çok ihtiyaç duyan yine Amerikan hükümetidir. Daha önceki icraatlarına da baktığımızda FED; hoyratça verilen ucuz kredilerle çoşan piyasaları dize getirmek için her zaman aynı yöntemi (parasal genişlemeyi durdurmayı) uygulamış, ancak ne hikmetse göz göre göre gelen krizle iflas eden büyük finansal kurumların ve uluslararası şirketlerin yardımına koşmak için tekrar para musluklarını cömert bir şekilde açmıştır. 

FED'in dönem dönem uyguladığı bu 'sifon çekme' politikası; belli aralıklarla piyasaya 'ayar' verilmesi ve bu yolla istenilen alanlarda sermayenin el değişiminin sağlanmasından başka bir amaca hizmet vermemektedir. Hatırlarsanız geçtiğimiz 'mortgage' krizinde yine para musluklarını kapatarak insanların evlerinden olmalarını, borsaların taban üzerine taban yapmasını, küçük ölçekli bir çok firmanın dünya çapında yok olmasını sağlayan FED, hükümet üzerinden yürütülen bir kurtarma planı ile Lehman Brothers gibi yatırım şirketlerinin zararlarını karşılamış ve büyük otomotiv şirketlerine de yüklü para desteği yapmıştır. Kendi hatası yüzünden iflas eden finans şirketleri tüm kayıplarını karşılamışlar, beceriksiz yönetimleriyle iflası körükleyen yöneticiler de milyonlarca dolarlık ayrılma tazminatlarını bile kuruşu kuruşuna almışlardır. Tabi daha makro boyutta da birçok gelişmekte olan ülke IMF ve dünya bankası ve diğer uluslararası bankaların borç ağına düşmüş ya da bataklıkta daha derine gömülmüşlerdir. Üreten, çalışan insanların serveti yok bahasına el değiştirmiş ve tüm bunlarda hiç suçu olmayan vatandaşlara da bu borçları vergi olarak ödemek düşmüştür. 

Dünyadaki finansal sistemin tamamen bir el çabukluğu ve göz aldanması üzerine kurulduğu uzun yıllardır bağımsız ekonomistler tarafında yazılıp çizilmektedir. Zaten biraz kafa yorup Merkez bankasının yapısını, hazine-merkez bankası ilişkisini, bankaların nasıl kredi verdiğini ve borsada büyük 'yatırımcı'ların nasıl işlemler yapabildiklerini bir inceleseniz, akla durgunluk veren bu dolandırıcılığı görmemeniz mümkün değil. Yatırım bankası denen devasa kuruluşların, hemen hemen hiç yatırım yapmaması ve büyük ölçüde borsa ve döviz piyasasında bahis oynayarak para kazanmaları bile bu şaklabanlığın en büyük ispatıdır. 

Ben öyle düşünüyorum ki bu sefer FED açık bir krize yol açmak yerine, oluşturduğu olumsuz beklentiyle kendi sahiplerinin ve onlarla çalışan uluslararası fonların fayda elde etmesini sağlayacak ama 2014 ortalarına gelince de parasal genişlemeyi yine devam ettirecektir. Borsanın bir anda düşmesi kriz beklentisini çok önceden haber almış kartellerin gemiyi en önden terk etmesinden başka birşey değildir. Merkez bankasının devasa döviz rezervlerine rağmen doların ateşinin düşmemesi de, yatırım uzmanlarını ve ana akım ekonomistlerin ezber yorumlarla bu ateşi körüklemelerinden kaynaklanmaktadır.

Bu arada hala bilmeyenler için küçük bir açıklama: FED ya da dünyadaki diğer Merkez Bankaları kesinlikle milli değildir. Modern dünyada hiç bir ülke kendi parasını kendisi basamamaktadır. Onun yerine özel Merkez bankaları para basarak faizle devlete satmaktadırlar. Yani devletler kendi basabilecekleri milli paralarını, özel bir bankadan parayla satın almaktadırlar. 

 
Toplam blog
: 9
: 422
Kayıt tarihi
: 17.02.07
 
 

Devlet okullarında lise ve yüksek öğrenimimi tamamladıktan sonra, yine devlet bursu ile ABD'de yön..