Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '12

 
Kategori
Deneme
 

Fedakar

Fedakar
 

Kendimi bildim bileli  gelenekleri olan toplumlara saygım vardır. 

Horon için en küçük bir fırsatı kaçırmayan Lazlar.

Atabarını en küçügüne kadar oynayan Erzurum’lular.

Her daim misket için hazır olan Ankara’lılar. Ne güzel örnektir… 

Dayılarım Zeybek oyununu iyi bilip sanatsal gösterileri yaparlardı. Üzüntüm bu güzel görüntülerden nasibimi almayışımdır. Ne büyük eksiklik… 

Keşke gençliğimde öğrenseydim, bu gelenekselliği yaşayıp çocuklarıma da öğretseydim  diyorum. Bazı şeyler gençken oluyor, artık çok geç kaldım. 

Malesef eski yaşananların bir çoğu geleceğe taşınmıyor. Örneğin  üniversite yıllarında sıkça gittiğimiz İngiliz Konsolosluğu’nun karşısındaki  Panayot’un yeri gençlik yıllarımızda farklı  deneyimler  yaşamamıza neden olmuştur. Parası az  akşamcıların gittiği şarapçıydı. Tahta taburelerde oturulur, büyük şarap fıçılarındaki musluktan isteğiniz kadar şarap şişelere konur ve servis yapılırdı.  Şarabın yanında meze olarak sadece haşlanmış patates ve yumurta olurdu.  Tam öğrenci işi, ekonomik ve gizemli.

Her türlü insanı bu şarapçıda görmek ,konuşmak  ve tecrube kazanmak mümkün olurdu.

Şimdi  Panayot’un  yerinde lüks şarap evleri var. 

Çiçek pasajının hemen yanındaki  Krapen Pasajı aslında çok fazla kişinin bilmediği ilginç bir yerdi .Özellikle öğle vakitlerinde gidilir, ufak sahanlarda  hamsi buğulama yenirdi. Ellerinde içki dolu tombalacılar devamlı gezer, şansını denemek isteyenlere yardımcı olurdu. Pasajın berberi müşterilerin saçını sakalını keserdi. Mezeler Rum usulu küçücük tabaklarda servis edilirdi . Artık Krapen de yok. 

Kendisi  Adana’lı soyismi İstanbullu olan İsmail’in yeri Kirvem Ocakbaşı  gerek arkadaşlarımızı gerekse müşterilerimizi götürdüğümüz salaş ancak nefis bir kebapcıydı. Bıldırcını ,külbastısı Beytisi, Adanası , soğan közü ve şalgamı pek hoştu.

Haftaiçi  genelde boş olan üst kattaki ufak odayı kapatır,  müzikli ve dansözlü geceler düzenlenirdi. Tahminlerin ötesinde saygın bir ortamda  yapılırdı bu geceler. Buz katılmış rakı bardağına  yapılan sağ kol hareketi ve masa üstü ritimli danslar gece boyunca devam ederdi.  Katılımcılar yemeklerin güzelliği , müziğin ve dansın büyüsünden evlerine dönmek istemezlerdi.

Bugün Kirvem çalışmasına devam ediyor ancak artık İsmail  İstanbullu yok. Allah rahmet eylesin. 

Beyoğlu’nu  Beyoğlu yapan o güzelim sinemalar da artık yok. Çoğu iş merkezi oldu. Aileler için sinemaya gitmek ayrı bir keyifti. 

Paramızın az ancak  keyfimizin çok olduğu özel yıllardı. 

15 Mayıs 2012 Salı günü eşimle  20. Yıl  evlilik yıldönümümü kutladık. Hatıralarımızı tazelemek amacıyla  evlendiğimiz nikah dairesine gidelim dedik ve soluğu Beyoğlu evlendirme dairesinde aldık. Çok fazla değişiklik yok. Arkası fiyonk kurdaleli koltuklar ve yüksek podyumlu nikah masası. 

Orta yaşı  çoktan geçmiş çiftten resim çekmelerini rica ettik. Çocuklarını evlendireceklermiş heyecan içindeler. Malum gençlerin uzun süreli evli kalabilmeleri artık çok kolay değil. Evliliği zorlaştıran  birçok neden var. 

  • Maddi sorunlar
  • Sağlık nedenleri
  • Ailevi nedenler
  • Eski arkadaşlar
  • Eski yaşam özlemi vs. 

Şimdi belki  biraz daha paramız var ancak  herkes herşeyi görüp, sahip olmak istiyor . Dengeli bir bütçe oluşturmak kolay olmuyor. Evlilik hergün biraz daha zorlaşıyor. 

Paramız var ancak mutsuzuz. 

İşin özeti ,  insanların kanını sömürmek için var olan Kapitalizime yem olmamak için olanca gücümüzle çalışıyoruz. 

Eşler dünden daha fazla fedakar olmak zorunda. İsminden anlaşılacağı üzere fedakar olmak bir şeyleri feda etmek ve sonuçta kar anlamına geliyor. 

İşimiz varsa eve götürecek aşımız oluyor. Aşımız varsa eşinizde size saygı gösteriyor.

Paran olmazsa malesef bir çok çiftin evliliği uzun sürmüyor. 

Uzun süreli birliktelik için kararlılık çok önemli etken. 

Babam iş nedeniyle sık sık  ziyaret ettiği İsrail’i anlatırdı. Nazi mezalimi yaşamış  Yahudilerin gösterdiği birliktelik ve  kararlılığa şahit olmuş. Yahudiler  çölden yeşilliklere , portakal bahçelerine uzanan bir ülke yaratmışlar. 

Bugün bölgede etkili olan bir ülke haline geldiler. Beğenelim, beğenmeyelim gerçek bu. 

Her evlilik bu kadar güçlü değil. Bizim evliliğimiz  20 yıldır sürdüğü için kendimizi kararlı, niyetli ve şanslı hissediyorum. 

Temel’e  sormuşlar: 

 Kaç senedir evlisin ?

 30 sene.

 Evlilik durumunuz nasıl ?

 İlişikimiz yok, elektrik alamayrum.

 Peki ne yapıyorsunuz ?

 Kaçak elektrik kullanayrum.

Allah kimseyi doğru yoldan ayırmasın ve kaçak elektrik kullanmayı nasip etmesin.

 
Toplam blog
: 43
: 235
Kayıt tarihi
: 21.11.12
 
 

Mühendisim. Spor, müzik, yemek, yazmak özel zevklerimdir. ..