Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '11

 
Kategori
Futbol
 

Federasyonun şike çözümü: 'play off''

Federasyonun şike çözümü: 'play off''
 

Türk futbolu 4 temmuz pazar sabahı bir kaos ortamına uyanmıştı ve Türk futbolu herşeyi unutup sadece futbolda şikeyi konuşup tartışmaya başlamıştı. Bu dönemde futbol minimum düzeyde konuşulmuş futbol bültenleri artık haberleri takımların kampından değil, emniyet adliye ve metris üçlüsünden izleyiciye aktarmaya başlamıştı. bu süreçte Türk futbolu ciddi manada zarar gördü, birçok takım hazırlık maçı oynadı, Avrupa liginde mücadele eden takımlarımız maçlarını oynadılar ancak bu maçlar rağbet görmedi. Bu süreç hiçkuşkusuz biz futbolseverleri olumsuz etkiledi, artık futboldan zevk alamaz olmuştuk. taki TFF 2011-2012 sezonundan itibaren süper ligde ''play off'' sistemine geçileceğini açıklanıncaya dek. Bu açıklamadan sonra yine bizler futbol tartışmaya başlayabildik. 

''Play off'' sistemine göre 34 haftalık normal sezonu ilk 4 arasında bitiren takım sezon sonunda 4 takımlık bir grup oluşturacak ve bu grupta rovanşlı bir biçimde karşılaşacaklar ve grubu lider bitiren şampiyon olacak ikinci sırada bitiren şampiyonlar ligine üçüncü UEFA ya gidecek dördüncü sırada ki takımda 5, 6, 7, 8 ci sıradaki takımların oluşturacağı diğer gurubun lideriyle maç yaparak UEFA ya giden diğer bir takım belirlenecektir. 

Öncelikle sürümcede kalan bazı soru işaretleri var. TFF bu sistemi neden bu dönemde ortay attı? Şike iddialarıyla sarsılan Türk futbolunu tekrar futbola döndürmek için bir taktik olduğunu düşünüyorum. Federasyon bu kararı ne zaman aldığıda meçhul, Federasyon 2 ay önce göreve geldiğinde böyle bir sistem yapılacaklar listesinde var mıydı? Ya da ligler planlandığı gibi 4 ağustos ta başlasaydı bu sezon bu sistem uygulanabilecek miydi? 

TFF nin bu kararı alırken Türk futbolunun geleceğini düşündğünü sanmıyorum... 

Federasyonun bu kararı bana göre Fenerbahçeyi ve son olaylar nedeniyle decoder satamayan yayıncı kuruluşu kurtarmak için düşünülmüş bir plandır. bu sistemle TFF kısa vadede bir taşla çok kuş vurmuş durumda. Böylece gündemi futbola çevirdi, böylece Fenerbahçenin üzerindeki baskı ortadan kaldırıldı, böylece yayıncı kuruluş yayınlayacağı fazladan maçlar sayesinde ekonomik zarardan kurtulmuş oldu. 

Peki Türk futbolu bu sistemle ne kazanacak? 

Gerçekten iddia edildiği gibi yeni sistemle şikenin önüne geçilebilecek mi?. Şike sorunu bir sistem sorunu değil bir zihniyet sorunudur. Şike yapacak insan her sistemde kendisine uygulama alanı bulur. 

Geçen sezon Fenerbahçe ve Trabzon 82 şer puanla ligi bitirdi. Arkasından gelen Bursaspor 61 ve Gaziantep 59 puanla bitirdi. Bu sezon uygulanacak play off sistemine göre Fenerbahçe, Trabzon , Bursa ve Gaziantep play off mücadelesi yapacak. bu sezon böyle bir durum olduğunda 34 hafta boyunca 59 puan toplayabilmiş Gaziantepsporun, bir anda canını dişine takarak 82 puan toplamış Fenerbahçeden şampiyonluğu alması ne kadar adil bu sonuç olacaktı? Gaziantepin sadece 6 maç sonucunda Fenerbahçe ile arasındaki 23 puanlık farkı kapatıp şampiyonluğa ulaşma ihtimali hiçte adil bir sonuç gibi durmuyor. 

Ayrıca bu sistem takımların rehavete kapılmasına neden olabilir; özellikle son haftalarda play off a kalmayı garantileyen takımlar play off ları düşünerek son maçlarında fazla mücadele etmeyeceklerdir, bu durumda sezonun 30-34 cü haftaların çok zevksiz geçeceğinin bir habercisidir. 

Biz futbolseverler bu sistemle daha çok maç izleme olanağına kavuşacağız bu açıdan bakıldığında bizim olumlu bir sonuç gibi durabilir. Mesela bu sezon sonunda ligi ilk 4 takım arasında bitirecek takımların Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor olduğunu düşünelim bu durumda play off maçlarının tadına doyum olmaz ancak bu durum yinede bu sistemin adil olmadığı gerçeğini değiştirmez. bir Galatasaray taraftarı olarak takımımın açık ara farkla ligi lider bitirip play offlar sonucunda çok arkadan gelen bir takımın kupayı elimizden almasını hazmedemem. 

Bu sistem gerçekten adil bir sistem ise neden İngiltere, İspanya ve Almanya gibi liglerde uygulanmıyor?. Bu sistem ancak Belçika ve Yunanistan gibi düşük seyirli liglerde uygulanabilir ancak Türkiye ligi bana göre seyir zevki yüksek bir lig, avrupanın 4 cü büyük liginin İspanya yerine Belçikayı örnek alması garip bir durumdur. 

Tüm bu tartışmaların odağında bu sezon play off sistemi uygulanacak ibi duruyor. Bir futbolsever olarak artık güzel maçlar izlemek istiyorum Türk futbolunu artık metris-adliye-emniyet üçgeninden kurtarıp takım-taraftar-saha üçlüsüne taşımalıdırlar. 

Türk futbolunun bataklığa saplanmasına neden olanlar bir an önce cezalarını bulmalıdırlar ve artık futbolu yönetenler Türk futbolunu bir an önce bu bataklıktan çıkarmak zorundadırlar... 

 
Toplam blog
: 31
: 3018
Kayıt tarihi
: 01.07.10
 
 

Kimi eskidiği için yaşar. Kimi yaşadıkça eskir. Ne tohumda keramet. Ne toprakta. Ne başakta. Mari..