Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Felçlere dikkat!.. Beyin damarlarınızı korumalısınız…

Felçlere dikkat!.. Beyin damarlarınızı korumalısınız…
 

Nöroloji Uzmanı Prof Dr Zeki GÖKÇİL, toplumda en sık görülen hastalıklardan biri olan beyin damar hastalıkları konusunda uyarılarda bulundu… Beyin damar hastalıkları, nörolojik hastalıklar içerisinde en sık görülen ve yaşamı tehdit eden, ölüm sebebi olarak kalp hastalıkları ve kanserden sonra üçüncü, sakatlık nedeni olarak da birinci sırada yer alır. Beyni besleyen damarların çeşitli problemleri ile kan akımının azalması, kesilmesi ya da damarların yırtılmasına bağlı olarak kanın damar dışına çıkması sonucu ortaya çıkan tablolara beyin damar hastalıkları adı verilir.

Beyin damar tıkanıklığı, hipertansiyon, kalp hastalıkları, şeker hastalığı, yanlış beslenme/kan yağları yüksekliği (kolesterol, trigliserit). şişmanlık, sigara ve alkol kullanımı gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bazen damar iltihapları da damar tıkanmaları yapar. Kalbin içinde oluşan kan pıhtıları veya buradan çıkan damarların içinde biriken pıhtıların kopması damar tıkanıklığına neden olabilir.

Beyin kanaması ise, beyne ulaşan büyük veya küçük damar çeperinde oluşan hasar nedeni ile kanın beyin dokusu veya beyin zarları arasına dolmasıdır. Beyin içi kanamaları ani hipertansiyon, damarların uzun yıllar yanlış beslenme veya sigara gibi etkenler ile bozulması ve kafa darbeleri neticesinde ortaya çıkar. 

Beyinde meydana gelen hasarın yerine ve büyüklüğüne göre felç belirtileri de değişebilir. Vücudun bir yarısında uyuşukluk, kuvvetsizlik, konuşma, görme, denge, yürüme  bozuklukları, bilinç değişiklikleri bu belirtilerden bazılarını oluşturur.

Beynin sağ yarımküresi etkilendiğinde hastalar dikkat bozukluğu, mekanı algılamada, giyinip soyunma gibi eskiden kolaylıkla yapabildikleri günlük yaşam aktivitelerinde güçlük çekmeye başlarlar. Sol beyin yarımküresi etkilendiğinde ise, söylenenleri anlayamama veya konuşamama tarzında lisan problemleri ve bellek bozuklukları ortaya çıkar.

Dr Gökçil son olarak, beyin damar hastalıklarında sorun ortaya çıkmadan önlem almanın önemli olduğunu vurgulayarak özellikle risk faktörlerine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti…

 
Toplam blog
: 18
: 3869
Kayıt tarihi
: 21.08.12
 
 

Mesleğim :Prof. Dr. Nöroloji ve Kl. Nörofizyoloji Uzmanı İlgi alanlarım :Futbol, Basketbol, Sağlı..