Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '11

 
Kategori
Bilim
 

Felsefece yaşam 2

İnsan olarak çırıl çıplak doğarız. Üzerimizde hiç bir şey yoktur. Ne pantolon ne etek.. ne isim, ne aile, ne soy adı. Cinsiyetimiz fiziksel olarak belli de olsa aslında henüz cinsiyetimiz yoktur. Cinsiyetimizi sahip olduğumuz bedene göre verilen isim ve giyecekler daha da büyüyünce oyuncaklar ile öğrenmeye başlarız. Ailemiz vasıtasıyla soy sop giydirilmeye de başlar bize. Anne-babamızın herşeyi bilen ve her şeye gücü yeten niteliklerinin yanında dedemizin-ninemizin de ne kadar faziletli insanlar oldukları ve dahası onların geriye doğru asil bir soydan geldiklerini kanıksarız. Okula gidince bize bir de tarih giydirirler ki bakmışsınız siz en az 2000 yaşındasınız. Bu süre boyunca olan biten her şeyi öğretip size bir geçmiş şuuru kazandırılar. Baktınız artık bir milletiniz var.

Ailede, çevrede ve okulda kısa sürede bir dini inançla donatılırsınız. En doğrusu sizin inandığınızdır. Diğer ülkelerde doğan insanların giydikleri kısacık, tuhaf yada zevksiz elbiseleri kadar giydikleri inançlar için de onlar adına üzülürsünüz. Keşke onlar da sizinkiler gibi giyinselerdi istersiniz.

İlerde ailenizin ekonomik statüsünü de giyinirsiniz. Hiç alınteri dökmeden bakmışsınız size bir miras kalıvermiş. Babanız sizin için çalışmıştır. Her şeyinizi miras almışken bu servetimi haksız sayabilirsiniz ki?

Gördünüz mü bakın kısa sürede dünyaya uyum sağladınız. Artık hiç de doğduğunuz günkü kadar çıplak değilsiniz. Ölünceye kadar bu size giydirilenlerle yaşayabilirsiniz.

Ama durun işte felsefe size bu giydirilen şeylerden soyunmayı teklif ediyor. Miras değil alınteri bir yaşam vaad ediyor. Her şeyinizi kendiniz kazanacaksınız. Düşünceleriniz, inançlarınız ve değerleriniz başkalarından miras kalmış olmayacak. Ekonomik gücünüzü de alınteri ile elde edeceksiniz. Kısacası gerçekten kendiniz olacaksınız. Kopya kimliklerden veya kopya yaşamdan kurtulmak özgün bir felsefece yaşama başlamak. 

 
Toplam blog
: 17
: 1104
Kayıt tarihi
: 20.07.11
 
 

Ankara üniversitesinde felsefe doktorası yaptı. Halen bir devlet üniversitesinde yrd. doç. dr olarak..