Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '17

 
Kategori
Eğitim
 

Felsefesizliğin "felsefe" olduğu ülke...

Felsefesizliğin "felsefe" olduğu ülke...
 

Karikatür: Mehmet Tevlim


Sokrates: “Sorgulanmayan hayat yaşanmaya değmez” der…

Felsefe sorgular, her şeyin kökenine inmeye çalışır. Tüm bilimlerin temelini, özünü oluşturur. Tüm bilimler felsefeden doğmuştur. Kısacası felsefe, bilimlerin anasıdır. Felsefede tabu yoktur. Sorgulamanın önündeki tüm dinsel, geleneksel, kültürel değerleri yok sayar… Felsefi düşünce, özgür düşüncedir. Felsefe tarihçileri, ilk felsefi anlamda sorgulamanın Thales ile Didim ilçemizin sınırları içindeki Milet Antik kentinde başladığını varsayarlar… Tanrılarla dolu mitolojik çağlarda kimse doğayı doğa olaylarını sorgula(ya)mıyordu. İlk kez Thales, her şeyin kaynağı -özü – (Arke) sudan oluşmuştur diyerek mitolojik tanrılara başkaldırarak; sorgulamanın yolunu dolayısıyla felsefenin yolunu açmıştır…

Bugünkü kısa yazımın konusu, ülkemizin eğitiminde felsefeye verilen önemin üzerinedir.

Basına yansıdığına göre 2023 yılına kadar okullarımıza felsefe öğretmeni atan(a)mayacakmış… İkibine yakın felsefe öğretmeni fazlalılığı ancak bu yıla kadar eritilecekmiş!.

Okullarımızda sadece liselerde 11.sınıflarda haftada iki ders saati felsefe dersi var.

Önümüzdeki öğretim yılından itibaren ortaokullarımızda “düşünme eğitimi” dersleri verilmeye başlanacak. Bu okullarda düşünme eğitimi derslerini hangi öğretmenlerin vereceği konusu henüz netleşmemiştir. Felsefe grubu ders öğretmenleri liselere atanabiliyor. Bunun değiştirilerek bu grubun öğretmenlerinin Ortaokullara da atanarak “düşünme eğitimi derslerini” felsefe öğretmenlerinin vermesi bu dersin özelliği ve verimliliği açısından çok önemlidir. Ortaokullarda düşünme eğitimi derslerinin Dindersi öğretmenlerine, Sosyalbilgiler  ve Türkçe öğretmenlerine verilmesi düşüncesinden vazgeçilmelidir… Böylece felsefe öğretmenlerinin önü açılmış olur, düşünce eğitimi ve felsefe dersleri daha verimli hale gelir…

Felsefeyi küçümsenin, ne işimize yarıyor denilmesinin nedeni sorgulamaktan korkmaktır. Tabularımızın, dogmalarımızın, korkularımızın üzerine gidememektir…

Bugün yaşadığımız sıkıntıların temelinde felsefesizlik vardır. Sorgulamaktan korkan bir yanımız vardır. Dogmalardan, tabulardan, kurtulamayışımız vardır.

Felsefesizliğin “felsefe” yapıldığı bir anlayıştan kurtulabilmek için okullarımızda felsefe derslerinin saati artırılmalı, ortaokullarımızda da “düşünce eğitimi” derslerini felsefe öğretmenleri vermelidir. Bugün, Dinkültürü dersleri öğretmenlerinin sayısının felsefe öğretmenlerinin sayısının dört katı olduğunu düşünürsek; felsefeye verdiğimiz önem ortaya çıkar.

Felsefesizliğin felsefe olduğu anlayıştan sıyrılmak dileğiyle felsefesiz kalmayın…

SORGULAYIN…

 
Toplam blog
: 1410
: 1053
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Emekli öğretmenim ve  emeklemeye devam ediyorum.  Emeklilik yaşamın sonu değil, yaşama yeni amaçl..