Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '06

 
Kategori
Felsefe
 

Felsefi düşünce

Felsefi düşünce
 

Günümüzde insanları düşünen ve sosyal olan canlılar olarak tanımlamaktayız. İnsanı insan yapan en belirgin özelliklerinden birkaçıda düşünebiliyor olması , sorgulayabiliyor olması, eleştirebiliyor olması ve çözüm üretebiliyor olmasıdiı. Konuşma dillerini yaratan ve kelimelere anlamlar yükleyen insanoğlu "felsefe" kelimesine de tıpkı diğer kelimelere yüklediği gibi bir anlam yüklemiştir. Peki ama nedir felsefe? Felsefeyi gündelik hayatımızda kullanır mıyız? Ne zaman felsefe aracını kullanırız? Felsefe aracı ile sahip olduğumuz kazanımlar nelerdir?

Felsefe en basit tanımlamayla soru sormanın sonucu olan ve insanla, insan yaşamıyla ilgili problemlere karşı ilginin gelişmesiyle başlayan düşünce türüdür.Felsefe;zor ve çözülemeyen yaşam problemleriyle karşılaşmaktan, bu problemlerle uğraşmaktan korkmayan bir yaklaşım, düşünsel bir tavır olmak durumundadır. Felsefe insan yaşamının anlamıyla, varlık, bilgi ve değerle ilgili sorulara bir yanıt getirmeye, bu konularda ortaya çıkan problemleri çözümlemeye çalışırken, işe sıfırdan başlamayıp, belli bir bilgi birikimine sahip olunduğunu varsayarak çözüm getirmeye çalışır. Çünkü insanların yaşamlarında neyin önemli olduğunu değerlendirebilmeleri için, hayatla ilgili bazı deneyimlere sahip olmaları gerekir. Demek ki, felsefe insan yaşamının anlamıyla ilgili sorulara yanıt verirken, başka bilgi türleri tarafından sağlanan bilgilerden yararlanarak, genel, bütüncül ve kuşatıcı yanıtlar getirmeye çalışır. Peki ama gerçekten felsefeyi felsefe yapan nedir sorusuna ise şu şekilde cevap verebiliriz; insan yaşamının anlamıyla ilgili sorulara yanıt vermekten çok, sorular sormak, problem görebilmektir. Zira, insan için önemli olan, yalnızca felsefe okumak ve felsefeyi bilmek değildir, felsefe yapmaktır, felsefi davranabilmektir. Felsefe yapmak ise, felsefi hissetmeyi ve felsefi düşünmeyi gerektirir. Felsefe yapmak varlığı ve bilgiyi bir bütün, insan yaşamıyla ilgili olay ve problemleri çok boyutlu olarak görmek ve her yönüyle kavramaya çalışmak anlamına gelir.

Felsefi düşünce, araştırmaya ve eleştirel bir tavra dayanan bir düşüncedir. Yani, felsefi düşünce, kendisine veri olarak aldığı her tür malzemeyi aklın eleştirici süzgecinden geçirir. Her şeyi olduğu gibi kabul eden, merak etmeyen ve kendisine sunulanla yetinen bir insan için felsefe söz konusu olamaz. Felsefi düşünce, şeylerin niçin oldukları gibi olduklarını merak eden, hayatı bütün boyutlarıyla görmeyi, yaşamın bütün boyutlarını göz önünde bulundurmayı bilen, açık ve sorgulayan bir zihnin ürünüdür.

Felsefe kimi zaman doğrudan doğruya doğa, tarih, toplum üzerinde eleştirici bir bakış açısıyla düşünebileceği gibi, çeşitli bilimler tarafından sağlanan malzeme üzerine de düşünebilir.

Bunlarin yani sira net bir şekilde söyleyebiliriz ki; felsefi düşünce çözümleyici ve kurucu bir düşüncedir. Felsefi düşüncede analiz ve sentezler söz konusudur.

Felsefeyi insanlar düşünebildikleri her alanda kullanabilirler çünkü felsefi düşünce evrenseldir, çünkü insan yaşantısına giren her şey felsefeye konu oluşturabilir.Buda demek oluyor ki; yaşantımızın her diliminde, okuldayken,işteyken yada evimizde otururken dahi felsefi düşünmeyi uygulayabilir, felsefe aracı ile hayatın her kesitine farklı açılardan bakabiliriz.

Eray KANAAT

 
Toplam blog
: 15
: 9597
Kayıt tarihi
: 30.10.06
 
 

Kadir Has Üniversitesi Uluslararasi İlişkiler öğrencisiyim, 1987 İstanbul doğumluyum...