Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '15

 
Kategori
Felsefe
 

Felsefi zihin anaç bir tavrın yansıması olabilir mi?

Felsefi zihin anaç bir tavrın yansıması olabilir mi?
 

Felsefi bilginin özellikleri ve bilgi kuramı açısından felsefi tavrın tanımı üzerinden kadın zihninin işle-yişine atıflarla aralarındaki benzerlik analojisi tartışılmaya çalışılacaktır. Kadın, detay ve birden fazla olay örgüsünü bağlamsal bir yapıyla şematik olarak ele alabilme yeteneğine sahiptir. Bu yetenek, kadı-nın nörolojik olarak kadın beyninin çalışma mekanizmasında da gözlenmiş somut bir veri olarak ta de-steklendiği 21. Yüzyılda ki zihin felsefesi düşünürlerinde görülmektedir.
 
Ayrıntıları erkek zihnine oranla daha hızlı fark edebilme ve uyum sağlama konusundaki bu yeteneğin felsefenin bir bilgiye, olguya, değer içerikli herhangi bir nesneye ve duruma yaklaşırken  ki gösterdiği tavrın benzeştiği görülmektedir. “Felsefe, merak etmektir, sorgulamaktır, analiz etmektir, sentezcidir, değerlendiren bir bilgi türüdür.” Şeklindeki felsefeye ilişkin kapsayıcı tanımının tüm nitelikleri kadın zihninin işleyişinde benzerlikler gözükmektedir.
 
Felsefe tarihi boyunca ontolojik, epistemolojik, etik ve estetik alanda kadının yerinin son derece sınırlı kaldığı gözlenmektedir. Ancak felsefi bilgi türünün işleyişi ile kadın zihninin kurgusal mekanizması arasındaki analoji anaerkil toplum yapısından ataerkil topluma evrilme süreçleriyle bağlantısı olduğu düşünülmektedir.
 
Felsefi bilgide yargı gücünün etkisi yok denecek kadar azdır. Kadının ise yargı gücüne yüksek oranda sahip olduğu ve bu yargı gücünün duyusal bileşenlerden oluştuğu yönünde yanlış bir bilinç vardır. Oysa tam tersine kadın duygu yüklü fikirleri daha fazla üreten değil pratik anlamda yansıtan varlık olarak daha anlamlıdır. Kadın zihninin analitik yapısından nasıl felsefi bir bilginin ortaya çıkabileceğine vurgu yapmaya çalışırken felsefi tavrın özellikleri unutulmamalıdır. Felsefede esas olanın; derinlikli, orijinal fikirleri üretmek olduğunu düşünecek olursak yukarıda bahsedilen aşamaların felsefi bilgiler yansımalarını bulduğunu görürüz. Sonuç olarak diyebilir ki, felsefi bilgi eğer bir cinsiyetle korelasyona tabî tutulacaksa bu onur eril zihnin değil dişil zihnin olmalıdır.
 
Toplam blog
: 9
: 481
Kayıt tarihi
: 04.03.15
 
 

Akdeniz Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü, Lisans  Akdeniz Üniversitesi, Eğitim  B..