Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '12

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe, Aykut Kocaman'ın Mantığıyla Kaybetmeye Mahkûm

Fenerbahçe, Aykut Kocaman'ın Mantığıyla Kaybetmeye Mahkûm
 

  • Fenerbahçe kadrosunda eleştirdiğimiz hemen hemen her türlü eleştiri konusu, süper kupa finalindeki Galatasaray maçında da aynen ortalığa döküldü.
  •  
  • En önemli eleştiri konumuz, Fenerbahçe takımının orta sahasıydı. Günümüz futbolundaki mücadele, pres, hızlı oynama arzusu gibi hususlarda yetersiz kalan ve gereğinden fazla yumuşak bir orta saha kurgusuna sahip Fenerbahçe.  Oysa henüz transfer sezonu bitmemişken, orta sahanın tam da ortasına bahsettiğimiz özelliklere sahip bir orta saha oyuncusu alınabilir. Zira Mehmet Topal, Baroni ve Selçuk’tan böyle bir bölgeyi korumalarını bekleyemezsiniz. Zaten o beklenti Fenerbahçe’nin olumsuz oyununun ta kendisi değil mi? Hele ki elinizde tam da o bölgeye uygun olan bir Mehmet Topuz varken…
  •  
  • Maçın son bölümünde Mehmet Topuz’u o bölgeye çekti Aykut Kocaman. O halde sormak icab ediyor, “Neden Mehmet Topuz o bölgeye maçın başında yerleştirilmedi?” Öyle ya, maçın son bölümünde o bölgeye çekilebiliyorsa Mehmet Topuz, gayet tabii ki, maçın başında da orada başlayabilirdi.
  •  
  • Mehmet Topuz vakasını önemsiyorum. Zira Mehmet Topuz, Fenerbahçe’ye geldiğinden beri ısrarla sağ kanatta oynatılmaya çalışılıyor. Tabii ki o bölgenin futbolcusu olmayan Mehmet Topuz, elinden gelenide yapmaya çalışıyor. Ama orta sahanın tam da ortasında görev alsa, hem Fenerbahçe bu durumdan faydalanacak, hem de Mehmet Topuz gerçek yerine kavuşmuş olacak. Hangi hikmettendir bilinmez, Mehmet Topuz ısrarla sağ kanatta oynatılmaya çalışılıyor.
  •  
  • İki sezondan beridir ki Aykut Kocaman’ın hatalı kadro tercihlerine tanıklık ediyoruz. Oysa eldeki kadrodan çok da güzel oyun oynayabilecek, rakibi kendisine mahkum bırakabilecek bir takım yaratılabilir. Neden yaratılamadığı hususu da Aykut Kocaman’ın zaaflarında gizli!
  •  
  • Aykut Kocaman maçın gidişatına kenardan müdahalelerle etki edebilen bir teknik direktör değil. Maçı okuyamıyor. Bunu çok net bir şekilde söyleyebilirim. Evet, Aykut Kocaman maçı okuyamıyor. Şayet maçı okuyabilen bir teknik direktör olsaydı, son süper kupa finalinde on kişi kalmış rakibine, maçın kalan bölümünde gol şansı verir miydi? Oysa on kişi kalan bir Galatsaray’ın daha fazla atak yaptığını, daha fazla Fenerbahçe kalesinde göründüğünü izledik. En nihayetinde bir de penaltı bulup, maçı kopardılar. Aykut Kocaman ise bu durumu sadece seyretti.
  •  
  • Fenerbahçe doğru kadrolarla sahaya çıkmıyor.
  •  
  • Tamam, kaleci hataları, olumsuz gelişmeler gibi hususlar, bireysel hatalar sonrasında yenen goller… Bunlar olabilir ve maçı da kaybedebilirsiniz. Ama maçı kaybederken dahi doğru bir takım tertibiyle sahaya çıkmak gerekiyor. Yumuşak bir orta sahayla maça başlarsanız… Yaratıcılık özellikleri olmayan bir Caner’i, Stoch gibi skorer bir adama tercih ederseniz, maçı daha baştan rakibinize hediye etmiş olursunuz. Baroni, Mehmet Topal ve Caner’den oluşan bir orta saha, sadece Mehmet Topuz’dan olumlu anlamda söz edilebilir. Hele ki, Baroni, Mehmet Topal ve Caner’den oluşan orta sahaya, defanstan Egemen ve Bekir gibi topla ilişkisi hiç de iyi olmayan oyuncuları koyarsan… Bu oyuncuların sağına da Gökhan Gönül’ün yerine Orhan Şam’ı koymak zorunda kalrısan… Ve sonrasında bu futbolcularla çok pas yapmaya kalkarsan, alabileceğin bir maçı, tıpkı play ofun son maçında olduğu gibi rakibine hediye edersin. Aykut Kocaman bunu sürekli yapıyor. Play Of’un son maçında Alex’İ yedek bırakan da Aykut Kocaman’ın ta kendisiydi. Oysa o maçta skorer futbolculara ihtiyacı vardı.
  •  
  • Aykut Kocaman’ın öncelikli olarak mevcut kadrosundan orta alan sorumluluğu verdiği Baroni, Mehmet Topal ve Selçuk’tan verim alamayacağını anlaması gerekiyor. Koşmayan, boşa gitmeyen, topu kapmak için uğraşmayan futbolculardan orta saha oyuncusu olmaz. Yobo’nun defansa yerleşmesiyle birlikte defans hattı ideal tertibine kavuşacak. Orta alanın ortasında Mehmet Topuz’un görev alması kaçınılmaz. Şöyle bir orta saha kurugusu bile olabilir. Mehmet Topuz ve Stoch’tan orta sahanın ortasını dahi oluşturmak mümkün… Kanatlarda ise, Krasiç ve Kuyt gibi iki etkili kanat oyuncuları var. İleride ise Alex ve Show…  Şu an görünen o ki Fenerbahçe’nin ideal kadrosu bu… Diğer türden oluşturulacak kadroların maç kazanabilmesi mümkün ama, iyi futbol oynaması ve kati galibiyet elde edebilmesi mümkün değil.
  •  
 
Toplam blog
: 1509
: 1145
Kayıt tarihi
: 07.08.07
 
 

Yazarım... Okurum... Öğrencilik yıllarımda çok yazdım... Kompozisyon derslerinde yazdım... Duvar ..