Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '15

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe' de Yanal ve Kocaman sesleri

Fenerbahçe taraftarı arasında bir teknik direktör tartışması başladı. 

 

Fenerbahçe taraftarı görünen o ki üç ayrı gruba ayrılmış durumda. Pereira ile devam edilmesi gerektiğini düşünenler, takımın başında yeniden Aykut Kocaman' ı görmek isteyenler ve Ersun Yanal' ın yeniden göreve getirilmesi gerektiğini düşününler. 

 

Aykut Kocaman' ın futbol anlayışı, sistemi ve iletişim yönü bana ters geliyor. Kendisini şampiyon olduğu sezon dahi çok eleştirdim. Bu sistem Fenerbahçe' nin geleneksel hücum futbolu kimliğine, tarihsel Fenerbahçe futbol kültürüne uymuyordu. Aykut Hocanın yapmaya çalıştığı şeye saygı duymakla birlikte, bu sistemin özellikle Türkiye' de, Türk futbolu özelinde başarılı olamayacağını savundum. 

 

Ersun Yanal' a ise göreve başladığı ilk günden, kulüpten uzaklaştırıldığı güne kadar verdiğim desteği biliyorsunuz. Hatta bu konuda Sayın Başkan Aziz Yıldırım' ı eleştirdim. Hala da eleştiriyorum. Ersun hocaya haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Ayrıca Başkan' ın bu kararı, Fenerbahçe' nin geçen sene rahatlıkla şampiyon olabileceği bir sene şampiyonluğu kaybetmesine neden oldu. Ersun Hoca takımı tam olarak Fenerbahçe kültürüne, tarihsel dokusuna uygun bir hücum futbolu anlayışı ile oynatıyordu. Taraftara müthiş keyif veren bir futbol oynatıyordu. Hem Türkiye, hem de Avrupa' da, başarılı olabileceğine inandığım bir hoca idi.

 

Pereira ise sezon başında büyük umut ile karşıladığım, hazırlık döneminde yakından takip edip destek verdiğim, iletişim becerileri ve insani yönünü çok beğendiğim bir hoca idi. Geldiğimiz noktada, Pereira' nın zengin Fenerbahçe kadrosunu, etkili bir biçimde kullanabileceği kanaatinde değilim. 16 haftadır ne bir sistem oturtabildi, ne fizik kondisyon kazandırabildi, ne de sahada iyi futbol izletebildi. Son birkaç maçtır kenar yönetimi de son derece kötü idi. Oyunu okuma noktasında da hatalar yaptığını düşünüyorum. Derbide kaybedilen 2 puan tamamen kendisinin hatasıdır. Pereira ile Fenerbahçe' nin, bu sezon şampiyon olamayacağı kanaatindeyim.

 

Şahsi fikrim şu ki Fenerbahçe Yönetimi devre arasına kadar mutlaka Pereira ile devam edecek. Bu esnada, takımın Avrupa ve Lig performansını takip edecekler. Önümüzdeki 4 hafta çok kritik olacak. Eğer, bu haftalarda, Beşiktaş ile aradaki fark açılır ve 7-8 puan seviyesine çıkar ise, Pereira' nın bu takımın başında kalması büyük risk taşır. Aradaki fark 4-5 puan seviyesinde kalır ise Pereira ile devam edilebilir. Aziz bey bu riski alır.

 

3 grup taraftar arasında Ersun Yanal' ı yeniden takımın başında görmek isteyenler çoğunlukta gözüküyor. Aklın yolu bir. Ersun Yanal, kısa vadede bu kadroyu etkili kullanabilecek, devre arası yüklemeler ile ikinci yarıya hazırlayabilecek bir hoca. Ersun Yanal bu kadronun hakkını vermekle kalmaz, taraftara da yeni bir heyecan verebilir. 

 

Ancak sorun şu ki, Aziz Yıldırım ile bir araya gelmeleri çok zor. Bu sebeple, taraftar ne kadar baskı yapsa da Aziz Bey geri adım atmaz. Bu bence mümkün olabilecek bir alternatif değil.

 

Öte yandan, Aykut Kocaman, tribünlerin büyük saygı duyduğu, Aziz Bey ile de barışması hala mümkün olan bir isim. Ersun Yanal kadar olmasa da bu kadroyu Pereira' dan daha iyi kullanacağına eminim. En azından, Avrupa' da daha iyi işler yapacaktır. Futbol sistemi, oyun felsefesi ve iletişim becerileri konusunda şüphelerim olsa da, Aykut Kocaman, bu kadroya Pereira' dan daha iyi şekil verir. Aykut Kocaman, hem camiayı, hem Türk futbolunu, hem de ligin yapısını bilen bir hoca. Eğer geçmişteki katı savunma anlayışını ve kontrollü futbol felsefesini bir tarafa bırakmayı ve daha hücum ağırlıklı bir futbol anlayışını benimsemeyi başarır ise, Türkiye' de bile şampiyonluğu kovalayabilir. Avrupa' da ise Pereira' dan çok daha başarılı olacağına eminim. 

 

Bu satırları yazarken, Aykut Kocaman' ın futbol anlayışı ve sahada oynattığı futbolu en çok eleştiren yazarların başında geldiğimi de belirtmem gerek. Ancak bazen, eldeki alternatif öyle kötü olur ki, mecburen çözüm ararsınız. Ayrıca, Aykut Kocaman' ın da futbol anlayışını geliştirmiş olduğunu düşünüyorum. Aykut Hoca, son 2 sezonda kendisine dışarından bakmış ve Fenerbahçe' de yaptığı hataları anlamış ve gerekli dersleri de çıkartmıştır. 

 

Camianın büyükleri, bu konuda bir adım atıp, Başkan ile Aykut Hocayı bir araya getirmeli. Başkan ile Yanal arasındaki buzlar eriyecek gibi değil, ancak Başkan ile Aykut Hoca arasındaki buzlar eriyebilir. 

 

Benim gönlümden geçen hoca adayı yüzde yüz Ersun Yanal' dır. Akıl ve mantığım Yanal diyor. Ancak Yanal' ın Başkan' ın boykotunu aşması mümkün gözükmediğinden, akıl ve mantık olarak en iyi ikinci adayım olan Aykut Kocaman ile devam etmek, şampiyonluk şansını artıracaktır. 

 

Önümüzdeki 4 hafta hep birlikte gelişmeleri izleyeceğiz. Umuyorum ki, Pereira kendisini ve takımı toparlar da, bu kötü gidişe bir son verir. Aksi halde, kendisinin Türkiye macerası erken bitebilir. 

 

bertan.kaya@yahoo.com

 

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..