Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '12

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe' nin çıkışa geçmesi için 5 öneri

Fenerbahçe' nin çıkışa geçmesi için 5 öneri
 

Fenerbahçe' nin son 5 maçına baktığımızda, gelecek vaat etmeyen bir futbol izledik. Fizik olarak diri olmayan, topsuz oyunda başarısız, orta sahayı rakbe bırakan, üst üste üç pas yapıp ileri gidemeyen, yardımlaşmayan, koşmayan, rakiplerden çekinen bir Fenerbahçe izledik. Fenerbahçe düzelir, daha sezon başı diyenler maalesef bu hayallerinin gerçekleşmeyeceğini görmelidirler. Bunun nedenlerini daha önceki 4 blog yazımda paylaştım. Ancak sadece sorunları dile getirmenin doğru olmayacağından hareketle, kendimce doğru olduğunu düşündüğüm bazı çözüm önerilerini de sizlerle paylaşmak istedim. Fenerbahçe, eğer şimdi müdahale edilirse, bu sezonu kaybetmekten kurtulabilir Bunun için ne yapmak gerekiyor?

1) Öncelikle Fenerbahçe' nin yapması gereken ilk iş Aykut Kocaman' a hizmetleri için teşekkür edip, gerçek bir teknik direktör bulmaktır. Aykut Kocaman hocalık kariyeri olmayan, ne teknik, ne taktik ne de fizik yönünden futbol bilgisi yeterli olmayan bir teknik direktör adayı. Bir stajyer. Yurt dışında bir süre staj yaptıktan, futbol bilgisini ve vizyonunu artırdıktan sonra tekrar hoca olarak düşünülebilir. En az 5 sene içeride ve dışarıda üst düzey hocaların yanında çıraklık yapması gerekiyor. Öğrenecek çok şeyi var. Stajını Fenerbahçe' de yapması, taraftara büyük haksızlık. Kalibresi Super Lig için yeterli değil Üstelik Aziz Yıldırım' ın tam kontrolü altında. Son GS maçında bir telefonla Alex' i ilk 11' e alması zaten bunun kanıtı. 

2) Hoca olarak düşünülmesi gereken ilk isim, zor zamanların kurt hocası Denizli. Yabancı hocalardan şu dakikada  verim almak mümkün değil. Ancak, Türk futbolunu tanıyan Hector Cuper' i ayrı tutuyorum. Orduspor ikna edilip de Cuper hoca olarak takımın başına getirilirse, Fenerbahçe 10. haftadan itibaren müthiş bir çıkış yakalar. Hem de mevcut kadrosuyla. Denizli de Cuper' de oyuncuya göre sistem oluşturma becerisi olan adamlar. Aziz Yıldırım ve Aykut Kocaman' ın hatalı kadro tercihleri yaptıkları ve bu kadronun ne şampiyonlar ligi ne de ülkemiz ligi için yeterli olmadıkları açık! Ancak bu iki hoca da ellerindeki malzemeyi en iyi şekilde kullanabilen hocalardır. Dolayısıyla iyi birer orta saha ve forvet transferi ile bu hocalar (Aykut değil) başarılı olabilir. 

3) Fenerbahçe' nin tıpkı Aykut gibi Alex' e de hizmetleri için teşekkür edip, sene sonunda emekli etmesi gerekiyor. Alex hakikaten de gol atan, attıran, akıllı, gerçek bir profesyonel. Ancak takımın savunma direncini çok düşürüyor. Takım olma olgusunu zedeliyor. Ayrıca eski Alex gibi de değil. İleri gitmeyi, ilerdeki oyuncuları beslemeyi düşünmüyor. Aldığı tüm toplarda, ya geriye ya yana oynamak istiyor. Gözü sürekli vatandaşı Cristian' ı arıyor. Alex artık bazı özelliklerini kaybetmiş durumda.

3) Cristian-Bienvenu-Özer-Sezer-Serdar-Selçuk Şahin gibi isimler takasta kullanılmalı ve yerlerine gerçekten istekli, savaşçı, gelecek vaat eden isimler transfer edilmeli. Özellikle Cristian da tıpkı Alex gibi takımın hızını kesiyor. Tüm sezon yatıp, son 3-4 maç iyi oynayan Brezilyalılardan verim alınamıyor.

4) Eğer Aykut Kocaman kalacaksa, ki Aziz Yıldırım ondan çok memnun! o zaman sistemin oyuncu yapısına göre değişmesi gerekiyor. Bu takımın bu kalibresiyle pas futbolu oynayamayacağı çok açık. O halde bu takımın İngiliz futbolundaki gibi uzun top, direkt pas, kanatları kullanma şeklinde bir oyun sistemini oturtması gerekiyor. FB' nin bu sistemde ideal 11' i kalede Volkan, defansta Gökhan-Egemen-Yobo-Hasan Ali, orta sahada sağda Krasic, solda Stoch, orta ikilide Mehmet Topal ve Mehmet Topuz, ileride Kuyt ve Sow' dan oluşmalıdır. Bazı derbi maçlarda, Sow kenara alınıp, orta sahaya Caner Erkin (ortada ileri dönük orta saha olarak oynatılmalı) alınarak, direnç sağlanacaktır.

5) Taraftarlar yönetime transfer konusunda daha fazla baskı yapmalı, orta saha ve forvet transferlerini mutlaka gerçekleştirmelerini sağlamaldır. Aziz Yıldırım ve arkadaşları, pabucun pahalı olduğunu anlamadan, harekete geçme konusunda isteksiz olacaklardır. Aziz Yıldırım kötü niyetli değildir; gerçekten de elindeki kadronun ve hocanın iyi olduğuna inanmaktadır. Bu inanç, kısmen futbol konusundaki bilgisizliği, kısmen de sportif başarıları eskisi kadar önemsememesinden kaynaklanmaktadır. 

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..