Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '15

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe' nin rotası

Fenerbahçe yıllar sonra Aziz Beyin futboldan elini çekmesi ya da minimum seviyede müdahalesi ile doğru bir rotaya girmiş gibi gözüküyor. 

 

Bu rota, sportif açıdan başarıyı hedeflemiş bir rota. 

 

2007' den sonra kaybedilmiş olan bir vizyon, yeniden canlanıyor. 

 

Benim bir düşüncem var, Aziz Bey Fenerbahçe' yi önce büyüttü sonra küçülttü diye. Bazıları ne kast ediyorsun diyorlar. 

 

Kastım şu, Fenerbahçe bilanço olarak büyüdü ama sportif başarı anlamında geriledi. Bunun sadece küçük bir kısmı 3 Temmuz ile ilgili. 

 

Neden mi?

 

Çünkü Fenerbahçe geçen seneki Fenerbahçe ile aynı Fenerbahçe. Aynı mali sıkıntılar. Aynı kaynak ihtiyaçları. 

 

Geçen sezon başında 50 milyon Euro harcasam şampiyon yapardım diyen Yıldırım, ne değişti de bu sene 50 milyon Euro harcayabiliyor?

 

Tüm Fenerbahçeliler samimi olarak bu soruyu kendilerine sormalı? Ne değişti? Kaynak nerden geldi?

 

Değişen şu. Aziz Yıldırım artık sportif başarı için bir şey yapması gerektiği bir noktaya geldi. Sabırlar taşmak üzereydi ve gerekeni yapması gerekiyordu. Bir şekilde kaynak buldu. İstese geçen sene de bulurdu ama geçen sezon büyük kumar oynadı ve kaybetti. 

 

O da baktı ki, kendi futbol vizyonu yeterli olmayabilir, bazı kişilerin tavsiyeleri ile işten anlayanları işe aldı. 

 

Doğru adım. Yıllardır yapması gereken de buydu zaten. Maalesef geç alınmış bir karardı. 

 

Şimdi Selim Soydan- Şadan Kalkavan döneminden bu yana futbol takım üzerinde olmayan bir yönetsel otorite, Terraneo ve Pereira ile oluşuyor. Üstelik bu otorite, doğru yönde ilerliyor. Elbette burada Başkan' ın hiç bir katkı ve katılımı olmadığını söylemek mümkün değil. En azından transfer sürecinde yönlendirici oluyordur. Ancak yapılanmada tamamen söz sahibi olmadığı için, rota doğru gözüküyor. 

 

Transferden daha önemli olanı da bence bu. 

 

Kollektif akıl ve yetkin yöneticiler ile sonuç alınması mümkün. Tek adam ile alınamayan mesafe, takım çalışması ile alınacaktır.

 

Transferlere bakarsak,

 

Son 5 sezondur hep muhtelif mecralarda yazılarımda dile getirdim, Gökhan Gönül' e bir alternatif alınsın diye. Bir futbolcuya duyulan büyük sevgi ve güven, ona alternatif almaya engel olmamalı idi. Ancak bugüne kadar oldu. Ya "Gökhan yedeğe düşerse" kaygısı bugüne kadar ona denk kapasitede transfer yapılmasına engel oldu. Şimdi Şener' i göreceğiz. Bence geçen seneki formu ile 11' i zorlar. Antrenman sevmeyen bu sene kaybedecek. Bence mesaj alındı. 

 

Fernandao' nun Fenerbahçe' de ne yapacağını kestirmek mümkün değil. Büyük takıma geldim, yıldız futbolcuyum havasına girer ise, sonu Sow gibi olur. Sow gibi her sene geriye gider. Bugün Sow' un nasıl ki dünya futbol piyasasında fazla talibi yok ise, Fernandao' nun da olmaz. Yerel kalır. Türkiye' de ikinci sınıf takımlarda veya Katar' da kariyerini noktalar. İyi çalışır ise, dağıtıcı özelliklerini, pivot santrafor özellikleri ile birleştirir ve katkı sağlar. Ondan verim almak için özellikle kanatların iyi çalışması şart. Orta isabet oranı artmalı. Hava hakimiyeti iyi. Hem defans hem de ofansta önemli bir duran top silahı olur. Ancak tek koşul var. Yıldız havasına girmemesi. Çalışması. 

 

Simon Kjaer, Avrupa' nın birinci torbada olmasa bile ikinci torbada olan nitelikli savunmacılarından bir tanesi. Lille' de iyi bir sezon geçirdi. Fiziksel olarak oldukça iyi durumda. Oyunun savunma tarafında bence son derece yeterli. Öte yandan, hücuma dönük aksiyonlar için yeterli olmayabilir. Araştırdığımızda, özellikle oyun kurma tarafı sıkıntılı gözüküyor. Ancak bu noktada vasatın üzerinde olduğu görüşleri de mevcut. Lille' nin bazı maçlarını izlediğimizde, ekstra özelliği olmayan, fizik gücü iyi, çalışkan ama düz bir savunma oyuncusu imajı verdi. Savunmada güven veren, fiziğini iyi kullanan, risk almayan bir tarzı var gibi. Yine de Egemen' i takımda tutmak ve alternatif olarak elde bulundurmak iyi bir strateji olabilirdi. 

 

Fenerbahçe, Mert Günok hatasını yaptıktan sonra, mutlaka bir yabancı kaleci almalı. "Taraftar- kaleci" dönemi artık son bulmalı ve "profesyonel-kaleci" dönemi başlamalı. Kaleci dediğin sinirleri alınmış, sakin ve refleksleri öfkesine kurban olmayan kaleci demektir. Kaleci her an oyun içinde kalabilmelidir. Tribünlerden etkilenmemelidir. Bu sebeple, Mert de olmadığından, mutlaka iyi bir yabancı eldivene bırakılmalı kale. 

 

Fenerbahçe transfer için eldeki atıl yabancı ve yerlilerden hızla kurtulmalı ve nokta atışı transferler yapmalıdır. Ben hala Stoch' un kazanılması gerektiğini düşünüyorum. Emre ile ilgili yapılan teklif ise son derece doğru. Bu teklif bence Emre' ye git demek anlamına geliyor. Umarım anlamıştır. 

 

Gelişmeleri takip edeceğim ve yorumlayacağım. Transferler ve yapılanma ile ilgili görüşlerinizi bekliyorum. 

 

Tüm dostlarıma hayırlı Ramazanlar dilerim. 

 

bertan.kaya@yahoo.com

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..