Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '16

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe' nin transfer gündemi

Fenerbahçe, Finansal Fair Play' den gelen kısıtları da dikkate alarak sessiz sedasız transferlere devam ediyor. 

 

Transferde sözleşmesi biten pek çok oyuncu ile yollarını ayıran Fenerbahçe, buradan sağladığı tasarruf ile akıllı transferler peşinde koşuyor. 

 

Vitor Pereira' nın raporu doğrultusunda transfer çalışmaları devam ediyor. Ancak tüm insiyatifin Vitor Pereira' da olduğunu söylemek de mümkün değil. Yönetim transferde bu sezon daha dikkatli davranıyor. 

 

Transferlere bir göz atalım. Önce Aatıf Chahechouhe.

 

İlk transfer Sivasspor' un etkili oyuncusu Aatıf Chahechouhe. 2013-2014 sezonunun gol kralı olan Aatıf, Süper Lig' de 128 maçta 48 gol, 20 asiste ulaşmış bir futbolcu. Sol açık, ofansif orta saha ve ikinci forvet rollerini üstlenebiliyor. Farklı taktik formasyonlarda kendisine yer bulabilecek yetenekli bir futbolcu. 

 

Aatıf' ı 3 sezondur yakından izliyorum. 2013-2014' ten itibaren üç büyüklerin almaları gereken bir futbolcu idi ancak yüksek bonservis bedeli üç büyüklerde forma giymesine hep engel oldu. 

 

Aatıf Türkiye' de topla adam eksiltebilen, futbol bilgisi iyi, saha görüşü düzgün ender futbolculardan. İyi bir transfer. Beklentiler düşük olur ise, Aatıf çok değerli katkılar yapacaktır. Hatta bu sezon bazı sürprizlere de hazır olun. Mehmet Topal, Diego, Ozan ve Josef gibi saha görüşü sınırlı futbolcuların arasında Aatıf ve bu sene Roma' dan geri gelen Salih farklı bir görüntü verecektir. Her ikisi de futbol zekası olarak, mevcut kadrodaki tüm futbolculardan daha iyiler. Futbol bir akıl oyunu olduğundan, bu ikilinin bu sene ekstra katkı sağlayacağını düşünüyorum.

 

Burada tek sorun şu; ne Aatıf ne de Salih, Pereira' nın sevdiği tarzda futbolcular değil. Mehmet, Josef, Diego gibi düz adamlara, maç içinde hareketliliği fazla olan ancak top tekniği zayıf isimlere daha fazla güveniyor. Ozan ve Volkan' a geç forma vermesi, Alper 'i rotasyonda geç kullanması, RvP yerine Fernandao' yu baskı görene kadar tercih etmesi bu yüzdendi. Pereira mantığında bir hoca ile Salih ve Aatıf' ın forma şansı bulması sürpriz olur. Ancak bu sezon Fenerbahçe taraftarı Pereira' dan çok Aziz Yıldırım' ın kadro seçimine müdahalelerine güvenmek zorunda. İş Pereira' ya kalır ise tüm sezonu Josef ile bitirmeye bakar. 

 

30 yaşındaki Aatıf, kariyerinin belki de en verimli 2 sezonunu Fenerbahçe' de geçirecek. Tecrübeli ve son derece zeki. Düzenli forma şansı bulur ise sezonu 5-6 gol, 9-10 asist ile kapatabilir. Sıkışan oyunların kilidini açabilir. Hatta defansif taktik çerçevesinde, deplasmanlarda kontra atak yapılan maçlarda hızı ve dripling yetenekleri ile önemli takımı adına pozisyonlar oluşturabilir. Sivasspor' daki rahat ortamı bulamasa bile, takımın bir parçası olarak, gol değil, asist ağırlıklı bir performans gösterebilir. 

 

Van der Wiel

 

Fenerbahçe Ajax altyapısından yetişme, Hollanda Milli Takımında forma giyen, PSG' de çok önemli başarılar kazanmış, tecrübeli ve futbol temeli iyi bir bek transfer etti. 

 

Futbolda bekler bu dönemde çok önemli. Aslında modern futbolda en önemli mevki artık bek. Modern futbolda sıklıkla kilitlenen ve taktik savaşa dönen oyunda, dengeleri bekler değiştiriyor. Sorun şu ki dünya genelinde iyi bek yetişmiyor. Bulmak zor. Buldun mu en iyi şekilde faydalanacaksın. Alternatifini de hızla oluşturacaksın. PSG yıllarca en iyi dönemlerinde Wiel' den yararlandı. Çok verim aldı. Wiel hiç bir zaman dünyanın en iyi ilk 10 beki arasında olmadı, ancak ikinci 10' da üst sıralarda olduğu kesin. Karşılaştırma yapmak adına Gökhan Gönül' ün ancak üçüncü 10' da olabileceğini belirteyim.

 

Van der Viel, Hollanda' da çok iyi bir jenerasyonun parçası. Çok iyi bir futbol temeli var. PSG gibi dünyanın en önemli kulüplerinden birinde oynadı. PSG' nin ve dünyanın tüm büyük takımlarının yaptığı gibi, kadro revizyonu ve alttan gelen genç ve potansiyelli futbolculara yer açmak nedeni ile PSG' den ayrıldı. Bu oldukça normal. Geçmişte Eto, Ronaldinho, Henry gibi efsaneler de, alttan gelenler için gönderildi. Buna kadro mühendisliği deniyor ve bunu bütün büyük takımlar yapıyor. Bu demek değil ki, Wiel kötü futbolcu. Sadece modern futbolun gerektirdiği fiziksel ve mental kapasite çerçevesinde bir iki adım geride kaldı. PSG' de buna zamanında müdahele ederek, Wiel ile yolları ayırdı. 

 

Wiel Türkiye ligi için hala üst düzey bir bek. Şampiyonlar Ligi seviyesinde bir bek.

 

Gregory Van der Wiel- Gökgan Gönül Karşılaştırması

 

Wiel' i tarif edecek özellikler istikrar, sağlam futbol temeli, etkili hücum bindirmeleri ve oyun içinde kalabilme. Fenerbahçe önemli bir transfer yaptı. Wiel ve arkasındaki Şener, Gökhan Gönül' ü aratmaz diye düşünüyorum.  

 

Gökhan Gönül Türkiye' nin en iyi yerli sağ beki. Ancak Gökhan Gönül futbol hayatında inişte bir futbolcu. Son 3-4 sezonda bu istatistiklerine yansımış durumdaydı. 2008-2012 arası Gökhan' ı hatırlayanlar bilirler, çok farklı idi. İşte Wiel gibi Hollanda' da sağlam altyapı temeli alan futbolcular ile Türkiye' de altyapı eğitimi alanlar ve profesyonellik farklılıkları burada ortaya çıkıyor. İyi altyapı eğitimi alan, düzenli ve sıkı antrenman yapan, kendisine iyi bakan futbolcular bir anda düşüşe geçmiyor. Türkiye' de ise ani düşüş maalesef kaçınılmaz oluyor. Gökhan bu sene motivasyon ve heyecan ile Beşiktaş' ta iyi işler yapacaktır, ancak gelecek seneden itibaren (bu yazdıklarımı lütfen hatırlayın) maalesef artık iyice düşüşe geçecek. Wiel ise 2-3 sezon rahatlıkla aynı performansı gösterebilir (yüksek olmasa bile istikrarlı bir futbol sergiler). Bu anlamda Gökhan Gönül 'ün Beşiktaş için iyi bir transfer olduğu kanaatinde değilim. 

 

Wiel ile Gökhan arasında karşılaştırma yaparsak, Wiel' in hücuma çıkışları ve orta saha destekleri çok daha iyi. Defansif tarafta ise Gökhan bir adım önde. Kademe ve savunmaya yardım tarafında, biraz daha çabuk ve iyi pozisyon alabiliyor. Ancak Wiel bunu futbol tecrübesi ve altyapısı ile kapatabilir. Kaldı ki savunma tarafında da iyi bir futbolcu. 

 

Bence Türkiye' nin en iyi 1. ve 3. beki Fenerbahçe' de, 2. si Beşiktaş' ta. 

 

Emenike ve Salih

 

Yeni transfer olmamakla birlikte Emenike ve Salih 'in iki açıdan yeni transfer olarak değerlendirilmeleri gerektiğini düşünüyorum. Öncelikle Emenike. Bu kalibrenin futbolcusu değil ancak rotasyonda olması faydalı olur. Bazı konularda ders alıp geri geldiğini düşünüyorum. Kendisinin ne olduğunun, ne olmadığının ayırdına kısa Premier Lig macerası sırasında vardı. Kadroda, RvP ve Fernandao gibi iki güven vermeyen, istikrarsız futbolcu varken, Emenike gibi fiziksel açıdan güçlü bir forvetin varlığı önemli. Emenike, futbol olarak düşüşte ancak farklı hocaların elinde olsa, şu an başka şeyler konuşurduk. Şenol Güneş veya Fatih Terim 'in elinde, biraz motivasyonla farklı bir Emenike izlemek mümkün olabilirdi. Motive edildiğinde farklı bir profil çizebiliyor. Futbol zekası çok parlak değil ancak fiziksel özelliklerinden bazı maçlarda faydalanmak mümkün olabilir. Belirli taktik setlerde, belirli stratejilerde, Emenike önemli bir hücum silahı olabilir. Aatıf ile birlikte, kontraatak oynanan maçlarda, önemli silahlar olabilirler. 

 

Salih' e gelince, yazılarımı takip edenler ondan ne kadar umutlu olduğumu bilirler. 2 sene önce Türkiye' de kalmamış olması, son 2 senesini, forma şansı bulamamış olsa da Roma' da geçirmesi onun için de büyük şans oldu. Profesyonelliği, işlerin büyük liglerde nasıl yürüdüğünü, dünya futbolunun geldiği seviyeyi, rekabeti önemli bir futbol şehrinde öğrendi. Eğer moralini bozmaz, formanın kıymetini bilir, çok çalışır ise, Salih Türkiye' de Oğuz Çetin' in veliahtı olmaya aday en önemli isimdir. Üstelik de çok genç. Hiç umutlu olmamakla birlikte Vitor' un Alper, Ozan ve Salih' e sıkça forma vermesi sahaya farklı bir görüntü verir. Doğru hocaların elinde, iyi motive edilir ve yönlendirilirse Salih, yeni bir transfer gibi katkı sağlar. 

 

Takım Olunmalı

 

Futbolda yıldızlar değil, takımlar kazanır. O sebeple Fenerbahçe bu sene takım olmaya ve elindeki değerlerden faydalanma yoluna gitmeli. Heba edilecek hiç bir isim yok. Gelecek tüm yeni transferler de nokta atışı olmalı. Takım oyuncusu olan, egoları düşük ve istikrarından emin olunan isimler alınmalı. Örneğin, Salih ve Aatıf' tan iyisi olmayacak ise, hücuma dönük orta saha transferi yapılmamalı. Gereksiz kadro şişkinliği oluşturulmamalı. Belli ki bu sene takım olmaktan ve lige konsantre olmaktan başka yol yok. Bu sene kadro profili düşmüş gözüken Fenerbahçe, takım olmayı başarabilir ise, geçen seneki takımdan daha başarılı olabilir. Daha uzağa gidebilir. Ancak bu profille Şampiyonlar Ligi hayali kurmamak ve beklentileri sağlıklı tutmak da gerekiyor. Fenerbahçe bu sene ligde şampiyonluğu, UEFA Avrupa Liginde ise Çeyrek finali kovalamalı. Hedefler gerçekçi olmalı.

 

Futbol ile ilgili güncel yorumlarımı takip edebilmek için sizleri Futbol 24 kanalına bekliyorum. Yorumlarınızı ve konular ile ilgili düşüncelerinizi videoların altında yorum bölümünde paylaşabilirsiniz. 

 

Futbol 24: https://www.youtube.com/channel/UCtRno16-qLvn5bnzrcOra5w

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..