Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '09

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe' nin yıllardır kanayan yarası ve çözümü

Fenerbahçe' nin yıllardır kanayan yarası ve çözümü
 

Son haftalarda ciddi bir düşüş içine giren Fenerbahçe' de esas sorun ne? Daum' un hatalı oyuncu seçimleri mi? Alex' in formsuzluğu mu? Yoksa, futbolcuların motivasyon eksikliği mi? Ya da takımın iyi antrenman yapmaması. Aykut- Daum çekişmesi mi? Belki de takım içindeki gruplaşmalar. Yoksa daha radikal birşeyler mi? Pek çok kişinin düşündüğünün aksine sorunun kaynağının, uzun süredir var olan kronik bir hata olduğunu düşünüyorum. Bu 4-5 sezondur var olan bir sorun ve maalesef her sezon tekrar tekrar yaşanıyor. Her sezon başında gözden kaçırılıyor. Bilerek veya bilmeyerek devamlı atlanıyor. Sorun ne FB' nin hoca seçimi, ne de futbolcuların gayretsizliği. Ne de takım içindeki huzursuzluklar.

Sorun basitçe "UYUŞMAZLIK". Neyin uyuşmazlığı mı? KADRO SEÇİMLERİ ile 2004 yılından bu yana uygulanan TAKTİK SEÇİMLER arasındaki bir UYUŞMAZLIK! FB, 1. Daum, Zico ve Aragones dönemlerinden bu yana hep aynı taktik düzen çerçevesinde yapılandırılıyor. 2. Daum döneminde de bu taktik anlayışa aynen devam ediliyor. FB son birkaç sezondur hep 4-4-2 den türetilen; 4-4-1-1 veya 4-2-3-1 taktikleri ile sahaya çıkıyor. KADRO yapısı ne olursa olsun, futbolcuların becerileri ve oynadığı mevkiler ne olursa olsun KADRO bir şekilde bu TAKTİK yapıya uydurulmaya çalışıyor. Bunu yukarıda adı geçen tüm HOCALAR istisnasız uyguladı. Bunun nedenlerine geçmeden, bu taktik ile ilgili kısa bir hatırlatma yapayım.

4-4-2 ve türevlerini başarı ile uygulayabilmek için 4 temel nokta önem taşır:

    1- Orta sahada görebekte oyunu her iki yönde de oynayabilen iki çalışkan futbolcu. İleride bir adet hızlı ve delici forvet ile bir adet güçlü ve yıpratıcı santrafor. Kanatlarda son derece yetenekli, çizgiye inebilen, ceza sahasına kat edebilen, orta yapabilen klasik 2 kanat oyuncusu (açıklar). Defansta, iki adet ortalamanın üzerinde hız ve güçte stoper. Yani vasatın üzerinde, fizikli, kalburüstü 2 kesici.

Elbette bu kadar şartı Machester United veya Milan değilseniz sağlamak oldukça zordur. O sebeple bu taktiği tercih eden hocalar genellikle bunlardan birer tanesine sahip olmayı yeterli görür. Yani geride bir iyi stoper, ortada bir çalışkan ve teknik orta saha oyuncusu, ileride ya hızlı bir forvet, ya da pivot santrafor. .Son olarak da sağ ya da sol bir tane sıkı kanat adamı. Bunların üst düzey olması önemlidir. Diğerleri ortalama olabilir. Bu taktikten verim elde etmek için en azından bu şartları yerine getirmeniz gerekir. İşte bunun dışında kadro yapısına ve oyuncuların kalitesine göre hücum ve savunma taktikleriniz şekillenir. Örneğin pas altyapınız uzun top, karışık, direkt veya kısa pas gibi farklı taktiklerden birine dayanabilir. Ancak 4-4-2 ve türevlerinde önemli olan esas unsur KADRO yapısıdır.

FB son 4-5 senedir, 4-4-2 ve türevleri ile oynuyor. Genellikle bu şartların bazılarını sağlıyor. Bazılarında ise çuvallıyor. İşte son 4-5 senedir;

    FB' de stoper ikilileri vasat oluyor. (Bazen biri, bazen ikisi de) Orta sahada Aurelio- Appiah ikilisi hariç sağlam bir ikili oluşturulamadı. Ne sağda ne de solda gerçek anlamda kanat adamı bulunamadı. İleride hep ya iyi bir pivot santrafor (pierre), ya da hızlı bir adam oldu (alex, kezman) Hızlı forvet-pivot santraforun beraber oynadığı bir dönem yok.

FB' de esas sorun, Hoca değişse de değişmeyen TAKTİK anlayış ile, KADRO yapılarının UYUŞMAZLIĞI!

Bu sezon da farklı değil. Aynı sorunlar yaşanıyor. Geçmişte; Serkan, Ümit, Tuncay, Anelka, Deivid, Ali Bilgin' den kanat adamları yaratılmaya çalışıldı. Bu sezon da Mehmet, Deivid, Kazım, Özer, Santos ve Vederson' dan kanat adamı (hücuma dönük, açık)yaratmaya çalışılıyor. Olmaz. Olmayacak. Bunu görmek bu kadar zor olmamalı. Üstüne basa basa yazıyorum; FB' de yıllardır gerçek mevkisi sağ ve sol açık kanat olan hücuma dönük (açık) kanat oyuncusu transfer edilmedi. Devşirme kanat oyuncuları ile 4-4-2 oynayamazsınız. Neden mi? Çünkü bu adamlar çizgiye kat edemezler. İsabetli orta yapamazlar. Hatta kanat bölgesinde fazlaca duramazlar. Çünkü alışkın değildirler. Futbola yeni başlayan genç değildirler. Eğilip, bükülüp kanat adamı haline getirilemezler. Döner dolaşır orta sahaya, içe

Bu taktikte kanatlar herşey demektir. İki tane iyi bekiniz olması elbette önemlidir, ama esas işi açıklar yapar. Ronaldo, Park, Giggs, Nani, Kuyt, Benayoun, Babbel, Ribery, Evra, Robben gibi oyuncular buna en iyi örnektir. Bu nedenle bu taktikte oynayan hücumcu kanat oyuncuları neredeyse forvetler kadar gol atarlar. Asist listelerinde en tepelerde yer alırlar.

Defans, forvet ve orta sahadaki diğer sorunları ise sizlerin takdirine bırakıyorum. Detaya girmeye gerek yok. FB' nin Pierre' den beri adam gibi bir forvet oyuncusu olmadı. FB' nin ihtiyaç duyduğu stoperler, asla Edu, Yasin, Bekir ve Lugano değildi. FB' nin orta sahası Maldonado, Selçuk, Josico' lara emanet edilmemeliydi. Kazımların, Serkanların kanatlarda ne işi var! Ama bu hataların hepsi yapıldı. Her birini teknik açıdan uzun uzun yazar anlatmaya çalışırım ama yeterince anlaşıldığımı düşünerek bunu yapmayacağım. Sorun açık!

Peki ya çözüm. Öyle ya Türkiye' de herkes sorunları yazıyor ama iş çözüm üretmeye geldiğinde meydan boşalıveriyor. Çözüm açık. Ya, Sayın BAŞKAN, bu kurumsal 4-4-1-1 ve 4-2-3-1 stratejilerini FB' nin anayasasından silecek ve kadro yapısına daha uygun bir taktik düzene geçilecek; ya da bu taktik düzende israr edilecekse kadro yapısı revize edilecek.

FB' nin mevcut kadrosu başarı ile 4-2-1-2-1 oynar (4-5-1) türevi. Bu kadro 4-3-2-1 oynar (4-5-1 türevi), hatta direkt 4-5-1 dahi oynar; ancak asla 4-4-2 oynayamaz, oynarsa da ANCAK BU KADAR oynar!

FB' de esas sorun futbolcuların gayretsizliği, ciddiyetsizliği, hocanın hataları, prim sistemi, takım içi çekişmeler ve hakem hataları değildir. EVET, bu sorunlar da önemsiz değildir ve çözülür ise ŞAMPİYON dahi olunabilir.Ki olunmuştur da; ancak İTE KAKA. Zorla. Son haftada. Taraftarı psikoza sokarak. Kötü futbol ile... TARAFTARIN BEKLENTİSİ ASLA BU DEĞİLDİR !

FB Avrupa' da kupa kaldırmak istiyorsa, ya doğru taktiği, ya da doğru kadro seçimlerini yapmalıdır. Yoksa FB bir iner, bir çıkar, bir kazanır, bir kaybeder, ne uzar ne kısalır. Stadlar dolar, tesisler yapılır, taraftarlar inandırılır, yıldız transferler yapılır, ünlü hocalar getirilir ama kalıcı bir BAŞARI veya BAŞARIDA DEVAMLILIK yaratmak mümkün olmaz.

GÜNÜ KURTARMAK ne Fenerbahçelinin beklediğidir, ne umduğudur, ne de hak ettiğidir! Gereken yapılmalı, sorunların kaynağı artık görülmelidir.

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..