Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '14

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe' ye futbol dersi: atamayana atarlar

Fenerbahçe bugün 2 konuda çok kötüydü. Birincisi, hücum organizasyonları, ikincisi yakalanan net fırsatları değerlendirme. 

 

Eskişehirspor bugün 2 konuda çok iyiydi. Birincisi, fiziksel direnç ve mücadele, ikincisi fırsatları değerlendirme. 

 

Fenerbahçe ligin fizik olarak en diri, mücadele gücü yüksek ekibi. Eskişehirspor' lu futbolcular bu mücadele gücüne karşı bu sezonki koşu, sprint ve pres ortalamalarının yaklaşık %50 üzerine çıkmayı başararak cevap verdiler. Top Fenerbahçe 'ye geçtiğinde, 2' li ve 3'lü hatta 4' lü presler yaptılar. Bu yoğun pres altında Fenerbahçe' nin Holmen, Mehmet Topal ve Meireles' ten oluşan yaratıcı gücü sınırlı üçlüsü, oyunun özellikle ilk 30 dakikasında önemli ölçüde zorluk yaşadılar. Maç boyu çok pas hatası yaptılar. Zorunlu Webo- Emre değişikliği de bu orta saha savaşında Fenerbahçe' ye katkı sağlamadı. 

 

Maç boyu Eskişehirspor iki tehlikeli pozisyon buldu ve ikisi de gol oldu. Fenerbahçe bulduğu yedi sekiz net pozisyonun tamamını kötü değerlendirdi. Buna Kuyt ve Sow' un büyük beceriksizlikleri sebep oldu. Sow ve Kuyt iyi oyuncular. Tecrübeleri oldukça yüksek. Faydalı da oluyorlar. Ancak bu maçta verdikleri zarar, sağladıkları faydadan çok oldu. Hele de Kuyt, hem kaçırdıkları, hem de yaptığı top kayıpları ile düşüşte olduğunu gösterdi. Birkaç hafta dinlendirilmesi gerekiyor. 

 

Eskişehirspor Sezgin- Tarık ve Özgür- Erkan ikilileri ile Fenerbahçe' nin kanatlarını zorladı. Özellikle son 3 sezonun formsuz ismi Gökhan Gönül, maça ekstra motivasyon ile çıkan Özgür Çek karşısında çok zorlandı. Gökhan gördüğüm kadarı ile fiziksel olarak resmen bitmiş. Yenilen 2. golde rakibine arkadan yetişmeyi dahi başaramadı. 

 

Eskişehirspor, Fenerbahçe' yi orta alanda kilitlemeyi başardı. Öyle sıkı mücadele verdiler ki, maçın sonlarında Mehmet Topal dahi tükendi. Meireles' in oyundan çıkışı ve Salih' in girişi orta sahada dengeyi getirdi. Biraz iddialı olacak ama yazmaktan geri durmayacağım. Salih, yetenek fukarası Fenerbahçe kadrosunun belki de en yetenekli isim. Yıldız özelliği taşıyan tek isim. Fenerbahçe' yi hücumda organize edebilecek tek isim. Buna rağmen Yanal Baroni, Holmen ve Selçuk gibi vasat, tek yönlü orta sahaları tercih ediyor. 

 

Eskişehirspor tarafına baktığımızda, Erkan, Kamara, Necati, Özgür ve Tarık gibi son derece klas ayakları var. Ben bu beşlinin ligde üç büyükler hariç her takımda banko ilk 11 oynayacağını düşünüyorum. Hatta, Erkan ve Tarık üç büyüklerde de rahatlıkla oynar. Örneğin Fenerbahçe' de Erkan kadar yetenekli Salih hariç tek bir futbolcu yok. 

 

Burada bazı tespitler yapmak lazım:

 

1. Eskişehir bu ligde Sivas, Trabzon ve Bursa ile birlikte en zor deplasman. Bu deplasmanda 1 puan almak başarı. 3 puan kaybetmek de dünyanın sonu değil. Yeter ki Yanal hatalarından ders alsın. 

 

2. Eskişehirspor, Fenerbahçe' nin fizik gücüne direnç gösterdi. Kendi potansiyelinin üzerine çıktı. Elinde buna uygun silahlar da vardı. Her takım bu direnci, bu seviyede gösteremez. Bu sebeple Fenerbahçelilerin panik olmasına gerek yok.

 

3. Panik gereksiz ancak, aradaki 10 puan farka güvenmek de son derece anlamsız. Fenerbahçe önümüzdeki 4 haftada 2 maç daha kaybederse, şampiyon kesinlikle son hafta belli olur.

 

4. Fenerbahçe' li futbolcular da kendi potansiyellerini yakalamalılar. Gökhan, Alves, Kuyt, Sow ve Meireles' de müthiş bir formsuzluk var. Rotasyon konusunda Yanal artık cesur adımlar atmalı. Bunları oynatmaya devam etmesi demek, puan kayıpları demek.

 

5. Salih, Salih, Salih. Elinde futbol oynamak için doğmuş tek futbolcu Salih. Hücum organizasyonlarını çekip çevirecek tek isim Salih. Sen onu kenarda kaybediyorsun. Yanal' ın en büyük futbol körlüğü ya da inadı bu. Bu körlük ve inattan kurtulması lazım. Salih' i 4 maç üst üste oynatsa esasen bir daha kesmeye gücü de yetmeyecek. Belki de endişesi budur. 

 

6. Fenerbahçe, bu akşam kendi potansiyelinin altında oynadı. Mücadele etmedi diyemeyiz. Ancak bu seviyeler şampiyonluk için yetmez. Rakibinden az koştuğun her maçı kaybedersin. Nitekim istatistik de bunu gösteriyor. 

 

7. Fenerbahçe' de forvet hattı Sow' a kaldı. Sow tek forvette verimsiz. Kocaman döneminde esas verimi sola çekilince sağlamıştı. Şimdi, Webo' nun durumu da belirsiz. Forvette bir tek Sow kaldı. Bu durum Fenerbahçe yönetiminin ve Ersun Hocanın, transfer stratejisi olmadığını gösteren en büyük kanıt. Emenike ve Webo sakatlıktan geç ve formsuz döner ise, Fenerbahçe Sow ile hücumda başarılı olamaz. Ayrıca kadrodaki tek forvet Sow sakatlanır ise, formsuz ve yetenekleri sınırlı bir Kuyt ile Fenerbahçe neler yapabilir bilmiyorum. 

 

Yarınki Galatasaray maçının sonucu ne olursa olsun, Fenerbahçe pabucun pahalı olduğunu görmeli. Başta Yanal olmak üzere tüm takım artık akıllı ve sorumlu davranmaya çalışmalı. 

 

Buradan Ersun Hocaya sesleniyorum: Salih' i oynatmaz, bazı oyuncuları kaybetmemek adına formayı Salih' e düzenli olarak vermez isen, maalesef sen kaybedeceksin hocam. Meireles, Baroni, Holmen ve Selçuk, Salih' in alternatifleri olamazlar. Salih, Fenerbahçe için de senin için de bir şanstır. Bu şansı tepme hocam.

 

http://twitter.com/bertankaya

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..