Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '13

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe-Beşiktaş maçının hakemi Cüneyt Çakır nasıl yüksek not aldı?

Fenerbahçe-Beşiktaş maçının hakemi Cüneyt Çakır nasıl yüksek not aldı?
 

Cüneyt Çakır son dönemlerin en başarılı hakemi olarak halka yutturulmaya çalışılırken, İngilizler, Fransızlar ve Türkler bu hakemden niye dert yanıyor?

İngilizleri ve Fransızları anlamak pekâlâ mümkünken, biz Türkler niye memnun değiliz? Öyle ya dünya çapında bir hakem yetiştirip, arenaya sürmüşüz(!) arkasında durup, her hareketini desteklemek gerekmez mi?

İşte bu sorunun cevabını Fenerbahçe-Beşiktaş maçının gözlemcisi, eski hakem Erol Ersoy vermiş.

Fenerbahçe’nin “Bizi katletti”, Beşiktaş’ın “10’a 10 bırakmak için Necip’i attı” dediği Dünya yıldızı hakemimiz Cüneyt Çakır’a gözlemci sahip çıkmış. Zaten başka da sahip çıkacak kimse yık! Ahmet Çakar bile evladım, baba yarısıyım dediği Cüneyt Çakır’ın aldığı kararları acımasızca eleştirirken, maçın gözlemcisi Erol Ersoy’un verdiği not bu günlerde tartışma konusu.

Derbide 10 kritik karar çıkarken gözlemci Erol Ersoy, Cüneyt Çakır’ı başarılı bulmuş. Erol Ersoy, Cüneyt Çakır’a 8.5 puan vererek, başarısını(!) taçlandırmış!

Erol Ersoy, “Çok beğenilen performans” anlamındaki notu ile Cüneyt Çakır’a sahip çıkmış! İki taraf da hakemden memnun kalmazken, gözlemci ve MHK’nın Cüneyt Çakır’dan son derece memnun kaldığı Merkez Hakem Kurulu Başkanının açıklamalarından da belli oluyor.

Bu arada diğer yardımcı hakemlerin notu da çok güzel! Akşam gazetesinde yayınlandığına göre;  Bahattin Duran 8.5, Tarık Ongun 8.6, Aspaslan Dedeş 8.4, Süleyman Abay 8.4, Koray Gençerler de 8.5 not almış. 

Peki, Cüneyt Çakır’ın Bu kadar iyi olmasının nedenleri ne? Gözlemci Erol Ersoy, Cüneyt Çakır’ı hangi konularda başarılı buldu?
1- Oyuna tempo katmış, düdükleriyle maçın hızını kesmemiş.
2- Tarihi maçın seyir zevkini kararları ile oldukça yükseltmiş.
3- Kritik ve sonucu etkileyecek kararlarda isabetli düdükler çalmış.
4- Maçın gerilimi nedeniyle ortaya çıkan faullerdeki ‘devam’ ettirme taktiği uygunmuş.
5- Gol iptalleri doğru, iki kritik goldeki kararı isabetliymiş. 
6- Meireles ve Necip’e 2 kırmızı kart isabetli ve yerindeymiş. 
7- Müsabakanın seyrini değiştiren çok önemli hatası yokmuş. (Demek ki Mustafa Pekdemek’in eli ile kestiği topu Erol Ersoy da görmemiş!)
8- İki takım oyuncularına da otoritesini sahada göstermiş.
9- Meireles’in kırmızısını çıkartarak ev sahibi takımın baskısını hissetmediğini göstermiş. (Aynı başarıyı Ersan Gülüm ve Oğuzhan’a gerekli kartları göstermeyerek, görevini yaptığını gözlemci de kabul ediyor.) 
10- Teknik adam ve futbolcular kadar hakemin de iyi niyetli yönetiminin güzel futbolda etkisi varmış.

Gelelim hakemin tartışılan on kritik kararına:
1- Meireles’in kırmızısı: Doğru karar.
2- F.Bahçe’nin 2. golü: Ofsayt yok, yardımcı katkısı büyük. 
3- Kuyt’ın ikinci yarıdaki aldatmaya yönelik hareketi: ‘Devam’ ve sarı kart doğru karar. 
4- F.Bahçe’nin iptal edilen golü: Dirk Kuyt havaya çıktığı anda kalecinin suratına eli değiyor, dikkatsiz müdahale var, iptal doğru, ihtar gerektirmez. (Olur mu? Kuyt’a ikinci sarı gösterilmeliydi! Fenerbahçe’nin ondan önce attığı iki gol iptal edilmeliydi.)
5- Necip’in ikinci sarısı: Olay taç çizgisi kenarında, Caner’i 4. hakem ve yardımcı, Necip’i orta hakem görüyor. Topla gitmeye çalışan Caner, Necip tutmaya çalışıyor. Bu nedenle Necip’e ihtar gerekir. Bu da uygulanıyor. (Caner’in çekme olayını görmemek, bir önceki pozisyonda normal golü iptal etmenin etkisiyle olmasın?)
6- Emenike’nin Sivok’a kafa atması: Öncesinde penaltı yok, olay 6 no’lu hakem Koray Gençerler’in sorumluluk bölgesinde. Orta hakem pozisyonu devam ettirip takibini yapıyor. Emenike’nin hareketinde vurma, şiddet, öfke, yaralama, sağlığı tehlikeye düşürme yok, horozlanma var. 
7- Fenerbahçe’nin 3. golü: Orta yapıldığı an ofsayt var mı, yok mu önemli değil, yeni kurala göre topa kimin vurduğu önemli, “bekle gör” taktiği uygulandı, ofsaytta olmayan Kuyt’ın golü geçerli. Karar doğru. 
8- Pektemek’in el olayı: Korner atışında top direkt gelip Pektemek’in eline gelse penaltı var, ancak 1 metre önündeki Gökhan zıplıyor, vuruyor. Pektemek de sıçrıyor, elini saklayacak durumu yok, mesafe kısa. Devam kararı daha doğru!(Bu kadarına da yuh!) 
9- Kuyt’ın şutunda Motta’nın eline topun çarpması: Top direkt oyuncunun vücuduna gidiyor, oyuncu iyi niyetini göstermek için iki elini göğsüne alıyor, yukarı kaldırmıyor, devam kararı doğru. (Haydi canım sen de)
10- F.Bahçe’nin iptal edilen golü: Emenike ofsaytta. (Emenike topa çıkarken ofsaytta, ancak topa yetişemiyor. Ofsaytta olmayan Sow topu Emenike’ye indiriyor. O da golü atıyor.)

Yani minareyi çalanlar çoktan kılıfı hazırlamışlar!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..