Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Temmuz '12

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe bu sezon şampiyon olabilir mi?

Fenerbahçe bu sezon şampiyon olabilir mi?
 

Bazı blog ve köşe yazarları ki bunlar ekseriyetle Galatasaray ya da Beşiktaşlı oluyor,  bu sezon Fenerbahçe' nin şampiyon olamayacağını, hatta ligi ilk ikide dahi bitiremeyip, şampiyonlar ligine bile katılamayacağını yazıyorlar. Bu sonuca ulaşırken de görüşlerini, Galatasaray' ın kadrosunu ciddi biçimde güçlendirmiş olması gerçeği ve Beşiktaş' ın Samet Aybaba yönetiminde, genç kadrosundan yüksek performans alacağı varsayımına dayandırıyorlar. Ben bu görüşlere kısmen katılıyor, kısmen de katılmıyorum.

Katıldığım kısım Galatasaray' ın kadrosunu gerçekten de müthiş derecede güçlendirmiş olduğu gerçeğidir. İyi bir kaleci, istikrarlı bir defans, oyunu iki yönlü oynayan bir orta alan, son derece kaliteli sağ ve sol kanat oyuncuları ve bol alternatifli bir forvet hattına sahip oldular. Üstelik kaliteli yerli ve Türk ligini tanıyan yabancı tercihleri ile kadro içi rotasyonu da sağlama aldılar. Uyum sorunu yaşama riskini azalttılar. Tüm bu gerçekler, bu sene Galatasaray' ın favori olduğunu açıkça gösteriyor. Geçen senenin uzak ara en iyi futbol oynayan ve normal sezonu 9 puan önde bitiren takımı artık çok daha güçlü. Hoca faktörünü de eklerseniz ki 4 büyükler içinde en büyük avantajları da Fatih Terim gibi bir hocaya sahip olmaktır, şampiyonluk için 1 numaralı favori Galatasaray gözüküyor.

Katılmadığım kısım ise, GS ve BJK' li köşe yazarlarının bu şampiyonluktan kesinlikle %100 emin olmalarıdır. Rijkaard' lı GS, Zico' lu Fenerbahçe, Carvalhal' li Beşiktaş' ın da geçtiğimiz senelerde hep müthiş kadroları ile lige favori girdiklerini ancak şampiyon olamadıklarını hatırlatmak isterim. Şampiyonluk, öyle çantada keklik değildir. 34 maç oynarsınız ve sonuç 34 x 90 dakika sonra belli olur. Terlemeden, mücadele etmeden, kağıt üzerinde şampiyon olunmaz. Evet favori kesinlikle Galatasaray ancak Fenerbahçe' nin şampiyonluk şansı olmadığı da söylenemez. Mevcut koşullarda bu şansın oldukça düşük olduğunu belirtmemiz lazım.

Fenerbahçe açısından şampiyonluk ihtimalini azaltan sorunlar irdelendiğinde, şansın neden düşük olduğu anlaşılacaktır.

Öncelikle, Aykut Kocaman' ın Fenerbahçe' nin başında olduğu 2 senedir Fenerbahçe' nin bir sistemi yok. Topa sahip olmak ve bol pas yapmak bir sisteme sahip olmak demek değildir. Bu bir oyun anlayışıdır. Fenerbahçe' de oyun anlayışı bu iken, net bir sistemi (saha içi diziliş, roller, defansif ve ofansif setler, dikine oyun kurguları, topsuz oyunlar ve şut seçimleri) yoktur. Merak edenler, bu sezonki maçlarda Şükrü Saraçoğlu' na gitsin ve takımın topsuz oyunlarını izlesinler. Fenerbahçe' li oyuncuların topsuz oyunda iyi olmadığını, hareketsizliklerini ve pozisyon hatalarını rahatlıkla görebilirler. Bu da Aykut Kocaman' ın en büyük dezavantajıdır. Maalesef Aykut Kocaman futbolun içinden gelmiş bir teknik adam olmasına karşın, ne Daum, ne Terim, ne Denizli ne de Zico kadar sistem bilgisine sahip değildir. Bir felsefesi (bol pas ve topa hükmetme) vardır ancak bu bir sistemi olduğu anlamına gelmemektedir. Modern futbolda sisteminiz yoksa, her maç biraz kendi performansınız, biraz da rakibinizin performansına bağlı olarak sonuç alırsınız. İstikrarlı olamazsınız. Yıldız oyuncularınızın gününde olması için dua edersiniz (Alex örneğinde olduğu gibi). Bazen oyunu rakip alana yıkar, bazen 11 kişi defans yaparsınız. Oyununuzun bir kişiliği olmaz. Frikik, duran top ya da penaltı için yalvarırsınız. İşte son 2 senedir Kocaman ile yaşanan da tam budur.

Kocaman ile ilgili diğer sorun antrenman teknikleri ve fizik güç yüklemesindeki bilgisizliğidir. Dikkat ederseniz 2 senedir Kocaman' ın Fenerbahçesi hep sezonun ilk yarılarında kötü sonuçlar almakta, ikinci yarılarında toparlanmaktadır. Sezon başı yetersiz hazırlık ve antrenmanlar buna neden olmaktadır. Diğer bir neden de Kocaman' ın sene başında takımını iyi motive edememesidir. Bu yüzdendir ki Fenerbahçe Young Boys gibi dandik takımlara elenmektedir. Benzer bir risk bu sezonki şampiyonlar ligi ön elemeleri için geçerlidir. MTK hazırlık maçı bize yine Fenerbahçe' de sistem ve fiziksel güç sorunu olduğunu göstermiştir.

Elbette Fenerbahçe ile ilgili ilginç diğer bir istatistik ise son 6 yılda şampiyonluğun 4 kez son maça kalmış olmasıdır. Denizli, Trabzon, Sivas ve Galatasaray finallerinden sadece 1 tanesinde şampiyonluk kazanılabilmiştir. Bu ise açıkça ve tamamen yönetimin zafiyetinden kayaklanmaktadır. Son 6 yıldır Aziz Yıldırım ve arkadaşları, transfer ve kadro oluşturmada, hoca seçimlerinde sürekli hata yapmaktadırlar. Transferler sezon açılışlarına yetiştirilememekte, sürekli verimsiz oyuncular transfer edilmektedir. Taraftarın, tesisleşmeden dolayı Başkan' a duyduğu büyük sevgi, bu başarısızlıkların görülmesine engel teşkil etmektedir. Sayın Aziz Yıldırım ve yönetimleri, Guiza, Bienvenu, Dia, Orhan, Serdar ve Sezer gibi gereksiz transferler yaparak, Selçuk Şahin, Semih gibi miadı dolmuş isimleri kadroda tutarak, Mehmet Topuz gibi istikrarlı ancak yetenekleri sınırlı isimlere milyon Euro'lar vererek hata yapmış ve yapmaktadırlar. Mehmet Topuz' a sırf bir inat uğruna 10 milyon Euro verebilen Aziz Yıldırım ve arkadaşlarının, Selçuk İnan, Emre Belözoğlu ve Hamit Altınopu çok para istiyorlar, takım içi dengeleri bozuyorlar diye transfer etmemesi, ya da takımdan göndermesi anlaşılır gibi değildir. Bu açıkça bir tutarsızlık olarak dikkat çekmektedir. Madem ki futbol iyi oyuncular ile anlamlıdır, Selçuk, Özer, Sezer gibi isimler satılıp, buradan tasarruf edilen para Selçuk İnan, Emre ve Hamit gibi yıldızlara neden verilmez anlamak mümkün değildir. Aziz Yıldırım Denizli maçından beri metal yorgunluğu yaşamaktadır. Kendisinin ve yöneticilerin hataları Fenerbahçe' yi sistemi olmayan, yaşlı yıldızlara bel bağlamış, günü kurtarmaya odaklanmış bir futbol takımı haline getirmektedir.

Fenerbahçe' nin bu sezon da transferde başarısız olması gerçeği ile yukarıda belirttiğimiz unsurlar bir araya geldiğinde, şampiyonluk şansı az, ikincilik şansı rakipleri Beşiktaş ve Trabzonspor kötü durumda olduğu, kadrolarından büyük güç kaybettikleri için yüksektir. Favori Galatasaray' ın geçen sezonki formu göstermesi halinde, şampiyonluk konusu değil, ikincilik yarışı heyecanlı hale gelecektir. Esas rekabet ikincilik için yaşanacaktır. Fenerbahçe de kadrodaki tüm zafiyetlerine karşın geçen sezonki azmini gösterir ise, ikinciliğin en büyük favorisidir.

Mevcut kadro yetersizliği, hocanın kalibresi, yönetimin hataları ve Başkan' ın futboldan anlamaması gibi faktörlerden dolayı, Fenerbahçe' nin ikinci olması bile büyük bir başarı olacaktır. Elbette ki bu durum sürdürülebilir değildir ve 1-2 sezon daha bu şekilde geçerse, şampiyonluktan bir süre daha uzak kalınır ise ve eğer Galatasraay yine efsane bir kadro ile ligi domine ederse, Fenerbahçe taraftarı Yönetimin hatalarını fark edip, efsane Başkanına pek de hoş olmayan bir şekilde güle güle demek zorunda kalabilecektir.

Fenerbahçe, favori Galatsaray ile birlikte zirveye oynamak istiyor ise, halen kadrosunda eksikliği görülen stoper, orta saha ve forvet noktalarına 3 iyi transfer yapmak zorundadır. Özellikle de defans ve forvette sıkıntı büyüktür. Her fırsatta kadromuz yeterli diyen yönetim ve aldığı oyunculardan verim alamasa bile karizması çizilmesin diye onlara sahip çıkmak zorunda olan Kocaman' ın bu gerçeği artık görmesi ve inadı bırakması gerekmektedir. İyi futbol, iyi oyuncular ile oynanır.Kadronuz vasat ise, şampiyonluk ancak bir ümit olarak sizi 20. haftaya kadar idare eder.    

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..