Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '18

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe Bunu Yaparsa Çıkışa Geçer

Geleceği Kazanmak İçin Bugün Cesur Adımlar Atılmalı

Böyle zor dönemlerde yapıcı olmak zor, yıkıcı olmak kolaydır. Ali Koç yönetiminin değişim sürecine inananlar moral bozmamalı. Fenerbahçe bu maçı kaybedebilir, şampiyonluğu kaybedebilir ama geleceği mutlaka kazanacaktır. 

Fenerbahçe taraftarı gerçekçi olmalı, bu sene feda senesi. Yani şampiyonluk zor. Çünkü kadro hala Ali Koç- Cocu kadrosu değil. Cocu bunu son röportajında zaten üstü kapalı PSV üzerinden örnek vererek söylemeye çalıştı. Fenerbahçe taraftarı değişim istiyorsa sabretmeli. 

Bu demek değildir ki yönetim eli kolu bağlı bu düşüşü izlesin. Fenerbahçe yönetimi acilen Cocu ile toplanmalı ve radikal bazı kararlar almalıdır. Örneğin Volkan, Hasan Ali, Dirar, Roman ve Isla ile yollar kesin olarak ayrılmalıdır. Bunları takasta kullanmak gerekiyor. Hatta Alper ve Şener.. Bunları da satmak veya takasta kullanmak gerek. Transfer için çember daraldı. Acil ve radikal adımlar atılmalı. Bu isimler forma giydikçe, Fenerbahçe sahada reaksiyon veremez. 

Fenerbahçe Yönetimi Akıllı Transferler Yapmalı

Eğer 4-3-3 te israr edilecekse, yeni bir kaleci, sağ ve sol bek, bir stoper (sadece Reyes yeterli değil) ve bir hücuma dönük orta sahayı kadroya katmalı. Bunlar doğrudan ilk 11'de oynama kapasitesinde, 4-3-3'e uygun olmalı. Uzun uzadıya yazmayacağım, alternatifler aslında ülkemizde mevcut. Kafayı kaldırıp bakmaları gerek. Takasta cesur hamleler yapılmalı.

Gençlerin daha fazla forma giymesi için Cocu ile mutabakata varılmalı. Barış, Oğuz Kaan, Ferdi, Mahsun gibi yetenekler mutlaka ilk 11'e yerleşmeli. Burada cesur olunmalı. Fenerbahçe bu gençlerle bir maç kazanırsa, gerisi gelir. Taraftar gençlerin hatalarına hoş görülü olacak ve takım üzerindeki baskı azalacaktır. Alper, Dirar, Isla, Hasan Ali gibi çok top kaybı yapan futbolculara, kadroda kalsalar bile asla ilk 11'de yer vermemek gerek. Bu gençlerin önünü kapatmak demektir. 

Fenerbahçe'ye saha içi liderliği üstlenecek bir isim lazım. Reaksiyon verecek isimler lazım. Bunları bulmak için zaman az. Ali Koç'un ve scout ekibinin bunları zaten çoktan belirlemiş olması gerekliydi. Şimdi çember daraldığı için, Türkiye içine bakmaktan başka çare yok gözüküyor. 

Ama 4-3-3'den daha mantıklı bir çözüm var. 

Başarı İçin Radikal Çözüm Şart

Fenerbahçe'nin sorunu bekler ve kanattaki oyuncular. Burada Barış hariç kalite düşük. Fiziksel güç düşük. Valbuena, Alper, Dirar, Ayew'den verim almak çok zor. Fiziksel olarak bitikler. O halde ne yapmalı? Bu bek ve açık kalitesizliği karşısında nasıl bir radikal strateji izlenmeli?

Cocu 4-3-3'den vazgeçip, 3'lü savunmaya dönmeli. Fenerbahçe'nin bu kadrosu 3-5-2 ve türevleri için özellikle de 3-4-1-2/3-4-2-1 için uygun.

Ülkemizdeki fiziksel güce dayalı 4-2-3-1'lere avantaj sağlayabilecek olan bu sisteme geçilmeli. Kalede yeni transfer edilecek bir kaleci, geride Reyes (Burak), Skrtel, Yiğithan (veya yeni stoper transferi), ortada dörtlüde ortada Mehmet Topal (Oğuz Kaan), Eljif Elmas (Mehmet Ekici), sağda Ozan (Mahsun, Barış), solda Barış (sol kanada iki yönlü bir yeni transfer), önlerinde Ferdi (Ayew-Ekici- Valbuena), ileri ikilide Slimani (Frey)- Soldado (Ayew) ile Fenerbahçe çok iyi sonuç elde eder. Bu durumda, bir kaleci, bir stoper ve oyunu iki yönlü oynayabilecek bir sol kanat alınmalı. Bunlar yeterli olacaktır. 

Bu sistem Türkiye'de çok iş yapar, çünkü bek, kanat ve orta sahası kırılgan olan Fenerbahçe'yi daha güçlü ve kompakt kılar. Arkaya adam kaçırma korkusu azalır, önde basma imkanı olur. Ülkemiz gibi fiziksel güçle oynayan ve pres yapan takımlara aynı şekilde kalabalık orta sahalar ile karşılık verilir. Beşiktaş veya Galatasaray gibi çok daha güçlü rakiplere karşı ise geçiş oyunu ile savunmada 5-2-3'e dönülerek, kontra atak futbolu ile sonuç alınır. Ferdi- Slimani- Soldado ileride yoğun pres yapabilirse, rakiplerin öne çıkışı ve pas trafiği de bozulur. 

Dün Wolverhampton- Manchester City maçını izlerken şunu gördüm; disiplinli bir üçlü savunma ve kalabalık orta saha, rakibin yıldızlarını durduruyor, daha az yetenekli isimlerden daha kompakt ve dengeli bir takım ortaya çıkartabiliyor. Güç farkı ortadan kalkıyor. Kırılgan veya Rıdvan Dilmen'in deyimiyle şeker gibi dağılan bir takımsanız, bunu oynamanız gerekli. Orta sahası güçlü takımlara karşı bazı maçlarda 3-4-1-2 yerine, 3-4-2-1'de oynamak mümkün. O zaman Ferdi'nin yanına, Ayew'i veya Eljif'i koyup, ileride tek santrafor ile maçlara çıkılabilir. 

Çözüm radikal bir sistem değişikliğinde. Ülkemizde 3-5-2 ve türevleri bence çok denenmiyor, tercih edilmiyor ama mucize formüldür. Tek dezavantaj rakiplerin kanat bindirmeleri ve ortaları olur, onda da hava topu ve hamle zamanlaması iyi bir üçlü savunma, sorunları çözer. Reyes- Skrtel- Yiğithan ile bence sorun yaşanmaz. Cocu denerse mutlaka sonuç alır. Bu kadro da bazı takviyeler ile üçlü savunma ve kalabalık orta saha formülasyonlarını mükemmel oynar. 

 

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..