Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '10

 
Kategori
Spor
 

Fenerbahçe'de çift santrafor tehlikesi...

Fenerbahçe'de çift santrafor tehlikesi...
 

Gökhan Ünal transferinin Fenerbahçe'nin kulübesinde ve saha içinde bazı sorunlara yol açabileceğini konuşmuştuk. Bununla ilgili ilk işaretleri son resmi karşılaşmada görme şansı bulduk. Alex'in olmadığı Denizlispor maçına Güiza-Semih ikilisi ile başlayan Daum; gol gecikince hatta 3 puan tehlikeye girince yeni transferi oyuna almış üç forvetli bir sistem ortaya çıkmıştı.

Bu maçla ilgili yorumumuzda da Fenerbahçe'nin alternatifli sistem kurgusu ile oynamasının bir zenginlik olduğunu tartışmıştık.

Kuşkusuz her takımın oturmuş bir taktik kurgusuna sahip olması daha doğrudur. Ancak maç içinde oyunun tıkandığı anlarda bu alternatiflerin devreye girmesi o takım için bir avantaja dönüşebilir.

Beşiktaş'ın bu seneki istikrarsızlığının geri planında Mustafa Denizli'nin bir türlü doğru tercihler bulamamasının, takıma olur olmaz yerde müdahale edip, farklı kadrolarla sahaya çıkmasının çok büyük etkisi vardı.

Gökhan Ünal daha şimdiden Daum'un kafasını karıştırmışa benziyor.

Antrenmanlarda çift forvetli taktikler deniyor olduğunu okuyoruz. İlginç olan bir başka not; Trabzonspor'un Umut'la tek forvetli oynadığı son karşılaşmalarda daha fazla gol atmaya başlamasıdır.

Fenerbahçe'nin çok önemli bir Alex gerçeği vardır.

Zico Fenerbahçe'deki ilk beş maçına çift forvetle çıkıp peş peşe başarısız sonuçlar alınca nasıl bir “müdahale” ile karşılaşmış olduğunu hatırlamakta fayda var.

Ancak Daum'un kafasını karıştıran şeyin Denizlispor karşılaşmasının son on beş dakikası olduğuna kuşku duymamak gerek. Yukarıda bununla ilgili anahtar bir detay verdik; bir maçın içinde farklı alternatifler deniyor olmak rakibe karşı üstünlük sağlamanın bir yolu olabilir.

Fenerbahçe bunu yapmıştır.

Alex'in olduğu ve çift forvetli bir taktik kurguda ister istemez takımın orta sahasından bir oyuncuyu kenara almak gerekecektir. Fenerbahçe bunu sezon içinde yakın zamanda denedi.

Kadıköy'de oynadığı Kasımpaşa karşılaşmasına Güiza-Semih ve Alex ile çıkıp; Cristian - Selçuk - Topuz orta sahası ile başlamıştı. Bu maçta Topuz'un kendisine nasıl bir türlü yer bulamamış olduğunu konuşmuştuk. Fenerbahçe bir türlü oyun kuramazken karşılaşmayı da 3-1 kaybetmişti.

Burada sıkıntı oyuncu tercihlerinden değil şablondan kaynaklanmıştı.

Yani Güiza'nın yerine Gökhan'ın oynuyor olması Fenerbahçe'ye bir zenginlik kazandırır mı; bunu izlemeden görmek mümkün olmamakla birlikte göle maya çalmanın bir başka versiyonu olacağına da kuşku yoktur.

Hangi takımda deneniyor olursa olsun (Beşiktaş, Galatasaray…) 4-3-3 taktiğinin temelde futbolumuza uygun olmadığını düşünüyorum. Ayrıca içinde Alex’in olduğu dizilişte fazlasıyla risk olduğunu düşünmemiz için de bolca örneğe sahibiz.

Hatırlar mısınız; Sergen’in geldiği sezon Fenerbahçe ligde büyük bir farkla lider gidiyordu. Takımda da çok iyi bir şablon ve taktik oturtmuştu Löw. Sergen’in Siirt Jetpa’ya transfer olduğu zamanlardan söz ediyoruz. Takım takım kiralık dolaşıyordu. Sergen’e yer açmak veya takımda oynatmak için Löw fazlasıyla tavizler vermişti. Çünkü Sergen gibi bir oyuncuya sahip olmak önemliydi, dahası onu kenarda tutmak da kolay değildi, kafa karıştırıyordu. Ancak o sezon çok geriden gelerek Galatasaray yine şampiyon olmuştu.

Fenerbahçe o sezon çok şeyler kaybetmişti. Löw o sezon takımı şampiyon yapmış olsa belki Fenerbahçe’nin ve Süper Ligin tarihi başka yazılabilirdi.

Kısacası Sivasspor karşılaşması böyle bir deneme için bir fantezidir. Daum çift forvet arayışından vazgeçmelidir.

Uzay Gökerman

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..