Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '18

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe'de Değişenler ve Değişmeyecekler

Açık ve net Ersun Yanal'ı destekliyorum. Hatırlayacak olursanız Fenerbahçe'den ayrılmasına en çok isyan eden yorumcuların başındaydım. O dönemde eski Başkan'a son derece ağır eleştiri yazıları yazmıştım. Tekrar dönmesine de benden çok sevinen azdır. Tabi yönetimin büyük hatası nedeniyle çok geç geldi, bu ayrı bir yazının konusu olabilir. Bu konuya bu yazıda girmeyeceğim. 

Yanal Türkiye'ye bilimsel teknik direktörlüğü, istatistiğe dayalı antrenörlüğü, yeni şeyler denemeyi ve sonuç almayı getiren adamdır. 

Bu yönüyle de Aykut Kocaman, Abdullah Avcı, Ertuğrul Sağlam, Hamza Hamzaoğlu, Tayfun Korkut, Erol Bulut gibi teknik adamları da belirli ölçülerde etkilemiş olduğuna da yüzde yüz eminim.

Yanal ile Fenerbahçe mutlaka farklı bir şeyler yapacaktır. B.B. Erzurumspor karşısında da ilk yarı zaten yaptı, hepimiz de olumlu futbolu gördük. Yanal devre arasına kadar analizler yapacak, sonra bir strateji ortaya koyacak, yönetimden bazı yeni isimler talep edecek, devre arası yükleme yapacak, kendi kafasındaki taktik düzeni oturtacak ve bu futbolcu grubundan bir takım ortaya çıkartmaya çalışacak. Gerçek değişim o zaman yaşanacak. 

Ancak ne olursa olsun, Yanal bir sihirbaz değil. Aksine bilimsel çalışan bir hoca. Bu kadro tarihin en kötü Fenerbahçe kadrosu. Bunu da biliyor, görüyor. Bu kadro ile adı "Lefter Küçükandonyadis Sezonu" olan bu sezonda en fazla alacağı derece 10.luk olabilir. 9.luk dahi olmaz. 

Yani değişecek şeyler olacaktır, ancak değişmeyecek olan bu kadronun kalitesi ve kapasitesi. 

Fenerbahçe'de ciddi bir kaleci, stoper, bek sorunu var. Hücuma dönük kanat oyuncusu sorunu var. Herşeyden öte yetersiz ötesi forvetler sorunu var. Bu kadar beceriksizliği son 30 senede sanırım bir tek Guiza'da gördük, yaşadık. 

Yani Yanal'a bir kaleci, iki stoper, iki bek, iki kanat oyuncusu, birde adam gibi santrafor vermezseniz, Yanal tüm gayret ve vizyonuna rağmen bu takımı ilk 6-7'ye sokamaz. Ha birde Slimani, Frey, Roman, Skrtel, Mehmet Topal, Harun, Benzia, Alper ile yolları en kısa sürede ayırmak gerek. Bu isimlerden Fenerbahçe'ye hiç bir katkı gelmez. Eljif'in de iyi bir taliplisi olur ise, yani 10-12 milyon Euro'lar verilir ise satılması taraftarıyım. Bence büyük bir yetenek değil, olmadığı gibi kendisine verilen gazlar ile kendisini bu yaşta büyük bir yıldız sandığından, sahada dökülüyor. Topla oynama becerisi iyice geriledi. Maalesef çocuğa bu ülkede kötülük ediliyor. Gitsin kendisini kurtarsın. Bu bakış açısı ve tekniği ile ileride Avrupa'nın ilk beş liginin orta sıralarındaki her takımda yer bulur. Ancak o kadar. Umarım ben yanılırım ve insan olarak son derece beğendiğim Eljif, en iyi beş ligin, ilk beş takımından birisinde forma giyer. Bu sene Ozan - Jailson ile idare edilir. Zaten hedef kümede kalmak veya orta sıralara çıkmak olacak.

Bu kadar çok transfer yapmak için, bu kadar çok adam yollamak veya takasta kullanmak gerek. Bu kadrodaki hiç bir futbolcudan Fenerbahçe'ye bu saatten sonra fayda gelmez. Bunlar "kazanan" olmayı unutmuş, "kazanan" olma vasfını yitirmiş bir topluluk. İyi çocuklar, düzgün insanlar ama Fenerbahçe kalibresinde, yeteneğinde, gayretinde değiller.

Radikal şeyler yapılmaz ise ne bu sene, ne de gelecek sene Yanal dahi çözüm olmaz. Bu dediklerim yapılmadığı takdirde, Fenerbahçe'de bir şeyler değişir ama çok şey değişmez. Ancak ne olursa olsun Yanal ile Fenerbahçe küme düşmez, sadece bundan emin olabiliriz. Lefter sezonunda bunları konuşuyor olmak bile bence Fenerbahçe yönetimi için büyük bir ayıp. Bu saatten sonra radikal adımları atıp, FFP'yi falan da göz ardı edip, gereğini yapsınlar. Lefter ismi, FFP'den veya diğer finansal mazeretlerden çok daha önemli Fenerbahçe'liler için.

 

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..