Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '10

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe'de Kazım Kazım'ın Feryadı, Beşiktaş'ta Batuhan Karadeniz'in Sitemi

M.Ferit Kotan

Öğretmenlik ve yöneticilik mesleğinin en önemli bilgisidir pedagojik konular. Alan bilgisi üst düzeyde olsa bile, pedagojik bilgi donanımı yok ise, bu mesleklerde başarılı olma oranları düşüktür. Emek yoğun işletmelerde, insan odaklı yönetimlerde karşılaşılan sorunların temelinde, sosyal ve psikolojik olguların olduğu görülür. Çoğu kez, görünürdeki sorunların arkasında daha değişik öğelerin bulunduğunu söyleyebiliriz.

Her öğretinin, lojik ve psikolojik yapısı bulunmaktadır. Bu konuları bilmeyen ve uygulamaya aktarmasını beceremeyen yöneticilerin başarısızlığı, kaçınılmaz sonuçtur.

İnsan karmaşık bir varlıktır. Değerlendirilmesinin güçlükleri bulunmaktadır. Davranışların, ortam ve beklentilere göre değişikliğe uğraması söz konusu olduğundan, olumlu davranışlar birden olumsuza dönüşebilir. Bu noktada, kişinin yetişme koşulları ve bilgi düzeyleri önemlidir.

Gazetelerden Kazım Kazım ile Batuhan Karadeniz hakkında yazılanları, verilen demeçleri okuyoruz. Yöneticilerin ve teknik direktörlerin söylemlerini değerlendirirken üzülerek belirtmek isterim ki, lisede okunan psikoloji kitabında yer alan bilgilerden bile haberlerinin olmadığı anlaşılmaktadır.

Kazım Kazım ile Batuhan Karadeniz’in, Türk milli takımının en iyi oyuncuları olduklarını söyleyebilirim. Bu çocuklar klasik yönetim anlayışının (Babadan görme yönetim anlayışı) kurbanı olduklarını gördükçe hayıflanıyorum.

Biri 18, diğeri 23 yaşında olan iki deli kanlı. Kazım Kazım ise, İngiltere de değişik toplum kültürü içerisinde yetişen bir birey. Yanlışları yoktur demiyorum. Genç yaşta, üst düzey yaşam olanaklarına sahip olunca, davranışları kontrol etmede sosyal güçlükler ortaya çıkabilir. Bizlerin şımarıklık olarak nitelendirdiği davranış biçimi, aslında dürtüleri dengeleyememe olayıdır. Her yerde önemli görülmeleri ve insanların ilgileri bu durumu yaratmaktadır. Yaş ve bilinç düzeyleri bakımından, davranışları bastırarak kontrol etmeleri mümkün değildir. Arda’nın Fenerbahçe marşına gösterdiği tepki de aynı kategoridedir. Hoşgörü kültürü ve olgunluk, belirli bir eğitim seviyesinin ortaya çıkardığı davranış türüdür.

Kulüpler futbolcunun kondisyon ve teknik yönden gelişmeleriyle ilgilendikleri kadar, iyi birey olmanın sosyal ortamını yaratacak danışmanlık hizmetlerini almaları gerekmektedir. Bu savımı kuvvetlendiren en önemli demeç, R.Carlos’un Fenerbahçe'deki sevgisizlikten yakınmasıdır.

Futbolcularda görülen bu tür davranışların kontrolü yönetici ve teknik direktörlerin bilgi ve becerisine bağlıdır. Kazım Kazım ile Önder’in A takımında antrenmana alınmaması, insan gücü ve yönetim açısından bir felakettir. Eski öğretilerde kalan, falaka cezasıyla eş anlamlıdır..

Bu futbolcular yetenekleriyle genç yaşta üç büyüklerde oynama düzeyine gelmişler ise, onlara kazandırılacak kişilik farklı olmalıdır. Ceza yöntemiyle nereye varılabilinir? Kulüpler elindeki insan gücünden yararlanmasını bilmediklerinden, kendilerine kötülük yapmaktadırlar. İşletme yönetimi açısından, sermayelerini verimli kullanmasını bilmemek olarak değerlendirilir.

Genç yaşta şöhret olmanın sarhoşluğu, çocukların yaşamı tam algılayamamalarının göstergesidir. Başka bir meslekte 30-40 yıl çalışabilirsiniz. Sporculuk mesleğin ömrünün kısalığı, risk unsuru olduğu bilinci her öğretide temel olması gerekmektedir. 18-33 yaş arasında, inişli çıkışlı zor yaşam koşularıyla karşı karşıya oldukları sürekli anlatılmalıdır. Sosyal güvence açısından mesleğin riskleri olduğu bilinci, yaşam felsefesi olarak benimsetilmelidir.

Başka meslekte, gençliğini yaşama lüksü bulunurken, futbol mesleğinin bu lüksünün olmadığını, futbolcular kadar kulüp yöneticilerinin de bilmesi gerekmektedir. Bir halk deyimi vardır.”Zurnanın zırt dediği yer.” Spor mesleğinin de zırt denilen yeri burasıdır. Olgunluk yaşına gelmeden, olgunluğu yaşama zorunluluğudur. Bu durum, kişinin psikolojik ve sosyal yapısıyla çatıştığı noktadır. Bu çatışmadan kurtulabilmenin en önemli silahı, kişinin genel kültür boyutunu geliştirecek eğitim faaliyetleridir.

Kulüplerimiz profesyonel yöneticiliğe bir an önce geçmelidirler. Futbolcular kulübün hem maddi hem de beşeri sermayesidir. Bu yapının bilimsel yöntemlerle yönetilmesinin zorunluluğu bulunmaktadır. Yöneticilerin ve teknik direktörlerin gün be gün değişen görüş ve anlayışlarından bir an önce kurtulmak gerekmektedir.

Bu çocuklar kolay yetişmiyor, Kazım Kazım ve Batuhan Karadeniz Türk futbolunun geleceği için önemli oyunculardır. Fizik ve teknik kapasiteleri üst düzeye çıkarılarak milli takıma kazandırılmalıdır. Transfer piyasasında uçuşan rakamlardaki futbolcuların kaliteleri, bunlardan üstün değildir. Kaldı ki fizik ve güç olarak üstünlükleri bulunmaktadır. Bu çocuklar kaprislere kurban edilmemelidir. Eğitim herkes için gereklidir.

Ceza vererek otorite sağlamak disiplin değildir. En iyi öğreti ve yönlendirme ortamını yaratabilmektir disiplin. Oyundan aldığı futbolcusuna sırtındaki paltoyu veren antrenör için, günlerce yazı yazılmıştı gazetelerde. 6.01.2010


NOT::Beşiktaş başkanı Yıldırım Demirören’in, 8. 01. 2010 tarihli gazetelerde profesyonel yönetici konusunu programlarına aldıklarını belirten demecini okuyunca sevindim. Türk futbolu açısından önemli bir aşamadır. Başarılı olmasını dileriz.

 
Toplam blog
: 97
: 463
Kayıt tarihi
: 07.02.09
 
 

1944 yılında Arapgir'de doğmuştur. İlk ve orta öğretimini Arapgir'de, lise öğrenimini Ankara Gazi Li..