Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '16

 
Kategori
Spor
 

Fenerbahçe'de ne değişti?

Şimdi bu sezon içinde yazdığım yazılardan birkaç alıntı yapalım.

“Kuşkusuz Van Persie’yi ayrı bir yere yazmamız gerekiyor. Pereira öyle ya da böyle bu takımı Hollandalıya göre dizayn etmeyi ve topları onunla buluşturmayı çözerse Fenerbahçe’nin gol sorunu da ortadan kalkacak; bunun için kuşkusuz Nani ve Diego gibi oyunculara çok iş düşüyor.” (*)

***

“Şu bir gerçek ki Fenerbahçe Van Persie’ye uygun top oynamıyor. Pas bağlantılarının içine Hollandalıyı dâhil edemiyor. Hal böyle olunca da aslında Fenerbahçe sahada eksik kalıyor. Ancak Van Persie kendi başına ekmeğini taştan çıkarıyor ve arkadaşları ona uyum sağlayamazken o tüm futbol bilgisini ortaya sererek onlara katkı sağlıyor.” (**)

***

“Örneğin Fenerbahçe Van Persie ile başka, Fernandao ile bambaşka bir futbol oynanıyor ki dünkü maçın ilk yarısıyla ikincisi arasındaki fark bize bunu net olarak gösterdi.” (***)

***

“Fenerbahçe’nin elinde Van Persie gibi bir oyuncu varken takımın ısrarla o yokmuş gibi oynamaya çalışması ligin başlarında anlaşılır gibi değildi. Dün ikinci yarı Hollandalı’nın takımla bütünleştiği anlarda Fenerbahçe’nin oyununa nasıl etki yaptığını izledik. Daha önce de defalarca kere söylediğim gibi Fenerbahçe’nin Van Persie ile oynamayı öğrenmesi gerekiyor.” (***)

***

“Artık kralın çıplaklığını konuşmanın zamanıdır. İkinci yarının hemen başlarında bir atak başlangıcında Gökhan Gönül önünde sağdan boş koşu yapan Persie’ye topu atmak yerine orta alandaki sıkışıklığı seçince gerçekler de su yüzüne çıkmış oldu.

Şu net ki bu takımda Hollandalı sevilmiyor, istenmiyor. Bizde kenardan ahkam kesiyoruz. Pereira’yı eleştiriyoruz. İyi de takımın içini bilen kim?

Sorun kimden kaynaklanıyor bilmeyiz ancak Hollandalı’nın bu şartlar altında iyi top oynaması mümkün mü?

Gökhan bile bu adama pas atmıyorsa bir sorun vardır ve bu çözülmediği sürece Hollandalıdan bu takıma hiçbir fayda gelmeyeceği de ortadadır.

Maalesef ayladır bu sorun çözülemedi, becerilemedi.” (****)

***

“Tüm olumlu yanlarına karşın Fenerbahçe’nin en temel sorunlarından biri Van Persie’ye hala istenen topların verilememesi, indirilememesidir. Hollandalı maç boyunca resmen ekmeğini taştan çıkardı, aslanın ağzından söküp aldı desek, yeridir.

Üstüne bir de 78. Dakikada Pereira tarafından gereksiz bir şekilde oyundan çıkarılınca kuşkusuz morali de bozuldu, tepki gösterdi. Fenerbahçe’nin bu sorunu çözmesi gerekiyor.

Dünkü değişiklikler bana göre gereksizdi. Takım tam havaya girmişken Pereira’nın oyuncuları kendi haline bırakıp izlemesi ve onunda bundan keyif alması gerekirken, Alper ve Fernandao’yu oyuna alarak takımın tün enerjisini, dengesini, temposunu ve oyun yapısını bir anda değiştirdi.

Bazen teknik adamların da izleyici pozisyonuna geçmesi gerekiyor.” (*****)

***

Neredeyse koca bir sezonu bir gerçekliğin altını çizmek için cümleleri farklı şekillerde kurarak geçirdik.

Pereira da kendi bildiğinden şaşmadan tam da bu gerçeğin tam tersini ispat etmeye çalıştı, durdu.

Pereira kötü bir teknik adam mı?

Hayır, sezonun hiçbir yerinde bu düşünceye kapılmadım; herkesin kendine ait doğruları vardır ve bunları uygulamak kişiyi iyi ya da kötü yapmaz. Mesele sadece doğrular da değildir; ortada bir tasarım, proje de olabilir, anlamaya çalışmak gerekir.

Van Persie takıma dâhil edilebildiğinde neler olabileceğini son üç hafta oynanan maçlarda görebildik.

Peki, neden Fenerbahçe Hollandalıdan istenen verimi, katkıyı alamadı? Sadece teknik adam tercihi miydi yoksa oyuncu veya oyunculardan kaynaklı bir başka şey var mıydı?

Bu soruların cevabını bizler bilemeyiz? Çünkü o takımın soyunma odasında ve Samandıra’da neler olup bittiğini öğrenme şansımız yok, bu daha çok dedikodu şeklinde yayılıyor; bana göre bilmemize gerek de yok; ancak sorunlar olduğunu görebiliyoruz.

Fenerbahçe belki de bu sorunlarını tüm sezon boyunca tam zamanında çözemediği için şampiyonluğu kaçırmış olacak ya da kim bilir yerinde müdahale ederek Van Persie ile oynamayı başardığı için mutlu sona ulaşacak hatta iki kupa sahibi olacak?

Fenerbahçe’de ne sistem değişti ne de taktik farklılaştı.

Bu sezon Van Persie’nin görev yaptığı maçları tekrar izleyin, hatta özet görüntüleri bile yeter, orada Hollandalı’nın sağ kolunun hep havada pas almayı beklediğini ancak boş durumda dahi olsa alamadığını göreceksiniz.

Oysa son Gaziantepspor maçında bunun tam aksi bir durum vardı. Van Persie ne zaman boşa kaçıp topu istese buluştu ve etkisini gösterdi. O etkinin gollere dönüşmesi Fenerbahçe’yi rahatlattı ve böylece oyunu da düzeldi.

Tüm sezon konuştuğumuz şeyi unutmamak ve Fenerbahçe’de ne değişti sorusuna cevap vermek adına buraya küçük bir not düşmeden geçmeyelim.

 

(*)http://www.milliyet.com.tr/uzay-gokerman-rakibini-caresiz-birakan-bir-fenerbahce--2193713-skorer-yazar-yazisi/

(**)http://www.milliyet.com.tr/uzay-gokerman-kadikoy-de-keyif-veren-yuksek-tempo-kazandi--2202186-skorer-yazar-yazisi/

(***)http://www.milliyet.com.tr/uzay-gokerman-pereira-nin-oyuncu-secimleri-fenerbahce-nin-futbolunu-etkiledi--2209266-skorer-yazar-yazisi/

(****)http://www.milliyet.com.tr/uzay-gokerman-fenerbahce-de-cok-onemli-teknik-adam-sorunlari-var--2220845-skorer-yazar-yazisi/

(*****)http://www.milliyet.com.tr/uzay-gokerman-fenerbahce--lokomotiv-moskova-yi-felc-etti--2195579-skorer-yazar-yazisi/

http://twitter.com/uzaygokerman

uzaygokerman@gmail.com

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..