Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '08

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe'den Avrupa'ya veda

Fenerbahçe'den Avrupa'ya veda
 

Chelsea'yi karşılayan Galatasaray'lılar.


Sn. Ercan Saatçi'den de bazı alıntılar yaparak...

Birileri karşıladı, birileri uğurladı. Galatasaray ve Beşiktaş kulüplerine her zaman saygı duydum ve sevdim. Çünkü klişe bir laf vardır ya "Ezeli rekabet, ebedi dostluk" diye. Hatta daha önceki yazımda belirtmiştim; Beşiktaş'ın üstünde eski tüm oyuncularının adının yazdığı formayı üstüme geçirmiştim ve hatta Fenerbahçe bir benzeri yapmayınca kıskanmış ve inadına Fenerbahçe'nin 100. yılında herhangi bir forma almamıştım. Ama geçen hafta Chelsea ile oynayacağımız Çeyrek Final ilk maçı öncesi Galatasaray ve Beşiktaş taraftarlarının bulundukları davranışlar ve yaptıkları beni bu kulüplerden soğutmasada taraftarları hakkında hep şüphemin bulunduğu bu iki kulübün taraftarlarından iyice soğudum. Hani Fenerbahçe ilk kurulduğunda köylü ve işçi takımıymış ya, geçen bu 101 yıllık süre zarfında Fenerbahçe taraftarı ekonomik seviye olarak ilerlerken karakter olarak hep ilk zamanki gibi vatansever ve iyi insanlar olarak kaldılar. Tabiki hepsi değil ama genel olarak bakarsakta kimse tersini söyleyemez. Galatasaray ve Beşiktaş taraftarına dönersekte olay çıkarmaktan, küfretmekten, zarar vermekten, suç işlemekten, aklı başında normal bir insanın yapmayacağı davranışları yapmaktan hoşlanan, futboldan anlamayan, işsiz ve sapsız ayak takımı karması bir taraftar oldular. Dediğim gibi hepsi değil. Nasıl Fenerbahçe'nin tüm taraftarları mükemmel değilse onların tüm taraftarlarıda bu kadar kötü olcak hali yok. Galatasaray'lı ve Beşiktaş'lı çok iyi olan arkadaşlarımda var benim. Ama şu bir gerçekki yukarda saydığım unsurlardan altı çizili olan iyisinde kötüsünde tüm Galatasaray ve Beşiktaş taraftarlarının &90'ında geçerli.

Fenerbahçe elendi! Aman ne mutlu size!

Yıllar önce Galatasaray UEFA kupasını kazanıp, ertesi sene Şampiyonlar Liginde Çeyrek Final'e çıktığında sadece bunlar başarıda kalmamıştı. UEFA'nın hangi ligden kaç tane takımın Avrupa Kupalarına katılacağını belirlediği bir standart var, buna 5 Yıllık Değerlendirme deniyor. Belki biliyorsunuz, belki bilmiyorsunuz. Kısaca açıklayayım ne olduğunu, ne işe yaradığını. Galatasaray'dan örnek veriyim. Galatasaray UEFA Kupasını almadan önceki sezon yani 98/99 sezonunda Türkiye'den Şampiyonlar Ligine 2 takım gidiyordu, 2. olan 2. Ön Eleme'den, Şampiyon ise 3. Ön Elemeden Şampiyonlar Ligine katılım hakkı kazanıyordu. Yani tıpkı şu andaki gibi. Galatasaray UEFA Şampiyonu oldu ve toplamda 20350 puanı olan Türkiye o sene Galatasaray'ın aldığı 25000, Ankagaragücü'nün 4000, Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin aldığı 1000'er puanla toplam'da 31000 puan, ortalama da yani bu 5 Yıllık Değerlendirmeye eklenen puan olan 7750 puan aldı. Türkiye'nin puanından 5 Yıllık Değerlendirmenin o seneki son yılı olan 94/95 sezonu puanları olan 4250 puan çıkartılık bu 7750 puan eklendi ve Türkiye bir sonraki sezon puanını 23850'ye çıkartıp 3 sıra atladı ve 11. oldu. Ertesi sezonda Galatasaray Şampiyonlar Liginde Çeyrek Final oynadı ve bir sonraki sezonda 2. Gruplara kalmasına rağmen maalesef bu sefer Çeyrek Finale kalamadı. Ama bu 3 sezonda topladığı puanlarla 02/03 sezonunda Türkiye Şampiyonu, Şampiyonlar Ligine direk katılırken, 2. de 3. Ön Eleme turuyla katılmaya hak sağladı. Ayrıca bunun yanı sıra 4 takımımız da UEFA Kupasına (O sezon Inter-Toto varmıydı, 1'i ordan mı geldi hiç hatırlamıyorum.) gitmeye hak kazandı. Aynı şekilde 1 sonraki sezonda böyle oldu. Beşiktaş Şampiyon olduğu için direk katıldı, Galatasaray ise 3. Ön Eleme turunu geçip Şampiyonlar Ligine katıldı. Ondan sonraki 2 sezon ise Şampiyon direk katıldı, 2. ise 2. Ön Eleme turundan girdi ve UEFA'ya da 2 takımımız gitti. Ve en sonunda ise Galatasaray'ın bu başarılarının henüz olmadığı 99/00 sezonunun başındaki durumumuza geri döndük. Hala daha aranızda bu yazıyı okuyan Galatasaray'lılar "Olsun Fenerbahçe Yarı Final'e çıkamadı ya." diye başlayan cümleler kuruyor olabilir. Ama şöyle söyleyeyim. Şu anda hemen önümüzde bulunan İskoçya'nın hani yıllar önce Rangers'la maç yapacakken Fenerbahçe, havalimanında karşıladığınız Rangers takımı UEFA kupasında Çeyrek Final'de. Yani bu sezonda yine İskoçya'yı geçemedik ve gelecek sezonda aynı şekilde katılcaz Avrupa kupalarına belkide geçsek. 6 takımla Avrupa'da yarışcaktık, belki Şampiyonumuz direk katılcaktı Şampiyonlar Ligine, belki ligimizin 4. ve 5.si bile Avrupa'da olcaktı.

Şimdi soruyorum!

Böyle olduğunu bilmeyenler, eğer bilseydiniz destek verirmiydiniz? "Tabi ki hayır!" diyeceksiniz. Neden biliyor musunuz siz bir avuç angutsunuz diyeceğim ama ne olduğunu bile tahminimce bilmediğiniz angut kuşuna hakaret olacak. Çünkü bilmediğiniz bu angut kuşu eşi öldükten sonrada yanında ölmeyi bekler. Ki angut kelimesinin aptal vb. anlamlarda kullanılmasının sebebide bu davranışıdır.

*Bu yazdığım yazı kesinlikle vatansever olan ve sonuna kadar Fenerbahçe'nin arkasında olan rakip takım taraftarlarına değildir. Onlara sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

 
Toplam blog
: 10
: 970
Kayıt tarihi
: 06.04.08
 
 

Yıldız Teknik Üniversitesi Fotoğraf ve Video Bölümü öğrencisiyim. Küçük yaşlarımdan itibaren filmler..