Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '19

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahce Kimlerle Koşuyor?

Fenerbahce'nin bu aksam Zenit ile Sükrü Saracoglu Stadinda oynanan Avrupa Ligi macini gol yemeden kazanmis olmasi bu gece tüm Fenerbahcelilere rahat bir uyku uyuma sansi vermistir. Bu kücük detaydan sonra gecelim macin analizine...

Beklendigi gibi macin ilk dakikalarindan itibaren kapali oynamaya calisan bir Zenit ile karsilastik. Ancak Fenerbahce'nin ileriye dönük oyun anlayisinda rakibe kendi alanina baski kurmasi ve Zenit'i sürekli geriye yaslanmaya zorlamasi, stadi dolduran taraftari ve tv karsisindaki izleyicilere rahat bir soluk aldirdi. Hele ilk yarim saatte gelen gol ve ilk yarinin son saniyelerinde kalede Harun'un penalti kurtarma ustaligini göstermesi, özlenen Fenerbahce'yi tekrar animsatti.

Önce macin genel analizini yapalim sonra da oyuna katki saglayan temel oyuncular üzerinde durarak geceyi sonlandiralim.

Defansi hizli adamlardan kurmaya özen gösteren Ersun Yanal'in Fenerbahce'ye en büyük katkilarindan biri, hatta belki de en önemlisi, bloklar arasindaki mesafeyi daraltmasi olmakta. Bu sayede sahanin her yerinde rakibinden sayica daha fazlaymiscasina görünen Fenerbahce'li oyuncular bu sayede enerjilerini de daha eforlu kullanabilmekteler. Sizin de fark ettiginiz gibi artik Fenerbahce ilk 60-70 dk sonrasinda rakibe havlu atar görünümden her gecen mac daha da uzaklasmakta, macin sonuna kadar asilmaya, oyunda kalmaya devam etmekte.

Defansif yönlü orta alan oyunculari, Fenerbahce'nin bu bloklar arasindaki mesafeyi daraltmasini kolaylastirmakta. Ofansif yönlü orta alan oyuncularinin coklugu ile de Soldado haricinde gercek anlamda formda bir forvete sahip olmayan Fenerbahce, maci kazandiracak gol vurusunu yapma sorumlulugunu, gol atma becerisi yüksek orta alan oyuncularina yüklemekte.

Macin geneline baktigimizda kalabalik Fenerbahce kurgusu icerisinde ciliz Zenit ataklarini en az hata ile savusturan, buna karsilik rakip ceza alanina girmekte zorlanmayan ama gol vurusunu da yapma becerisini kullanamayan bir Fenerbahce izledik. Yüksek tempolu ve heyecan veren oyunu ile taraftarin gönlünü kazanan Fenerbahce'li futbolculari ve Ersun Yanal'i kutluyoruz ama gördüklerimizi de dile getirmemiz gerekmekte, degil mi?

Simdi bu macta yukarida degindigimiz oyun plani üzerinden oyunun ve oyuncularin analizine:

Harun'a penalti pozisyonu haricinde pek is düsmedi ve bir kaleci icin gayet rahat bir mac oldu diyebiliriz. Volkan'i aratmamis olmasi, daha iyi oldugu icin degil, Volkan'in kurtardigi pozisyonlar gibi pozisyonlarin mac icinde olusmamis olmasindan kaynaklandigini unutmamak lazim. Sonucta Fenerbahce'nin her iki kaleciye de ihtiyaci var ve formda olan kalede dursun.

Defans göbeginde Sadik ve Skirtel hirsli, hizli, caliskan. Ikisi arasindaki uyum da gayet iyiydi. Sadik özellikle uzun yillar Fenerbahce'ye hizmet edecek görüntüyü azmiyle gösterdi.

Her iki kanat beki yine caliskan ve kanat bindirmelerini yaptilar. Ligde oynanan Kayseri macina göre H.Ali cok daha etkin dolayisiyla sol kanat daha etkin göründü. Sagda ise "Dirar keske Avrupa Ligi'nde olsaydi" dedik ama Valbuena ve Moses degisken olarak hatta bazen yan yana ayni kanattan hücum organizasyonlarini gerceklestirdiler, kanat beklerini cizgiye indirip orta yapmalarina pozisyon sagladilar. Orta alandan topu alip Fenerbahce'nin ataklarini yönlendirdiler. 

Bu arada Eljif, takim kadrosunda tek forvet olarak sahaya cikan Slimani'nin bosalttigi ileri uca siklikla cikarak, sürpriz golcü havasini estirdi. Fakat gerek pozisyonlara gec kalisi gerekse anlasamamasi nedeniyle verimli olamadi ve son dakikalarda yerini Ayew'e birakti. 

Tek forvet Slimani demisken, golü attigi sag kornerden gelen topa ceza alaninda karambolde kaleye yuvarlamak haricinde cok olumlu bir hareketi malesef yine yoktu. Ileride yine yanlardan gelen ortalari harcadi, faul yapti, hatta hic bir ise yaramadigi bir anda ofsayta düsüp olasi bir atagi kesti. Forvette Neustadter ile oynasak, Slimani'den daha cok katki yapacagina kesin gözüyle bakiyorum. Hatta kamuoyunda böyle bir oylama yapsak fena olmaz hani! Neustadter'i bilerek sectim bu arada, defansta nisbeten pozisyonlara ne kadar agir kalabildigi malum! O bile iste bu Slimani'den cok daha iyidir.

Defansin önünde oynayan M.Topal ve Jailson saglam bir görüntü verdi, defansi orta alana kuran Fenerbahce'nin kalabalik tuttugu orta alan icerisinde irtibati iyi sagladilar, rakibe kolay gecit vermediler. Kimi zaman kanat organizasyonlarinda kimi zaman da ortadan ofansa destek oldular. 

Fenerbahce'nin bugün oyunda en etkili silahi hic süphesiz Moses"ti. Moses'in önünde ara pasi atabilecegi, golle tanistirabilecegi bir forvet olsa, kesin kral yapar. Driplingleri ile rakipleri pesinden sürüklerken bugün son 5 dk kadar eforunu koruyabilmesi, hizli forma girdigini de gösteriyor. Bir de anlasabilegi bir pasörü olsa... 

Valbueana'ya da ayri bir parantez acarak yaziyi sonlandiralim. Duran toplari iyi, olumlu, kullandi, oyunu yönlendirdi, bazen etkisiz görünse de oyunun her an icerisindeydi. Eljif'in pozisyonunda o olmus olsa veya her iki kanat oyuncusunun yaninda Valbuena'nin ortada serbest oynadigini düsünürseniz, tadindan yenmez sanirim.

Haftaya Zenit ile rövans maci öncesi, ligde 16 Subat Cumartesi yine Sükrü Saracoglu'nda Konya maci var. Herkese hayirli haftalar...

 
Toplam blog
: 23
: 6967
Kayıt tarihi
: 05.05.13
 
 

Eski Bankaci, Sistem Analist, Proje Yöneticisi ve Scrum Master ..