Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '13

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe Lazio turunu nasıl geçer?

Fenerbahçe Lazio turunu nasıl geçer?
 

 

Fenerbahçe Lazio turunu nasıl geçer?

 

BİRBİRLERİNE BENZİYORLAR

 

Lazio’ nun takım değeri 128 milyon Euro (Transfermarkt). Fenerbahçe’ nin takım değeri 145 milyon Euro. Takım değeri olarak birbirlerine denkler.

 

Lazio’ nun hocası Petkovic de tıpkı Kocaman gibi önce defans diyen bir teknik adam. Serie A’ da işler onlar için iyi gitmiyor. Son 3 aydır performansları düşüşte. Ligde son 8 maçta sadece Pescara’ yı yenebildiler. Bu açıkça büyük bir düşüş. İtalya Kupasında ise finale kadar yükseldiler. Ancak UEFA Avrupa Ligi' nde iddialılar. Grupta 3 galibiyet ve 3 beraberlikle lider çıktılar. Sonraki turlarda sırasıyla Mönchengladbach ve Stuttgart’ ı elediler. Hedefleri final. Bu saatten sonra ligden çok Avrupa’ ya odaklanmış durumdalar. 3 kulvarın 2’ sinde devam ediyorlar.

 

Kadroya baktığımızda tıpkı Fenerbahçe gibi yıldızı olmayan, görev adamlarından oluşan bir takım. Ancak tıpkı Fenerbahçe gibi uluslararası tecrübeye sahip isimleri var. Her iki takımın kadro kaliteleri de birbirlerine denk diyebiliriz. Sahada iki takım arasında ciddi fark oluşturabilecek tek isim Klose ve o da sakatlıktan dolayı ilk maçta görev yapamayacak. Bu bir avantaj.

 

Petkovic, kadrosunu ve oyun sistemini tamamen Fenerbahçe’ de Aykut Kocaman’ ın sistemine benzer şekilde oluşturmuş durumda. Tek fark, oyun sistemlerindeki yorumlarda. Her ikisi de aslında 5’ li orta saha ile oynuyor. Kocaman 4-2-3-1, Petkovic ise 4-1-4-1’ i tercih ediyor. Ellerinde bu sistemleri oynamaya uygun, yetenekleri çok üst düzey olmasa da çalışkanlıkları ile iş yapan isimler var. Bu sistemler çerçevesinde dikkat çeken diğer bir fark, Lazio’ da orta sahada yaratıcı futbolcu sayısı Fenerbahçe’ den fazla. Bu sebeple temelde oyun anlayışları benzese de, Lazio bazen oldukça hücuma dönük maçlar çıkartabiliyor.

 

Her iki takım da hızlı oynayan ve ön alanda pres yapan takımlara karşı başarılı olamıyorlar. Zaten Kocaman’ ın ve Petkovic’ in bu tür oynayan takımlara karşı başarılı olamadığını görüyoruz. Her iki takımın da bu tür önde baskı uygulayan ve tempolu rakiplere karşı geriye yaslanma ve oyunun hakimiyetini bırakma dezavantajı var.

 

Fenerbahçe’ de, Lazio’ da esasen kontrollü takımlar. Her iki hoca da önce defans güvenliği diyor. Defansif ve kontrollü başlayarak, oyunun hakimiyetini kazanmaya çalışıyorlar. Oyun sistemleri topun ve oyunun kontrolünü sağlamak üzerine kurulu. Her iki takım da tercihen maça yüksek tempo ile başlamıyor ve maça tempolu başlayan rakipler karşısında zor durumda kalabiliyor. Ancak Lazio’ nun Fenerbahçe’ den bir seviye daha tempolu olduğunu grup maçları, Mönchengladbach ve Stuttgart serilerinden görebiliyoruz. Lazio tempo konusunda zaman zaman oyun içi sürprizler de yapabiliyor. Bazı maçlarda ise beklenmeyecek şekilde hızlı ve dikine oynuyorlar. Bu Petkovic’ in maç içi müdahaleleri ile oluyor.

 

Petkovic’ in Kocaman’ dan belki de en büyük farkı da bu oluyor. Petkovic rakibe göre ufak formasyon ya da oyuncu değişiklikleri yapan, saha içinde sürprizler gerçekleştirebilen, hızlı karar alabilen bir hoca. Kocaman, Petkovic’ e göre daha stabil. Taktiği, oyun anlayışı, kadro seçimleri daha durağan.

 

Her iki teknik adam da camialarında zaman zaman sorgulanıyor. Aykut Kocaman’ da, Petkovic’ de performansları nedeniyle bazı dönemlerde eleştirildi. Her iki teknik adam da alınan sonuçlar itibariyle başarısız gözükmüyor, bu sebeple eleştirileri savuşturabiliyor. Ancak, bu güvensizlik sorunu, her iki teknik adamı da çok rahatsız ediyor. Petkovic, daha önce Kocaman’ a üstünlük sağladığından daha kendine güvenli duruyor. Zaten eşleşme sonrası açıklamaları da bu yönde oldu. Ancak Kocaman’ ın da eskisi gibi olmadığını, tecrübe kazandığını belirtmek lazım.

 

LAZİO’ YA KARŞI NASIL OYNAMAK LAZIM?

 

Fenerbahçe’ nin Lazio’ ya karşı 11’ i hemen hemen şu şekilde olacak.

 

Kalede Volkan, defansta Gökhan, Bekir, Yobo, Ziegler, orta sahada Meireles, Mehmet Topal, Cristian, Kuyt ve Sow, forvette Webo. Eğer Webo ve Mehmet Topal’ da sıkıntı olur ise, Caner sola, Sow ileri ve Selçuk ön liberoda kullanılacaktır. Belki Ziegler yerine iç sahada Hasan Ali ile başlayabilir. Aykut Kocaman oyuncu tercihlerinde bir sürpriz yapmayacağından, bu kadro ile neler yapılabilir ona bakalım.

 

Öncelikle rakibin orta sahasında kilit isim Hernanes. Onun topla oynamasını değil, buluşmasını engellemek gerekiyor.  Tıpkı Beşiktaş’ lı Fernandes gibi topu ayağına aldığında çok geç oluyor. Bu sebeple, Fenerbahçe’ nin 2 ön liberosundan bir tanesi, ki bu kesinlikle Mehmet Topal olmalı (Meireles hamle zamanlaması ve duygusal kontrolsüzlüğü nedeniyle kart görebilir) Hernanes ile çok yakın oynamalı. Hernenes asla Plzen’ deki 10 numara Horvath değil. Kontrolü çok zor.

 

Bu seride hoca yine Cristian’ dan vaz geçmeyecek. Ancak sorun şu ki, Cristian, bu seviyelerin oyuncusu değil. Rakip, Cristian’ ın oynatılması için manipüle edecek açıklamalar bile yapacaktır. Hatta yapmaya da başladılar. Petkovic' in Fenerbahçe' de en çok Cristian' dan çekiniyoruz beyanı vardı. Bu tamamen bilinçli bir manipülasyon. Bunu teknik direktörler zaman zaman yaparlar. Zira, Cristian kontrolü kolay, maç içi koşu mesafesi 9 km’ lerde olan, arada bir uzaktan isabetli şut atan, 90 dakika verim alması zor bir futbolcu. Rakipler Fenerbahçe' ye baskı kurup, Fenerbahçe' yi geriye iterken oyuna defansif katkısı olmuyor.  Farklı düşünenlere, maçlarda topu değil, topsuz alandaki Cristian' ı yakından izlemeyi öneriyorum. Cristian, rakip baskı yaparken, yavaş koşuları, rakibe hafifçe eşlik etmesi ve hatta bazı pozisyonlarda takip dahi yapmaması ile dikkat çekiyor. Cristian’ ı beğenenlerin, onun defansif ve ofansif topsuz oyun performansını mutlaka izlemelerini öneriyorum. Son derece hareketsiz, al gülüm ver gülüm oyanayan bir futbolcu. Cristian’ ın uzaktan atacağı gollere ve ara sıra nadiren iş yapan paslarına bel bağlayarak, bu seviyenin futbolcusu olduğunu iddia etmek, bazı gerçekleri görmezden gelmek oluyor. Cristian’ ın, son pas tercihleri kötü. Ceza alanı içi vuruşları zayıf. Ayrıca da pasları oldukça ağır. Topu ayağına alması ve ayağından çıkarması bir kaç saniye sürüyor. Oyun sezgisi fena değil, ancak ayakları beyninin hızına yetişmiyor. Yana ve geriye pasları ile takımın hücumunu yavaşlatıyor. Dikine oynama becerisi düşük. Bu tablo içinde Lazio ve bundan sonraki olası turlarda, Kocaman’ ın Cristian yerine bir alternatif getirmesi gerekiyor. Forvet arkası oynama becerisi bulunmayan, mücadelesi zayıf bir Cristian yerine Mehmet Topuz ve hatta Stoch (kazanılabilirse) çok daha iyi tercihler olacaktır. Ayrıca, skor avantajı sağlanan bazı maçlar, kupa maçları ve bazı lig maçlarında Krasic’ i de kazanmak gerekiyor.

 

Fenerbahçe Lazio turunu geçmek istiyorsa, rakibi şaşkına uğratmalı. Petkovic’ in beklentilerini ve tahminlerini boşa çıkartmalı. Bu ancak Mehmet Topuz, Salih, Krasic ve Stoch’ tan 2 maçın belirli dakikalarında yararlanarak olur. BATE ve Plzen maçlarında rakiplerin yakaladığı pozisyonları Lazio yakalarsa, affetmez. Bu sebeple, klasik, statik ve durağan tablo bu maçlarda bozulmalı. Aykut Kocaman bir sistem hocası ancak sistem hocaları bir yere kadar kazanabilir. Bir seviyeden üstte ise bazen sürprizler yapmanız, farklı silahları devreye sokmanız ve yaratıcılık gerekecektir. Aykut Kocaman, bu sürprizleri devreye alamaz ise işi zor.

 

Lazio’ nun en zayıf yanı, önde baskı kuran takımlara karşı pas trafiğini sağlayamamak ve oyundan bazı dönemlerde kopmak. Ön dörtlüde Kuyt, Caner, Mehmet Topuz ve Sow’ un tercih edilerek, bu futbolcuların (Sow hariç) 12 km ye yakın koşu ve ortalamanın üzerinde sprint mesafesi sergilemeleri Lazio’ yu hem defansif hem de ofansif olarak zorlar.  Fenerbahçe’ nin bu karşılaşmada yapacağı diğer önemli bir taktik, defansın arkasına atacağı uzun toplar olacaktır. Sow, Caner ve Kuyt’ ı defans arkasına kaçırmak, rakibin Fenerbahçe’ den beklemeyeceği bir taktik plan olur. Petkovic karşısında, klasik temkinli ve pasa dayalı bir Fenerbahçe beklerken, maçın en azından belirli bölümlerinde topu hızla kanatlara aktaran, uzun paslarla gol arayan bir Fenerbahçe, önde kurulu ve çok da çabuk olmayan Lazio defansını zor durumda bırakabilir.

 

Bu turun kilidi bence alışılmışın içinde kalmak değil, aksine sürpriz yapmak. Fenerbahçe rakibini, beklenmedik dakikalarda, farklı bir oyun anlayışı ve sürpriz isimlerle yenebilir. Aksi halde, oyun orta sahada kilitlenir ve hakem, duran top performansı, uzaktan şutlar, yakalanan az sayıda fırsatı değerlendirme becerisi ve biraz da şansa kalır. Klose’ nin yokluğunda, iki takım da esasen denk güçte gözüküyorlar. Lazio, biraz daha tempolu ve fizik olarak iyi durumda. Fenerbahçe ilk maçta taraftar desteği ve ikinci maçta da seyircisiz oynama avantajlarına sahip.

 

Bu turun, Aykut Kocaman ve Petkovic’ in düellosu şeklinde geçeceğini düşünüyorum. Kalıpların dışına çıkan, risk alan, oyunu iyi okuyan ve rakibini oyunun belirli bölümlerinde şaşırtan turu geçecektir.

 

http://twitter.com/bertankaya

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..