Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '17

 
Kategori
Spor
 

Fenerbahçe Ligin Senaryosunu Yeniden Yazdı

Geçen hafta Fenerbahçe’nin Başakşehir’e attığı ve Fırat Aydınus tarafından başarıyla süzülerek verilen ikinci gol futbol kamuoyu için çok ağır gelmişti; bu pozisyonda Janssen’in topa müdahalede bulunmaması bir futbol zekasıydı. Bu golü hazmetmekle uğraşırken Hollandalı’nın Alanyaspor karşılaşmasının 59. dakikasında önce rakipten kaptığı topu dikine ceza sahasına kadar adam eksilterek götürüp penaltıya sebebiyet vermesi futbol kamuoyumuzu daha da içinden çıkılmaz bir hale soktu.

Öncelikli olarak Janssen ve Valbuena olmak üzere Fenerbahçe’nin dün akşamki etkili oyunu sonrası birçok kişinin sezona dair hem tahmin ve yorumlarında yeni bir postür arayışına girecekleri malumdur.

Her geçen hafta yerleşen takım kadrosu ve oturan oyuna karşın bir türlü istediği sonuçlara ulaşamayan Fenerbahçe ihtiyacı olan bir galibiyet aldı.

Maça ayağa toplarla tek paslarla başlayan Fenerbahçe özellikle sağ kanattan Dirar, Isla ve Giuliano ile Alanyaspor kalesine doğru etkili ataklar geliştirdi. Dirar’ın etkisini oyunda kaldığı 32 dakikada 31 defa topla buluşmasıyla anlatabiliriz. Onun sakatlanarak oyundan çıkması Fenerbahçe’nin etkinliğini çok bozdu.

Mehmet Ekici’nin takıma katılması ve katkısı merakla bekleniyordu; kuşkusuz Temmuz ayındaki ilk maçta sakatlanıp yaklaşık iki ay sakat bekledikten sonra gerilimin bu seviyelere ulaştığı bir ortamda iyi oynayan arkadaşının yerine sahaya çıkması kuşkusuz dezavantajıydı ve oyunda kaldığı süre boyunca da bu hissedildi.

Şunu bir kere hatırlayalım, hafızalarımıza yazalım.

Fenerbahçe üçüncü bölgede oynamaya çalışan bir takım. Rakibe baskıyı burada yapıyor ki savunmasını da mümkün olduğunca ileride tutabilsin. Ancak bu sistemin yumuşak karnı özellikle geriye atılan toplar ve hızlı hücumlar oluyor.

Kuşkusuz burada devreye savunma oyuncularının sisteme uyumu ve bunu yeterince uygulayıp uygulamaması giriyor.

Fenerbahçe geçen sene rakibi orta alanda karşılıyordu. Dengeli ve sıkışık bir yerleşimi vardı. Bu oyun kurgusuna Manchester United gibi Avrupa Ligini kazanmış bir takımın dahi çözüm üretemediğini, Beşiktaş ve Galatasaray’ın bırakın kazanmayı gol atmada bile zorlandıklarını biliyoruz.

Kjaer’i büyüten bu taktik kurgusu basit bireysel hatalar nedeniyle çözülürken ileride tek oyuncuya bağımlı hücum organizasyonları ligin sezonunu getirmede sıkıntı yarattı.

Aykut Kocaman’ın değiştirmeye çalıştığı şey bu hücum zenginliğine ve topa sahip olmayan oyun karakteridir.

Fenerbahçe’nin geçen sezonki kadrosu bu oyunu oynayamazdı; transferler de buna göre yapıldı. Eksik kaldığı bir gerçek zaten bugün takım içinde sevimsiz hale gelen oyuncuların önemli bölümünün sorunu da bu.

Futbolun bir takım oyunu olduğu bununla birlikte farklı oyun karakterine sahip oyuncularla bambaşka kurgularla oynanabileceğini hiç unutmamak gerekiyor.

Janssen’in yazının girişinde anlattığımız tam da Aykut Kocaman’ın futbol anlayışına uyan bir pozisyondur. Sezon başından bu yana bunu Valbuena’nın tek başına yapmaya çalıştığını biliyoruz. Ona önce Dirar sonra Giuliano eklendi. Dün akşam da Janssen. Sayı arttıkça kuşkusuz rakip takımların ileriye çıkışları da bu kadar kolay olmayacaktır.

Dün akşam oyunun özellikle ilk yarısında maçı çözen hücumların hemen hepsinde Isla’nın olduğunu unutmamalıyız. Gençlerbirliği maçının ikinci yarısında ağırlığını koymuştu ancak Dirar ile uyumsuzluğu göze çarpmıştı. Oysa dün Dirar sahadayken istediklerini yapabilecek boş alanlar buldu.

Alanyaspor savunmasının Dirar ve Giuliano üzerine çıktığı bölümde Isla sağ kanatta kendisine büyük boşluklar buldu. Valbuena da zaman zaman bu boşlukları değerlendirmeyi tercih etti.

Valbuena çok gezerek oynuyor, rakip savunmanın tüm dengesini bozuyor dün attığı gollerin yanı sıra kaçırdıkları da akıllarda kalan nitelikteydi. Sağ kanattaki etkinliğini solda da tekrar ettiğinde Fenerbahçe’nin çok daha güçlü hücum organizasyonları olacağını söyleyebiliriz.

Kuşkusuz buradaki en önemli sorun savunmanın solundaki oyuncuların çok düşük form düzeyleri ve bir türlü yerleştirilmeye çalışılan oyuna katkı sağlayamamalarıdır.

Dünkü maçta Fenerbahçe’nin bir golünün yardımcı hakem tarafından yenildiğini de not edelim.

Evet ligimizde kartlar yeniden dağıtılıyor. Fenerbahçe’yi zirveye taşıyacak maç serisi Alanya’da başlamış olabilir. 

http://twitter.com/uzaygokerman

uzaygokerman@gmail.com

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..