Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '21

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe nasıl oynamalı?

Fenerbahçe'de 2. Vitor dönemi büyük bir destek ile başladı. Taraftar hem Başkan Koç'a hem de Vitor'a temiz bir sayfa açarak üzerine düşeni yaptı. Beklentiler de o ölçüde büyük. 

Önce Pereira ile başlayalım. Kendisi açıkçası benim antrenman tekniği ve oyun anlayışı olarak beğendiğim bir hoca değildi. Ancak iyi bir insan, hırslı bir teknik adam, kendini geliştirmeyi seven, yeni şeyler deneme riski alabilen bir hoca. Nitekim 4'lü kurgulardan 3'lü kurgulara giden modern dünya futbolunda, çağdaşı yakalamış ve uygulamaya çalışıyor. Kendisini ne ölçüde geliştirdiğini görmek açısından kendisine şans vermek ve izlemek lazım.

Fenerbahçe tüm hazırlık maçlarında Pereira'nın tercihi ile 3-4-3 veya 3-4-2-1 şeklinde bir oyun sistemini uyguladı. Daha çok da 3-4-2-1. Dörtlü bir sisteme hiç dönmedi. Bu hocanın kararlılığını gösteriyor. Öte yandan Fenerbahçe kadrosu 3-4-2-1 için yeterli mi? Ya da diğer bir ifade ile uyumlu mu? Değil! 

4'lü sistem için iyi bir rotasyonu olabilecek olan Fenerbahçe, 3'lü sistem için iyi bir kadro mühendisliğine sahip değil. Neden?

Birinci sorun şu. Fenerbahçe'nin üçlü savunma kurgusu için stoper derinliği yok. Örneğin sezon için Szalai ve Kim'den (transfer edilir ise) biri veya ikisi sakatlansa, savunma kurgusu çöker. Tisserand bile, hazırlık maçlarında iyi olmasına rağmen, uzun bir sezon için açıkçası güven vermiyor. Çok kaliteli üç, onları en azından aratmayacak yetenek veya dirilikte üç olmak üzere altı iyi stopere ihtiyacınız var. Fenerbahçe'de Kim, Serdar ve Szalai olarak üç tane iyi stoper var. Tisserand, Lemos, Zanka, Nazım, Novak, bu sistemde ne kadar verimli olabilir? Bence olamaz. 

İkinci sorun şu. Fenerbahçe'de kanatlarda oynayan Ferdi, Novak, Osayi gibi isimler bu görev tanımı için yetersiz. 3-4-2-1'de kanatlar çok yönlü yani hem defansif, hem ofansif görevler alır. En azından bir kanat ofansif, diğer kanat defansif olabilir. Fenerbahçe'de Osayi ve Ferdi iki işi de yapmaya çalışırken ikisini de yapamıyor. O koridorlarda büyük bir enerji kaybı oluşuyor. Bu sistemi oynayacaksan, oynatacağın en uygun isimler sağda Ozan, solda ise Caner'di. Ozan neden kaybedildi? Neden buraya monte edilmedi? Caner eleştirilip duruyor ama bu işi en iyi yapacak adam oydu? Neden doğru yönlendirilip, kazanılmadı? 

Üçüncü sorun şu. Fenerbahçe'de bu sistemde İrfan, Mert Hakan ve Ozan kaybedilir. Kendilerine yer yok. İrfan ve Mert Hakan bana göre Gustavo ve Zajc'ı da kesemez, çünkü öndeki Pelkas ve Mesut savunma tarafında çok etkisiz. Katkıları çok az. O halde Pelkas ve Mesut'un yedeği olacaklar ki, bu onları uzun dönemde kaybetmek anlamına gelir. Yerli oyuncu bu denli değerliyken, bu bir kayıptır. Hele Ozan'ı sağda düşünmemek büyük bir eksiklik. Orada oynamışlığı da var üstelik. 

Dördüncü sorun şu. Fenerbahçe'de çok klas, birinci sınıf bir top tutan forvet ihtiyacı var. Net bir bitirici olmalı. Fiziksel açıdan mücadele yapabilecek, takımı ileri taşıyabilecek zamanı kazandıracak bir oyuncu. Enner veya Serdar bu işi yapamazlar. Serdar bence harika bir rotasyon oyuncusu ve bence değerli bir katkı. Ama ilk 11 için ne denli doğru? Bu sistemde uzun dönemde zorlanır ve alternatifi de yok.

Öyleyse ne yapmalı? 

Fenerbahçe, ya sistemi modifiye edip, transfer yapacak ve elindeki kadronun mühendisliğini değiştirecek, ya da vakit geçmeden eldeki kadroya uygun olan dörtlü sisteme dönecek. 

Aksi halde çok sürpriz maç kayıpları yaşanır. Hele de bizim ligde. 

Transferde iki kanat ve forvet şart. Pelkas talibi varsa mutlaka satılmalı. İrfan Can o pozisyonu iyi oynar. Fenerbahçe muhakkak, 3-5-1-1' e dönmeli. Kalede Altay tamam. Defans Tisserand, Kim, Szalai'den oluşur. Serdar dönünce Tisserand'dan formayı alır. Orta sahada sola transfer şart. Orta saha şöyle olur; sağda Ozan, ortada Zajc, Mert Hakan (Gustavo), İrfan, solda yeni transfer. Önlerinde Mesut. Forvette ise yeni forvet şeklinde bir diziliş olmalı. Yani Mesut'un arkasında beşli bir blok görmeliyiz. Gustavo tam bir el freni, bu sistemde kesinlikle iş yapmaz. Ozan veya Burak Kapacak sağ kanada geçerse, sağ tarafa transfere gerek kalmaz. Mert Hakan, İrfan, Zajc üçlüsü ileri geri ve sürekli hareketli oynar ise, defansif orta sahaya gerek yok. Üstelik takım baskıda top kaptırmaz, iyi pas yapar. Eğer hareketlilik ve direnç sağlayabilecek fiziksel yeterlilikleri yoksa, Gustavo mecburen oynar. 

Pereira, 3-4-2-1 de ısrar ederse, yanlış yapar. 3-5-1-1'de Pelkas ve Valencia, Mesut'un yedekleri olur. Talip varsa Pelkas satılabilir. Ancak Mesut yorulunca, son 30 dakika oyuna girerler. 

Fenerbahçe 3-5-1-1, sol kanat ve forvet transferleri yapar ise doğru dizilimi yakalar. Aksi halde üçlü sistemde oynayamaz, acil dörtlüye dönmesi gerekecektir. 

Elinizde Mesut varken, üstüne birde üçlü savunma oynayacağım diyorsanız, bu kadro yapısı ile 3-5-1-1'den başka şekilde oynamanız ve başarı sağlamanız mümkün değildir.  

Pereira genelde hatalarından ders alan birisi değil. Bakalım bunu ne zaman fark edecek? Bu şekilde hamleler yapılır ise, Fenerbahçe şampiyonluk adayımdır. 

 

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..