Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Eylül '09

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe Neden Kaybetti?

Fenerbahçe Neden Kaybetti?
 

Fenerbahçe' nin iyi bir takım olan Twente' ye kaybetmiş olması anormal değil, dünyanın sonu değil. Son derece de normal bir sonuç. Twente iyi takım. Üstelik de çok formdalar. İyi kapandılar, akıllı hücum yaptılar, az hatayla oynadılar. 4 pozisyonda 1 gol buldular. Klasik bir Hollanda takımı. Pas yapıyorlar, pası da iyi yapıyorlar. Peki bu maçta çok mu ezici bir üstünlük kurdular? Tam tersi, top %55 Fenerbahçe' deydi. Oyunun kontrolü Fenerbahçe' deydi. Peki Fenerbahçe neden kaybetti?

Son birkaç yazımızda yazıyoruz; Fenerbahçe maçları takım oyunu açısından 9 kişi oynuyor. Carlos, Alex oyunun defansif yönünde aksıyor. Hele de Carlos. Kafasında Fenerbahçe' yi ve Türkiye' yi bitirmiş. Bunu açıkça kendisi de söylüyor. Buna rağmen israrla ilk 11' de. Yahu bu adamdan fayda sağlayamayacağını Daum nasıl göremiyor? Bari Vederson' u oynat, Uğur' u oynat en azından bir koşu, bir mücadele görelim. Şimdi Vederson kendi kendine sormuyor mudur, bu kötü Carlos sahada ben neden kenardayım diye! Benzer şekilde Kazım sahada, Mehmet Topuz yedekte. Hep söylüyoruz, Kazım ay futbolcusu. Teknik bir adam ama fizik kapasitesi, konsantrasyonu, disiplini alt düzeyde. Bu sebeple Gökhan çok yalnız kalıyor, çok yoruluyor. Diğer tarafta da Santos, Carlos nedeniyle çok yalnız kalıyor. Daum kanat problemini bir şekilde çözmeli. Ya Carlos' u ve Kazım' ı kaybetmeyi göze alıp, hak edenleri oynatıp ligi ve Avrupa Ligini kazanmayı seçeceksin; ya da tam tersi!

Fenerbahçe sezon başında 4-2-3-1 şeklinde oynuyordu. Daum birkaç maçtır Alex' den verim almak için, klasik Alex taktiği olan 4-4-1-1 ' e geçti. İki sistem arasındaki fark şu. Birincisinde Alex' i orta-ileri oynatıyorsunuz. İkinciside ise forvet arkası, ikinci forvet gibi, daha fazla ileri dönük oynayabiliyor. Şimdi Alex asla ve asla 4-2-3-1 deki o üçlünün ortasında oynayamaz. Koşmanız, pres yapmanız, orta sahaya yardıma gelmesi gerekir. Öte yandan 4-4-1-1' de daha fazla ileride kalıp, top bekleme, aralara sızma, dönen topları tamamlama şansı oluyor. Zaten Alex ve Daum Fenerbahçe' de hep bu taktiği benimsediler. Fenerbahçe Alex' e göre taktik üretip, ona göre oyuncu oynatıyor! Ligde bu taktikle ve Alex' in maç boyu yatıp, son dakikada attığı gollerle işi kurtarabilirsiniz. Ama Avrupa ' da olmuyor. Hep yazıyoruz, yazmaya devam edeceğiz. Sergen' de yorumlarında bunu devamlı tekrar ediyor. Rıdvan Dilmen söylüyor. Alex ile Fenerbahçe bir kişi eksik oynuyor! Arkasındaki Emre ve Cristian maç başına en az 12.000 metre, forvette oynayan oyuncu (Guiza veya Semih) ise en az 10.000 metre koşmaz ise bu takım defansif açıdan zor duruma düşer. Şimdi bu rakamların gerçekleştirilmesinin ne kadar zor olduğunu görüyoruz. Tekrar söyleyeceğiz; Alex ile bir maç alır, bir maç alamazsın... Bunun artık görülmesi gerek! Fenerbahçe' nin acilen Alex' siz bir sistemi kabullenmesi gerekiyor. En başta da taraftarın ve Alex fanatiklerinin.

Fenerbahçe' nin transfer ihtiyaçları iyice ortaya çıkmaya başladı. Guiza Fenerbahçe' nin aradığı forvet değil. Asla da olmayacak. Resmen Baros' un kötüsü...Taraftara da, Guiza' ya da yazık. Gitmek istiyor, mutlu değil, takımda tutmak için zorluyorsunuz. Yazık! Güçlü, kuvvetli ve hava topu hakimiyeti de olan bir santrafor bulamazsanız, bu kadro yapısı ile Sercan dahi gelse kaybolur gider. İhtiyaç güçlü bir santrafor. En azından birkaç hafta Guiza dinlendirilip Semih oynatılmalıdır. Semih yedekte kalmayı kabul ediyor, razı oluyor diye hak yemek olmaz. Kötü adamı israrla oynatırsan, yedekteki adamı bozarsın. Kaybedersin. Klaisk Daum zafiyetleri erken başladı! Sol beke de iyi bir isim, devre arası şart. Carlos gidici bunu görmemek hata olur. Bizce Deivid yollanıp, birde ön libero alınabilir. Neden mi? Basit. Emre ya da Cristian sakatlanırsa, orta saha çöker!Fenerbahçe bundan böyle 4-2-3-1 oynamalı. Özellikle de Avrupa' da. Daum ne ligde ne da Avrupa' da Volkan- Gökhan, Önder, Lugano, Vederson (4)- Emre, Cristian (2)- Santos, Özer, Mehmet Topuz (3)- Semih 11 ile başladığı hiçbir maçı kaybetmez. Rakipleri dümdüz eder. Ancak buna Daum cesaret edebilir mi?

FB Alex' siz kazanmaya başlarsa, Alex' in, Carlos' un, Guiza' nın, Kazım' ın yerleri fazlası ile dolarsa; taraftar ne düşünür, Başkan zor durumda kalmaz mı? Bu taraftarı senelerdir bu isimlerle kandıranlar, bu isimleri zorla, baskı ile, kayırma ile oynatanların yüzü kızarmaz mı? Hak eden formayı alsa, taraftar 12 yıldır ilk defa şöyle rahat maç izlese iyi olmaz mı? Doğru takım kurguları ve buna uygun futbolcu seçimleri ile maç izlemek en çok bizim hakkımız değil mi?

Soruyoruz...

Bu blog Canlı Maç Anlatımı sayfamızda da yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..