Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '14

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe neden kaybetti?

Öncelikle şunu belirtelim. Carlos yönetimdeki Sivasspor, Fenerbahçe 'yi kendi sahasında yenemeyecek bir ekip değil. Sivasspor lig dördüncüsü ve formda. Kaldı ki Fenerbahçe ikinci yarıda net bir düşüş yaşıyor. Eksikler malumunuz. Meireles, Kuyt, Gökhan, Alves ve Sow gibi bazı futbolcular sanki hala devre arası tatilinden dönememiş gibiler. 2. yarılarda düşüş gösteren "Yanal takımları kehaneti" gerçekleşiyor gibi.

 

Öte yandan, bu maçta Fenerbahçe' nin bu sebeplerle kaybettiğini düşünmüyorum. Fenerbahçe bu maçı hakem hataları nedeni ile kaybetmiştir. Egemen kararının ağır olduğunu düşünmekle birlikte Egemen' in anti profesyonel hareketini de unutmayalım. Egemen düzeyinde bir futbolcunun bu hareketi yapması, hele de Fenerbahçe istim üstündeyken ve hakemler ters karar vermek için fırsat kolluyorken, kabul edilemez. Sen Fenerbahçe' de oynuyorsan iki kat dikkatli olacaksın. Kendi sinirlerine hakim olacaksın. Burada Egemen de bence hakem kadar hatalıdır. 

 

Hakem Yunus Yıldırım' ın penaltı vermeme kararı da hatalıydı. Zaten bu karar, maçın kaderini belirledi. 

 

Şimdi burada acı ama gerçek bir tespit yapalım. Fenerbahçe, ülkedeki tüm kurum ve kuruluşlar ile kavgalı. Sadece bu bile, şampiyon olamaması ya da yapılmaması için yeterli. Öte yandan, bir takımın ikinci yarının daha başında, en yakın rakibi ile puan farkını 7' lerde, 10' larda tutması da çeşitli sebepler ile futbol ekonomisi ve futbol heyecanı açısından kabul edilemez bir durumdu. Bazı mihraklar, bu konuda art niyetli işler yapmış olabilirler. Her iki koşul beraber düşünüldüğünde, Fenerbahçe' nin şampiyon olmasına izin verilmesi zor gözüküyor. Bu hakem, rakip veya sahadan bağımsız bir çaba. Burada Fenerbahçe' yi isimler değil, sistem katlediyor. İsimler sadece vesile oluyor.

 

Öte yandan, hatayı hep başkalarında arama alışkanlığına sahibiz. Yukarıdaki iki koşul kabul ancak Fenerbahçe takımında, hocasında ve yönetiminde hiç mi hata yok? 

 

Madem ki işlerin senin için zor olacağına inanıyorsun, madem ki art niyetli uygulamalara maruz kalacağın belli, neden kadronu takviye etmiyorsun? Neden formsuz oyuncularda ısrar eden hocanı uyarmıyorsun? Neden futbolcularını daha ruhlu ve mücadeleci olmaları için zorlamıyorsun? Neden?

 

Rakibin, senden çok daha üstün olan kadrosunu 10 yeni oyuncu ile takviye edip, şampiyonluğa oynayacak 2 takım birden çıkartabilecek bir güce erişiyor, sen seyrediyorsun. 

 

Kabul, 3 Temmuz süreci, 17 Ocak süreci, vb. sebepler ile Başkan, Yönetim perişan vaziyette. Bu sebeple transfere ve futbola odaklanılamıyor denilebilir. Ancak bu sene farklı bir sene. Kritik bir sene. Şampiyonluk sadece şampiyonluk demek değil. Şampiyonluk demek, 3 Temmuza, 17 Ocak' a cevap demek. Bunu yönetim nasıl idrak edemez? Elindeki kadroyu nasıl yeterli bulur? Yetersizlikleri nasıl göremez? Akıl alır gibi değil. 

 

Burada bir tespit yapalım. FB ilk yarıda GS ile puan farkını açtı ise, bu büyük oranda GS' ın kötü olmasından kaynaklandı. Fenerbahçe geçen seneye göre daha pozitif olmakla birlikte, iyi top oynamıyordu. Sistem yoktu. Son dakikalarda kurtarılan 5 tane maç var! Bu kadronun yeterli olduğunu savunanlar, zafiyetleri göremediler. 

 

Kimse kusura bakmasın, Gökhan, Kuyt, Meireles, Baroni, Sow, Alves düşüşte. Salih kaybedildi. Gökhan alternatifsiz. Hücuma dönük bir orta saha oyuncusu yok. Sakatlıklar sonrası Sow' da alternatfisiz kaldı. Alex gibi gerçek bir yeteneğin eksikliği feci şekilde hissediliyor. Fenerbahçe şu an oyunun kaderini değiştirecek, oyuna yön verecek 1 tane bile yıldıza sahip değil. 

 

Fenerbahçe bugün hatalı kararlar nedeni ile yenilmiş olabilir. Fenerbahçe üzerinde oyunlar oynanıyor olabilir. Yönetimin görevi herşeye rağmen başarıyı sağlamaktır. Eğer her maç hakkın yenecekse, cümle aleme ibret olsun diye öyle bir takım kurmalıydın ki, değil 10, 9 kişi ile bile rakiplerini ezesin. Öyle transferler yapmalıydın ki, yer yerinden oynasın. Yanal bile kendine gelsin. İşi neden şansa bırakıyorsun? 3-4 tane sıkı transfer yapmak bu kadar mı zordu? Koskoca Fenerbahçe kala kala bu futbolculara mı kalacaktı?

 

Kuyt, Baroni, Meireles ve Sow gibi teknik yönden vasat, üstelik sahip oldukları kapasitesinin dahi yarısını sergileyen yabancılar ile şampiyon olamazsın! Formsuz yerliler ile şampiyon olamazsın. Sağ bekte, forvet arkasında, sağ açıkta, forvette birer tane dahi alternatifin yoksa şampiyon olamazsın. Hele de başarısız olmanı arzulayan dış faktörler varken asla olamazsın. Rakibin Terim' i bile yeterli bulmayıp, kadrosunu Mancini gibi bir dünya klasına teslim ederken, zaten güçlü olan kadrosunu 10 iyi transfer ile takviye ederken, sen bu durumu elin belinde seyrederek şampiyon falan olamazsın!

 

3 Temmuzun cevabı sokaklarda, tribünlerde slogan atarak değil, sahada sportif başarı ile verilmeli. Bunun için de iyi bir hoca ve müthiş bir futbol takımı gerekiyor. Fenerbahçe' de bunların olduğundan şüpheliyim.

 

Hakem Yunus Yıldırım için de söyleyeceğim şu; bilerek isteyerek yapmamış olsa bile, hataları bir camiayı mağdur etti. Çıkıp Fenerbahçe camiasından özür dilemeli. 

 

Not: Yanal takımda yıldız potansiyeli taşıyan tek isim olan Salih' i oynatmayarak, şampiyonluk ümidini kendi elleri ile azaltıyor, farkında değil. 

 

http://twitter.com/bertankaya

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..