Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '09

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe'nin Daum kararı üzerine

Fenerbahçe'nin Daum kararı üzerine
 

Fenerbahçe futbol takımı Daum ile yeniden inşa ediliyor. Fenerbahçe’de bu topyekün yapılanma sürecini bundan tam 6 sene önce, 2003 yılında yine Daum ile yaşamıştık. Alman teknik adam Fenerbahçe’nin başına geçmesi ile dış transferde ciddi hamleler yapılarak özellikle o dönemde ümit milli takımın genç oyuncuları ile kalbur üstü yabancılarların takım katılması ile yep yeni bir Fenerbahçe yaratmayı becerebilmişti.

Fabio Luciano, Thomas , Pierre Hooijdonk, Aurelio, Enke, Mahmut Hanefi, Selçuk Şahin, Servet Çetin o dönemde takıma kazandırılan oyuncuların bazılarıydı. Takıma o sezon katılmasalar bile Tuncay Şanlı, Kemal Aslan, Ümit Özat, Petkov gibi oyuncularında en fazla 1 sene öncesi gelen futbolcular olduğunu düşünürsek Daum’un yepyeni bir takım ile geldiği ilk sezonda Fenerbahçe’yi şampiyon yapması onun “hasta adamı” ayağa kalfırma konusundaki başarısının bir kanıtıydı...

Fenerbahçe ilk sezon gelen şampiyonluğun ardından Daum’lu Fenerbahçe’nin transfer politkasını 2003 -2004 sezonu sonrasında az ama çok iyi oyuncuları nokta bölgelere kazandırmayı amaçlarken Alex, Appiah ve Anelka gibi übüyük isimler Fenerbahçe forması giyerken Yusuf, Ali Güne , Fatih Akyel, Hooijdonk, Erhan Albayrak, Thomas, Rebrov gibi oyuncuları da Fenerbahçe’den uzaklaştırdı.

Daum’lu Fenerbahçe 3 sezonda Türkiye’de 2 şampiyonluk çıkarırken son sezon süpriz bir ikincilik ile yılı kapattı. O dönem Daum’un Fenerbahçe’den gönderen sebeplerin takımın ülke içinde futbol başarısına rağmen uluslararası platformda başarısız olması , Daum’un önemli oyuncularla yaşadığı ego problemleri , kaybedilen maçlar sonrasında problemi kendinde değil takımda arar tavrı Fenerbahçe’de Daum’un sonunu hazırladı...

Daum’suz geçen 3 sene sonunda Fenerbahçe yine 2003 yılında Daum’un takımı ilk teslim aldığı dönemdeki arızalarına geri dönmüş durumda. Daum’un 3 senede yarattığı takımı Fenerbahçe yönetiminin yanlışları ile eritmesi 3 senesini almadı..

Daum döneminde Fenerbahçe tarihinin en üretken sol kanat organizasyonlarına şahit olduk. Bu bereketi getirirken ilgin olan bu performansı sol kanat backround’u olmayan Ümit ve Tuncay ile bunu sağlamış olmasıydı. Aurelio’yu bir ön libero efsanesi haline getiren de Daum oldu. Ancak Alex’in gelişi ile Fenerbahçe’nin tek santrafor ile oynama zorunluluğu , bu zorunluluk nedeniyle takımın ileri ucunda kaleye arkası dönük oynayabilen tek santrafor olan Nobre’yi kullanması , Anelka gibi bir oyuncuyu ya sağ dışda kullanmayı denemesi yada oynatmaması Daum’un en büyük hatası olarak hafızalara kazındı..

Sonuçta Daum ile Fenerbahçe ne yapar diyenlere kısa cevaplar verelim ..

2003 -2004 sezonunda olduğu gibi Fenerbahçe’de ciddi bir teansfer hamlesi olur..

Daum yine hiç ummadık isimlerden ummadık bölgelerde faydalanabilir..

Daum Fenerbahçe’yi yine yarışmacı takım haline getirir ve ülke içinde yine şampiyonluğa oynatacak taktik disiplini sağlar..

2003 sürecinde olduğu gibi ismi büyük ama katkısı düşük oyuncuları bir bir elden çıkarmaya başlar. Alex, Carlos, Davied gibi oyuncuların Fenerbahçe’deki ömrü uzun olmaz..

Öncelikle Fenerbahçe’nin sol defans bölgesine ve sol önüne takviye yapar , yapmalıdır. Önceki Fenerbahçe serüveninde dillere destan olan bu sol kanat başarısını yeniden yaratmak Daum’un öncelikleri arasında yer alacaktır.

Uğur Boral futbolunu hiç olmadığı kadar geliştirebime şansını yakalayabilir..

Semih Daum’un ileri uçta ilk tercihi olur. Yanına ikinci oyuncu aranır..

Emre ‘yi Alex’in yerinde kullanır Emre’ye takımın lideri sorumluluğunu verir..

Özellikle transferde genç ve gelecek vaad eden onucuları tercih eder .

Daum yine ve yeniden Fenerbahçe’nin başında

Sözün özü bu defa Daum’a ilk denemesinde yarım bıraktığı işi bitirme fırsatı verilmeli.. Tablo 2003’deki kadar karanlık değil belki ama eldeki oyuncuların önemli bir kısmı yaşlı ve yorgun isimlerden oluşuyor. Daum kafasındaki kadro derinliğini ve oyuncu transferlerini yapabilirse Fenerbahçe yine bu sezon şampiyonluğun en büyük adayı olur..

 
Toplam blog
: 8
: 895
Kayıt tarihi
: 12.12.08
 
 

Kasım 76 İstanbul doğumluyum. Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunuyum. 2000 yılından ber..