Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '19

 
Kategori
Spor
 

Fenerbahçe’nin Doğru Oyunu

Sezonun belki de en doğru, en güzel ve en sonuç alıcı maçlarından birini oynadı Fenerbahçe.

Çok daha önemlisi kazanmasıydı; çünkü olmaması gereken bir yerde yaşadığı stres Erzurumspor’un ikindi maçında 3 puan almasıyla artmıştı. Üstelik iki hafta sonraki adres Erzurum’du. Kazanamasaydı; yine elde kağıt kalem hesaplar yapılacaktı.

Fenerbahçe bu hesapları neden yapmak zorunda kaldı; artık bugünün konusu değil. Konuşulması gereken başka şeyler var.

Önce doğru oyunu konuşalım.
İstasyon oyunu; sahanın ve pozisyonun durumuna göre küçük, orta ve büyük üçgenler kurarak rakip alanda geniş boşluklar yaratıp ceza sahasındaki oyuncuya en müsait gol vuruşu hazırlama ve asist yapma taktik düzeni olarak tanımlayabiliriz.

Fenerbahçe geçen sezon buna çalıştı. Ancak sıra dışı zincirleme talihsizlik yaşadı. Her talihsizlik puan kaybı, her puan kaybı stres yükledi takım üzerine.

O sıra dışı talihsizliklerden biri ve benzeri dün Harun’un yediği goldü. Böyle golleri bir büyük takım kaç sezonda bir yiyor? En son ne zamandı hatırlıyor musunuz? Bunun için bir sürü neden sayabilirsiniz ama netice itibarıyla talihsizdir.

Fenerbahçe maçın başından itibaren sağ kanattan Dirar, Isla, Eljif, Topal ve Jailson ile işte bu istasyon oyununu oynamaya çalıştı.
Sağdan yapılan ortalara da soldan gelecek boş oyuncular arandı durdu.
Büyük bir kısmı başarısız oldu. Zaten futbolda tekrarlarla öğreniyorsunuz.

İkinci yarının sonlarında ofsayt gerekçesiyle sayılmayan tam bir takım oyunu golüydü.
Pozisyon bana göre ofsayt değildi ancak VAR tam tersi karar verdi.
İlginç olan Eljif’in golünde Dirar’ın durduğu yere bayrak kaldırıp golü iptal etmeye çalışan yardımcının iptal edilen golde Soldado için o bayrağı kaldırmamasıydı.
Bu iki pozisyon standart sapmanın sapmasıdır.

Yardımcı sayılan golde bayrak kaldırırken müdahale etmemesi gereken bir pozisyona karışırken hatalıydı; oysa Soldado’nun pozisyonu için de en doğru kişiydi ve ona göre temizdi. VAR karıştı.

Burada çok ciddi bir sorun var. Bu çözülmeden hakem sorunu ortadan kalkamaz.

Hazır hakem konuşuyorken Veysel Sarı-Soldado ikilisinin mücadelesinde Veysel’in attığı yumruk/dirsek için Halis Özkahya hangi hafifletici nedenle sarı kartını gösterdi yine hakemlik açıklamasına ihtiyaç var.

Buralarda standartlar zorlanıyor ve hakeme, takıma göre değişkenlik gösteriyor. Kamuoyunun anlaması için böyle pozisyonların tartışılması gerekiyor. Hakem hatalı karar vermişse hakeme de anlatmak adına. Yarın benzer bir durumda aynı yumruğu Soldado atıp kırmızı kart gördüğünde ki daha kolay olabiliyor işte o zaman kıyamet kopuyor.

Soldado dün akşamın topsuz oyun kahramanıydı. Tam ve kusursuz bir santrafor örneği verdi.
Tüm gol pozisyonlarının içinde görünmese de vardı.
Valbuena’nın serbest vuruşunda barajdaki yeri, üzerine gelen topun geçmesi için boşluk yaratması da Fenerbahçe’nin bu maçı kazanmasını sağladı.
İleride Kasımpaşa savunmasıyla mücadelesi bu maçın kırılma pozisyonlarını sağladı. Mesele sadece gol atmak değildir. Bu maçı sadece Soldado’yu takip ederek bir kere daha izlemenizi öneririm.

İstasyon oyunu dedik, kuşkusuz en iyileri Dirar ve İsla’ydı.

Yine bir başka ezber; ceza sahasına şişirme ortalar yapmak yerine böylesi üçgenler kurup içeri girmek gerçek bir oyun planı ve alternatiftir.

Valbuena’nın bu anlamda rakip kaleci ve savunmalarını çalıştıran ortalarını örnek verebiliriz.

Fenerbahçe’nin kazanması çok önemliydi; ama oynadığı oyunu da önemseyenlerdenim.

http://twitter.com/uzaygokerman
uzaygokerman@gmail.com

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..