Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '18

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe'nin Geleceği Gençleri

GENÇLERİ İZLEMEK KEYİFLİ

Çok uzun zamandır ilk defa Fenerbahçe'nin bir maçından ciddi keyif aldım. İki sebebi vardı. Birincisi, Fenerbahçe'nin sahadaki rakibi yönetim ve futbol modeli olarak Türkiye'de en çok inandığım proje olan Altınordu takımı idi. İkincisi Fenerbahçe maça büyük ölçüde gençleri ile çıkmıştı. Beni ne skor, ne futbol ne de maçın hazırlık maçı olması ilgilendirmiyordu. Ben sahada gözleri parlayan, geleceğe umutla bakan gençleri izlemiştim. Sahada her iki tarafta da gençler ağırlıklı olunca, benim gibi bir futbolseverin ihya olması kaçınılmaz oldu.

Altınordu takımı bünyesinde yabancı futbolcu bulundurmayan ve gençlere yatırım yapan bir kulüp. Başkan Seyit Mehmet Özkan ve yönetimi benim uzun yıllardır Türkiye'de görmediğim bir futbol vizyonuna sahipler. Ülkemizde bu vizyona ihtiyaç var. Bu vizyona en büyük katkıyı da açıklamaları ve uygulamaları ile Başkan Ali Koç yapıyor. Dün Fenerbahçe adına sahada olan gençler bu vizyonun bir yansıması oldu. 

Fenerbahçe adına sahada çok fazla sayıda genç izledik. Bu gençler için ayrı bir yazı yazmak istedim, çünkü bunlar Fenerbahçe'nin geleceği. Dün akşam sahada görev alan Samed, Yiğithan, Ahmethan, Oğuz Kağan, Uygar, Burak ve Mahsun Fenerbahçe altyapısının ürünleri. Eljif ve Ferdi yurt dışından kazandırılan yetenekler. Barış ve Berke ise Altınordu'dan transfer edildi. Salih Uçan ve Ozan Tufan'ı tecrübeleri ile kıdemli olsalar bile yaşları nedeniyle bu gençler arasında görüyorum. Dün sahada olmayan Muhammed'i de katarsak, tam 14 genç futbolcu A Takım kadrosunda. 

 

BU GENÇLERDE ÇOK BÜYÜK POTANSİYEL VAR

Samed Karakoç: Orta sahada her iki kanatta da görev yapabiliyor. 4-3-3 sisteminde ileride de forma giyebilme kapasitesi var. Dikine giden, golü düşünen bir yapıya sahip. Yere sağlam basıyor.  

Yiğithan Güveli: Geçen senenin üzerine koymuş gözüküyor. Serinkanlı, kendine güvenli. Fiziği son derece güçlü. Dengesi iyi. Adam adama savunmada çok etkili. Bazen pozisyon hataları yapsa da bu genellikle tecrübe eksikliğinden. Oynadıkça gelişecektir. 

Burak Albayrak: Sol ayaklı stoper futbolda kıymetlidir. Altınordu karşılaşmasında Burak hem stoper, hem sol bekte görev yaptı. Zaman zaman heyecandan bireysel hata yapsa da genel olarak çok yönlü, fiziksel olarak güçlü ve gelişme kapasitesi yüksek bir oyuncu profili çizdi. 

Ahmethan Köse: Geçen sezon bir iki maç oynadı. Eleştiri aldı. Ancak ben Ahmethan'ın düzenli oynaması gerektiğini düşünüyorum. Maç içinde kendisini dikkatle izledim. Aslında yetenekli ancak çok büyük tecrübe eksiği var. 

Mahsun Çapkan: Benim dün sahada en beğendiğim futbolcuydu. Orta sahanın her yerinde oynayabilir. Çabuk, adam geçebilen, futbol zekası olan bir oyuncu. Fizik olarak kendisini geliştirmesi gerek. Dünya futbolunda hızlı, çabuk orta sahalar çok kıymetli. Önemli bir satış potansiyeli var. 

Oğuz Kağan Güçtekin: Merkez orta saha ve ön libero oynayabiliyor. Kendine güveni, pozisyon alma becerisi, pas yeteneği, saha görüşü çok iyi. Kırk yıllık orta sahalar gibi rahat ve özgüvenli bir tutumu var. Soğukkanlı bir yapıya sahip. Oyunu uzaktan oynamıyor, aksiyonun hep içinde. Pas alıyor, veriyor, kendini saklamıyor. 

Mert Uygar Zeybek: Merkez orta saha, forvet arkası, orta sağ-sol oynayabiliyor. Fenerbahçe'nin en çok gelecek vaat eden genciydi. 2016'da Bruno Alves'in anlamsız sert müdahalesi ile ayak yan bağları koptu ve sahalardan uzun süre uzak kaldı. 2017'de ise ön çapraz bağ sakatlığı yaşadı. Herşeye rağmen mücadele etti, geri döndü, dün de sağ bekte görev yaptı. Böylesi çok yönlü, profesyonel, azimli oyuncu az bulunur. Ben onun mücadele azmine şapka çıkartıyorum. Fenerbahçe'nin ruhu olabilecek bir potansiyeli var. 

Eljif Elmas: On numara ve merkez orta saha oynuyor. Saha görüşü, pas yeteneği, adam geçebilmesi, hızı, driblingleri ile sadece Fenerbahçe'nin değil, bu ligin uzun zaman sonra izleyeceği en iyi orta saha olacaktır. Aynı zamanda terbiyeli ve karakterli. Soyadı gibi parlayacağı sezon bu sezon olabilir. Büyük bir satış potansiyeli var. 

Ferdi Kadıoğlu: Ferdi'nin yeteneklerini iki maçta izledim. Top ayağına yakışıyor. Genç yaşta topları özgüven ile kullanıyor. Merkez orta saha, on numara, sağ kanat oynayabiliyor. Ferdi topa çok iyi hükmediyor, çok iyi bir altyapıya sahip. Onun da Eljif gibi büyük bir satış potansiyeli var. Eljif ile aynı pozisyonda olmalarına rağmen ikisini aynı anda sahada gördüğümüz bazı maçlar olursa şaşırmayın. Özellikle de kapanan takımlara karşı. Bu maçlarda Fenerbahçe orta sahada oyun üstünlüğünü ele alır ve oyunu tamamen rakip sahaya yıkar.

Berke Özer: Berke fizik ve refleks olarak çok iyi durumda. Genç yaşına rağmen kaleyi çok güzel dolduruyor. Çıkışları zamanında. Heyecanı, tecrübesizliği oynadıkça ortadan kalkar. Topu oyuna sokma yönü gelişmeli. Volkan el atar, onu yetiştirir ve destek verirse, Fenerbahçe 10-15 sene kalecisiz kalmaz. Volkan futbolu bırakınca Berke'nin özel kaleci antrenörü olmalı. Büyük bir kaleci yetişmesine katkısı olur. 

Barış Alıcı: Barış bence bu senenin en iyi transferi. Ben Barış'ı uzun zamandır izliyorum. Orta sahada hem sağ, hem solda oynayabiliyor. Cocu'nun 4-3-3'ünde pozisyon bulmakta zorlanabilir ama 4-3-3'ün ileri uç sağ ve solunda denenecektir. Esasen 4-4-2 veya 4-2-3-1'e uygun. Zaten ağırlıklı 4-2-3-1'de oynadı. Gerçek manada modern bir kanat futbolcusu. Çok iyi bir fundamentala sahip.

Salih Uçan: Büyük beklentilerimiz vardı. Karşılayamadı. Her sene acaba bu sene mi diye başlıyoruz, bu sene de Salih'in işi zor. Merkez orta saha, on numara oynuyor ancak o mevkilerde Mehmet Ekici, Ferdi ve Eljif var. Ön libero oynasın desek Josef, Mehmet Topal, Oğuz Kağan var. Salih gerçekten çok yetenekli ama futbolu daha fazla ciddiye alması şart. Yaşı 24, artık genç de değil. Bu sene Salih için son şanslar. Eğer iyi kullanırsa, neden bu sene o sene olmasın?

Ozan Tufan: Salih gibi son şansını kullanacak. Esasen Ozan diğer gençlerden farklı olarak genç yaşta çok büyük bir yükseliş yakaladı. A Milli oldu. Üst seviyelerde takımlar ile adı anılıyordu. Sonra düşüşe geçti. Ön libero, merkez orta saha, sağ kanat ve sağ bek oynayabiliyor. Çok yönlü bir futbolcu. Eğer Avrupa'da Hollanda veya Fransa altyapılarından yetişmiş olsaydı, o ülkelerde profesyonelliği öğrenseydi, konumu çok farklı olabilirdi. Fizik olarak bu sene daha iyi gördüm. Ozan'dan hala umudum var. Yalnız Ozan'ın savunmacı orta saha rolleri yerine merkez veya hücuma dönük orta saha rollerinde daha iyi olacağını düşünüyorum. Hücumda gerçekten çok etkin. Müthiş ara pasları var.

 

Cocu'nun 4-3-3'ü bence bu sene Ozan, Salih, Ferdi, Eljif, Uygar gibi gençler için büyük şans olacak. 

COCU

Fenerbahçe bu sene belli ki gençlere daha fazla sorumluluk verecek. Teknik direktörün Cocu olması, Ali Koç ve ekibinin daha en baştan futbol felsefesinin gençler ve öz kaynaklar üzerine olduğunu anlamamızı sağlamıştı. Cocu kesinlikle uzun vadeli bir yapılanma için doğru seçim. 

İletişim tarzı, şeffaflığı, profesyonel duruşu, sıcaklığı, samimiyeti ve forma dağıtma hassasiyeti ile Cocu'yu ben çok beğendim. Tecrübe ile gençlik arasında dengeden bahsediyor ki bu doğru bir yaklaşım. Size geleceği Ferdi, Eljif kazandıracak ama bugün sahada kazanmak için size Josef, Mehmet Topal ve Mehmet Ekici lazım. Dengeyi iyi kurabilirse, hem maç kazanır hem de gençleri. 

Cocu, tecrübe ve yeteneği harmanlama becerisini zaten Hollanda'da kanıtladı. Geldiği günden bu yana da gösteriyor. 

Sahada ise daha hazırlık maçları olmasına rağmen müthiş bir değişim rüzgarı yaşanıyor. Aykut Kocaman'ın dikine futbol nedir, hücum futbolu nedir diyerek eleştirdiği yaklaşımı Cocu sahada sergiletiyor. Oyuncular hareketli, bu nedenle pas alternatifleri çok oluyor, pas hızı artmış, pas yönü ise çoğunlukla ileri. Takımda herkes geriye koşuyor ve geçiş oyunlarını yapmaya başlamışlar. Bu çok önemli. Geçiş oyunu Kocaman'ın önem verdiği ama pek beceremediği bir konu idi. En azından top kazanınca hücuma hızlı geçiş yapamayan bir Fenerbahçe vardı. Bu sene tersini izleyeceğiz. 

 

TRANSFER İHTİYAÇLARI

Uygar, Eljif, Ozan, Ferdi, Mehmet Topal, Souza, Mehmet Ekici, Oğuz Kağan, Ozan Tufan, Salih Uçan, Mahsun, Giuliano, Valbuena ve hatta Roman. 4-3-3'ün orta üçlüsü için bir hayli aday var. Artık buraya adam alınması doğru değil. Herkeste bir 10 numara beklentisi var ancak bence bu isimler arasında bu rolü üstlenebilecek olanlar var. 4-3-3'de zaten hücumcu orta saha olarak tanımlanan bu pozisyon, klasik 10 numaradan farklı bir tarz gerektiriyor. 

Fenerbahçe'nin sol bek, stoper, merkez forvet eksikleri var. Yapılacaksa bu 3 pozisyona takviye şart. Ancak mevcut borç yükünü gördükten sonra bunu yazarken bile çekiniyorum. Hatta yazmaya elim varmıyor. Yiğithan, Josef stoperde değerlendirilebilir. Ancak merkez forvet için Soldado, sol bek için de Hasan-İsmail çok yeterli gözükmüyor. Aatıf, Soldado ve İsmail döndükten sonra, Cocu'nun eli şüphesiz daha da rahatlayacak.

Ben Fenerbahçe'nin bir stoper, bir de forvet oyuncusu almak için çaba gösterip, 2 yeni oyuncuyu Benfica maçı öncesi kadroya katacaklarını düşünüyorum. 

 

HAKEMLERİMİZE SESLENİYORUM

Fenerbahçe' de Eljif, Uygar, Ferdi, Mahsun, Barış, Valbuena, Mehmet Ekici, Galatasaray'da Onyekuru, Rodrigues, Sinan, Belhanda ve Feghouli, Beşiktaş'ta Lens, Quaresma, Oğuzhan, Babel, Tolgay Trabzonspor'da Yusuf, Sosa, Olcay gibi futbolcular bireysel becerisi yüksek, dribling ile adam geçen, yetenekli isimler. Bunlara yönelik kasıtlı veya kasıtsız sertliklerin en ağır şekilde cezalandırılması gerekiyor. 

Özellikle gençlere yönelik sertliklerde hakemlerimizin asla taviz vermemesi lazım. Yeteneksizlerin, yeteneklilere tahakkümü son bulmalı. Ligimizin futbol kalitesinin artması için bu şart. Futbol kasapları bu genç yeteneklere zarar verememeli. Hakemlerimiz daha ilk maçtan bu mesajları net bir şekilde vermeli. 

 

EN ÖNEMLİ TRANSFER DEĞİŞİM İLE GELEN VİZYON

Ali Koç bu sene bence Fenerbahçe'nin en iyi transferi. Yönetim, sportif direktör Comolli ve teknik direktör Cocu arasında uzun yılladır görmediğimiz bir vizyon ve amaç birliği var. Bu vizyon birliği etkili iletişimi de beraberinde getiriyor. Herkesin görev tanımı belli. Kimse kimsenin alanına girmiyor. Bu zihniyet değişimi bence on tane yıldız futbolcu transferinden bile daha iyi. 

Bu vizyon birliğine taraftar da katılmış durumda. Maç veya antrenmanlarda hata yapan gençlerin alkışlanması, desteklenmesi bunu gösteriyor. Forma, kombine, üyelik satışları arttı. Hatta patladı. En önemlisi de zihniyet değişimi oldu. Fenerbahçe taraftarı ortadaki mali enkazı gördükten sonra illa da şampiyonluk diye tutturmuyor. Ama illa da ruh, illa da gençlik, illa da mücadele, illa da iyi futbol, illa da geleceği kazanmak diyor. Bunları da bu takım onlara verecektir.

 

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..