Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ağustos '09

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe'nin gücü nerden geliyor?

Fenerbahçe'nin gücü nerden geliyor?
 

Fenerbahçe


Fenerbahçe Türkiye'nin tartışılmaz en büyük spor kulübüdür.

Genel olarak bu cümleye rakip takımların taraftarları: "hayır en büyük biziz" itirazı yapabilirler.Bakınız bütçe olarak konu ele alınır.Büyüklük her zaman bütçe ve borsadaki mali tablolardan bakılarak değerlendirme yapılır.Dünya kulüpleri arasında ilk 20 de yer alan tek Türkiye Spor kulübü Fenerbahçedir.
Basında destek ve yazılara bakıldığı zaman, Fenerbahçe 'nin sürekili yoğun ve sansasyonel işlendiği noktasına kimsenin itirazının olamyacağını düşünüyorum.Hatta geçenlerde Beşiktaşlı bir arkadaşım dediki "büyük gazatelerin birinde bugün spor sayfasında bir Beşiktaş cümlesine rastlamadım " dedi.Bu cümle geçen hafta içi konuşulan bir tespittir. Yalan değildir.Çünkü gerçek Beşiktaşlı olan biri tarafından söylenmiştir.Başka bir takımın taraftarı olsa bu cümlenin sorgulanmasını yapardım.Elbetteki bu tespit bir güne rastlanan her zaman mümkün olamayan bir tespittir. Çünkü Beşiktaş bu ülkenin en büyük 3 kulübünden biridir.
Sportif başarı açısından bakıldığı zaman, son yıllarda bu son sezon hariç sürekli ya şampiyon olmuş bir Fenerbahçe veya 2.olmuş bir Fenerbahçe görürsünüz. Bu başarı trendini değerlendirecek olursak, istikrardan gelen gittikçe büyüyen bir Kulüp olduğu , artık cidden diğer rakiplerle fark oluşturacak kadar büyüklükte olan bir maddi tablonun olduğuda gerçektir.
Fenerbahçe taraftarı sayısı olarakta birinci olduğu değişik istatistiklerde vardır.Öyleki tarftarın kombine kart noktasında ise kulübe verdiği destek bellidir. Türkiye'nin en pahalı stadı Fenerbahçe stadıdır.Genel olarak kulübün dengeleri yıllık plan ve hedefleri sponsorları açısından daima en önde olan bir spor kulübüdür.
Fenerbahçe sportif bir kulüptür.Mesela her türlü branşta hep hedef birincilik olan bir kulüptür.Galatasaray ve Beşiktaş kulüpleri ise yoğunluk olarak futbol ve basketbol branşlarına ağırlık verilen kulüplerdir. Evet mutlaka amatör branşlarda da takımları vardır. Fakat başarı kıyaslamasına bakıldığı zaman Fenerbahçe'nin bu branşlarda daha organize olduğunu görmek gerekir.
Bu önümüzdeki 10 yıl içindeki başarı tablosunda lig şampiyonluklarında Fenerbahçe'nin daha fazla başarılı olacağı ihtimali çok yüksektir.Gelirlerinin ve giderlerinin dengesi açısından da bakıldığında kulübün başarılı olması açısından her türlü şartlar oluşmuştur.Örneğin Galatasaray stad yapma projesinde yaşadığı sıkıntıları basından izlemekteyiz. Bu sıkıntıların yaşanması normaldir.Stad yapmak ciddi finansı olması gereken çok büyük projedir.Maddi yönden kulübü sıkıntıya düşürmemesi mümkün değildir.Galatasaray bu projesini uygularken her ne kadar destek alacak olsada, gelecek sezonlarda transferine ayıracağı bütçeleri yaparken her geçen yıl daha fazla zorlanacaktır.örneğin futbolcularını takımda tutmak zorlaşacaktır.Arda gibi yetenekli oyuncuların takımdan ayrılması kaçınılmazdır. Muhtemelen 2 yıl içinde Avrupa'ya transferi gerçekleşecektir.
Fenerbahçe kulübü ve takımının her geçen gün yapacağı transferler ile güçlenmesi çok kolay olurken, maddi yönden sıkıntı yaşayan diğer rakip takımların bu kolaylığı ileriki sezonlarda yaşayamayacağını , takımlarının yıldız oyuncularını satmak zorunda kalacaklarını düşünüyorum.
Genel değerlendirmelerimin sonrasında, görünen tabloda önümüzdeki 10 yılda bu mali tablo ve dengelerin bu şekilde devam etmesi durumunda, Fenerbahçe nin çok daha başarılı olması muhtemeldir.
Sevgi ve saygılarımla.


Toprak Sari
 
Toplam blog
: 146
: 842
Kayıt tarihi
: 14.09.08
 
 

Ben ticaretle uğraşan biriyim. Hobilerim arasında felsefe, sinema özellikle türk sineması, spor ö..