Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '08

 
Kategori
Spor
 

Fenerbahçe'nin Sevilla karşısındaki şansı

Fenerbahçe'nin Sevilla karşısındaki şansı
 

Uefa Şampiyonu Sevilla


Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ndeki rakibi Sevilla'yı değerlendirerek Fenerbahçe'nin bu turdaki şansının ne kadar olduğunu irdelemek istiyorum bu yazımda.

Elbette ki bu değerlendirmeyi yaparken, şans, sakatlık, gününde olma, seyirci etkisi gibi saha dışı etkenleri bir kenara bırakıyorum. Çünkü bazı durumlarda maç başlamadan sahaya yenik çıktığınız, oyuncularınızdan birinin yok yere kırmızı kartla dışarıda kaldığı durumlar olabilir.

Bu değerlendirmeyi normal şartlar altında takımların durumlarını göz önüne alarak yapıyorum.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, Sevilla kendi ligindeki performansıyla değerlendirilmemeli. Kendi liglerinde farklı, Avrupa arenasında farklı oynuyorlar.

En zayıf halkaları defansları görünüyor, aslına bakarsanız defans adamları çok kötü değil ama çok hücumcu bir takım olduklarından çok da fazla gol yiyebiliyorlar.

Kalede Andres Palop oynuyor, defansın solunda Sırp Drugatonoviç, göbekte Kolombiyalı Masqerano ve Kaptan Navarro, sağda ise Brezilyalı Dani Alves var. Defansta göze en fazla batan isim de Alves. Alves sezon başında 25 milyon paund'luk Chelsea teklifini reddederek takımda kaldı. Pasları, şutları, driplingleri ve dar alanda kısa paslaşmalarıyla Avrupa'da ki sağ bekler arasında ilk 3'e girebilir.

Hemen önünde oynayan Jesus Navas'la başlayarak Sevilla'nın orta sahasına geçiş yapabiliriz. Sevilla'nın göze en fazla batan yönü kanat bindirmeleri. Şu an Avrupa'nın en iyi sağ kanatlarından biri olarak göze çarpıyor Alves-Navas kanadı. Sol tarafta ise son zamanlarda yıldızı parlayan 19 yaşındaki genç Diego Capel oynuyor. Brezilyalı Adriano'yu kesme başarısı gösteren Capel hızı ve yaptığı ortalarla dikkat çekiyor.

Sevilla'nın dikkat çeken en önemli bölgelerinden biri de orta sahası. Danimarka'lı Poulsen otoriteler tarafından Avrupa'nın en istikrarlı 5 ön liberosundan biri olarak gösteriliyor. Malili Seydou Keita ise şimdiden Avrupa'nın en gözde kulüplerinin transfer listelerinin başında yer alıyor. Onu Gerard ve Lampard ile özdeşleştiren otoriteler bile var. Özellikle ceza sahası dışından çektiği şutlar çok etkili.

Forvet hattı için söylenecek pek bir şey yok. Forvette Kanoute ve Louis Fabiano oynuyor. Fabiano İngiliz kulüplerinin kıskacında, fakat Sevilla onu bu yıl bırakmayacağını açıkladı. Forvette Fildişili Kone, Rus Kerzhakov ve Uruguaylı Chevanton ise yedek bekleyen yıldızlar.

Fenerbahçe'yle sistem olarak farklı oynuyorlar. Kale ve defans hattı olarak Fenerbahçe ile hemen hemen eşdeğer diyebiliriz Sevilla için. Sağ ve sol kanat değerlendirmesi yaptığımızda Sevilla'nın Fenerbahçe'den en az 2 gömlek üstün olduğu görülüyor kağıt üzerinde.

Selçuk-Aurelio hattı ile Poulsen-Keita hattı da maç içindeki etki bağlamında birbirlerinden çok üstün olamayacaklardır. Poulsen ve Keita'nın gol bölgelerinde biraz daha fazla görülmeleri ve kaleyi zorlamaları belki onları biraz daha ön plana çıkarabilir.

Fenerbahçe'nin Sevilla'ya göre en önemli artısı Sevilla'nın Alex gibi yaratıcı ve oyunun kaderini değiştirecek bir orta sahaya sahip olmamaları.

Forvet kıyaslamasına geçtiğimizde de Kanoute ve Fabiano'nun Fenerbahçe forvetlerine göre daha etkili olduğunu söylememiz yanlış olmaz herhalde.

Tüm bu değerler kağıt üzerinde alt alta üst üste konulduğunda Fenerbahçe'nin şansı %30, Sevilla'nın ise %70 görünüyor.

Fenerbahçe seyircisi desteği ve etkisiyle maça iyi bir başlangıç yapıp, ilk yarı 2-0'ı yakalayabilirse turu alır götürür. Fakat 1 farklı bir galibiyetle dahi olsa İspanya'ya taşırsa maçı bu Sevilla'dan turu almak imkansıza yakın bir şey olur.

 
Toplam blog
: 3
: 9875
Kayıt tarihi
: 09.10.07
 
 

"Dünyayı güzellik kurtaracak... ve sevmekle başlayacak herşey..." sözüne yürekten inanan ve "yitirme..