Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '12

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe'nin UEFA-TFF mücadelesi CAS'ta yeni bir boyut kazanıyor!

Fenerbahçe'nin UEFA-TFF mücadelesi CAS'ta yeni bir boyut kazanıyor!
 



Fenerbahçe’nin UEFA-TFF ile mücadelesi sürüyor.

Bu mücadele, Fenerbahçe'nin açtığı tazminat davası.

Kimileri bunun bir hak mücadelesi olduğunu kavramaktan uzak. Onlara göre, güçlü ile mücadele etmek değil de, güçlüye “biat” etmek gerekiyor. Bu bakımdan, Fenerbahçe’ye kızıyor, bu mücadelenin Türk futboluna zarar vereceğinden dem vuruyorlar. Bununla yetinmiyor, piyasa durmadan haber/ler pompalıyorlar.

En yaygını da, UEFA’nın Fenerbahçe’yi ağır biçimde cezalandıracağı...

Neymiş?

UEFA, Fenerbahçe’ye 5 yıl ceza verdi!

Uçurulan haberlerin iç kaynaklı olduğu anlaşılıyor. Bir yerlerden bir haber uçuruluyor, gazeteci kılıklı kimileri de, bunları gerçekrmiş gibi ortalığa yayıyorlar. Bu bakımdan bir bilgi kirliliği var.

TFF’nin “UEFA, Cornu'nün raporunun CAS dosyasından çıkartılmasını talep etti” başlıklı açıklaması, ne gibi dolapların döndüğünü bir kez daha gösterdi.

TFF’nin açıklaması şöyle:

“Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), 12.01.2012'de TFF'ye gönderdiği yazıda, Fenerbahçe tarafından UEFA ve TFF aleyhine CAS nezdinde açılan tazminat davasında; UEFA'nın, kendi avukatı ve görevlisi Pierre Cornu'nün 03.11.2011 tarihli raporunun dosyadan çıkartılmasını talep ettiğini bildirdi.”

Bakalım, CAS, UEFA’nin isteğini nasıl karşılayacak?

*****

UEFA, Cornu’nun raporuna dayanarak, Fenerbahçe’yi TFF eliyle Şampiyonlar Ligi’nden men etmişti. Bunun üzerine Fenerbahçe, CAS’ta UEFA ve TFF aleyhine tazminat davası açtı. Etekleri tutuşan TFF, UEFA’ya bir mektup yazarak, Cornu’nun kimi ifadelerinden rahatsız olduğunu, bu ifadelerin geri çekilmesini istediğini açıkladı.

Neydi Cornu'nun raporu?

“22 Ağustos 2011 tarihinde İstanbul’a öğleden sonra vardığımda Sayın Arıboğan ve Sayın Helvacı tarafından karşılandım. Takriben bir saat süren bir toplantı içinde bulunulan durumu değerlendirdik.” dediği bölümden bir alıntı:

“TFF Etik Kurulu raporuna atıfta bulunarak, bu rapora göre Fenerbahçe SK’nün şikeye karıştığına dair hiçbir şüphe olmadığını, ancak UEFA müsabakalarına kayıtlı olan ve yetkilileri şüpheli konumunda olan diğer iki kulüp bakımından (Beşiktaş JK ve Trabzonspor AŞ) delillerin açık bir sonuca varabilmek için yetersiz olduğunu ve bu kulüplerin şike(ye) karıştıklarına dair şüphe olduğunu belirttiler.” (sayfa 5)

22 Ağustos 2011 akşam birlikte yemek yedikten sonra Sayın  Aydınlar, Sayın Arıboğan ve Sayın Helvacı ile  bir, bir buçuk saat kadar süren (saatime bakmadım) bir toplantı yapıldı” dediği bölümden iki alıntı:

“EK raporunda bulunan ve incelenen delillere istinaden Fenerbahçe SK yetkililerinin maçlarda  hile yapmadıklarına dair % 1 olasılık olup olmadığını sorduğumda TFF yetkilileri bana hayır cevabını verdiler. Dolayısıyla ceza soruşturmasının sonucunda Fenerbahçe SK’nın şikeye karışma iddiasından temiz çıkmasına imkan olmadığı açıktı. Toplantıda bulunan kişiler arasında bu konuda mutabakat vardı.” (sayfa 7)

“Netice itibariyle, şunda fikir birliğine vardık: ben görüşlerimizi UEFA genel sekreterine rapor edeceğim. UEFA genel sekreteri hızlı bir şekilde TFF’ye pozisyonumuzu teyit eden bir yazı yazacak (TFF’nin harekete geçmesi talebi; Fenerbahçe SK ile temasa geçilip kulübün 2011/2012 UCL’den kendi isteğiyle çekilip çekilmeyeceğinin sorulması; aksi takdirde, TFF  kulübü geri çekecek veya disiplin prosedürü olasılığı ile karşılaşacaktır), TFF’de en kısa sürede gerekli adımları atacak, bu konuda anlaştık." (sayfa 8)

*****

Tazminat davadan vazgeçmesi için Fenerbahçe’ye sürekli baskılar yapıldı, yapılıyor da. Fenerbahçe’ye ağır cezalar geldi/ geliyor diye uçurulan haberler bu baskısıyla ilgiliydi. Ama Fenerbahçe, davadan vazgeçmeyeceğini sürekli yineledi.

Mahkemeye sunulan bir raporun geri çekilmesi, yerine bir başkasının verilmesi doğru mu?

Önce şunu sormak gerekiyor:

Rapor niye geri çekiliyor?

Demek ki, rapor, Fenerbahçe’nin lehine sonuç doğuracak bir belge niteliğinde. UEFA ve TFF, tazminattan kurtulmak için bu yola başvuruyor olmalı. Yoksa, Fenerbahçe’nin aleyhine olsa, verdikleri kararın doğruluğunu kanıtlayacak olduğu için rapor, niye geri çekilsin ki?

Fenerbahçe’yi CAS’ta savunacak avukat Emin Öztürk’ün tepkine ne diyebilirsiniz?

“Hukuk çocuk oyuncağı değildir. Verdiğiniz bir dilekçeyi, 'ben geri çekiyorum, bunun yerine başka birşey koyuyorum' şeklinde bir yaklaşımla geri almanız mümkün değildir."

"UEFA diyor ki; 'Ben, kendi yetkilim Cornu'nun dilekçe olarak CAS'a sunduğu bir beyan vermiştim. Bunun hiçbir geçerliliğinin olmasını istemiyoruz. Geri almak istiyoruz. Bu hem CAS heyetiyle, hem de Türk spor kamuoyunun zekasıyla alay etmek gibi bir şey.”

*****

CAS, UEFA’nın isteğini geri mi çevirir, yoksa kabul mu eder?

Cornu’nun raporu, Fenerbahçe’yi mağdur etmişti, ama  CAS’ta Fenerbahçe’nin lehine bir sonuç doğuracak nitelikte. Çünkü tek yanlı rapor, Fenerbahçe’nin savunması alınmadan hazırlandığını gösteriyordu.

Raporun geri çekilmesini istemek, rapora dayanarak ceza verenlerin haksızlığını göstermez mi?

TURGUT ÇELİK/ Mersin
 

***Konuyla ilgili yazılar:

UEFA Başmüfettişi Cornu'nun ifadeleri kimleri işaret ediyor? (Fenerbahçe’yi kurban seçmek)

Fenerbahçe’ye tepkili TFF, niye Cornu’ya, UEFA’ya tepki göstermiyor?

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..