Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '10

 
Kategori
Spor
 

Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi Gruplarına Kalır Mı?

Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi Gruplarına Kalır Mı?
 

Bilindiği UEFA’nın son beş seneyi temel alan puan tablosundaki ilk üç ülke, ki bunlar İtalya, İspanya ve İngiltere, Şampiyonlar Ligi’ne tam dört takım gönderirken bu takımların üçü direkt gruplara katılıyor.

Bu ülkelerden sonra gelen Almanya, Fransa ve Rusya’nın ise doğrudan ŞL gruplarına gönderdiği takım sayısı ise iki.

Son olarak da bizim de içinde bulunduğumuz yedi ülkenin (geçtiğimiz yılın şampiyonu İnter bu sene ligini de şampiyon olarak tamamladığından 13. Sıradaki İskoçya şampiyonu da gruplara katılma hakkı kazandı) şampiyonu gruplara doğrudan katılarak toplamda 32 takımın yer aldığı devler arenasının 22 sandalyesi bu şekilde oluşmuş oluyor.

Bu takımların dışında ŞL gruplarına katılma mücadelesi veren tam 54 takım var ve tüm bu takımların amacı ŞL bileti alan 10 takım arasına girebilmek.

Bu takımlardan biri de şampiyonluğu son maçta Bursaspor’a kaptıran Fenerbahçe.

Aslında son yıllarda değişen ŞL formatı nedeniyle Fenerbahçe’nin o 53 takımla işi yok. Zira kendi liginde şampiyon olamayan Fenerbahçe’nin ikinci ve üçüncü ön eleme turlarındaki rakipleri kendisi gibi şampiyon olamayan takımlar. Fakat ilk planda kulağa bir avantajmış gibi gelen bu uygulama Türk takımları için oldukça olumsuz bir uygulama. Çünkü bu şekilde takımlarımızın, eskiden olduğu gibi, zayıf ülkelerin şampiyonları ile ön eleme olasılıkları ortadan kalkmış durumda.

Üçüncü ön eleme turuna seri başı olarak katılacak temsilcimizin muhtemel rakipleri şu takımlar:

  • Celtic (İskoçya)
  • Unirea Urziceni (Romanya)
  • PAOK (Yunanistan)
  • Young Boys (İsviçre)
  • Gent (Belçika)

Fenerbahçe için işin tehlikeli kısmı ise bu turdan sonra başlıyor. Çünkü sarı lacivertli temsilcimiz yukarıdaki takımlardan birini geçtiği takdirde aşağıdaki takımlardan biri ile eşleşecek:

  • Tottenham Hotspur (İngiltere)
  • Sevilla (İspanya)
  • Sampdoria (İtalya)
  • Werder Bremen (Almanya)
  • Auxerre (Fransa)

Eşleşmelerin bu şekilde olmasının nedeni gruplara ön eleme oynayarak katılacak on takımın beşinin şampiyonlar beşinin de şampiyon olmayanlar arasından gelecek olması. Bu uygulama ile Platini yönetimi ŞL kapılarını görece zayıf takımlara da açıyor fakat bu durum normalde daha zayıf takımlarla eşleşme olasılı bulunan takımlarımızın, Avrupa’nın beş büyük liginin ŞL gruplarına doğrudan katılamayan takımları ile eşleşmelerine neden olarak şanslarını azaltıyor.

 
Toplam blog
: 788
: 1417
Kayıt tarihi
: 11.11.07
 
 

Çoğu çocuk gibi ben de futbolcu olmak istedim, olmadı. Bu oyundan kopmamak adına üniversite yılla..