Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '10

 
Kategori
Spor
 

Fenerbahçe Trabzonspor'a neden gol atamadı?

Fenerbahçe Trabzonspor'a neden gol atamadı?
 

Fenerbahçe-Trabzonspor karşılaşmasında göze çarpan en önemli sorun, o kadar gol pozisyonuna rağmen Fenerbahçe’nin sadece bir gol atabilmesiydi. Buradan hareket ederek ligimizin gol sıkıntısını mercek altına alarak futbolumuzu yorumlamaya çalışalım.

Sezon sonu itibarıyla Ankaraspor’un hükmen maçları dahil olmak üzere 306 lig karşılaşmasında tam 764 gol atılmış; o maçları çıkardığımızda 289 karşılaşma sonunda 662 gol vuruşu yapılmış olduğunu görüyoruz. Bu da maç başına ortalama 2,3 gol demektir.

İngiltere’de 380 maç sonunda atılan gol sayısı 1053’tür. Ortalaması 2,8 gol/maç’tır. Lig şampiyonu Chelsea 38 maçta 103 gol atmıştır, ortalaması ligin altında kalmıştır; 2,7 gol/maç.

İspanya’da yine 380 maç sonunda 1031 gol atılmış olduğunu topluyoruz. Ortalaması 2,7 gol/maç’tır. Lig şampiyonu 38 maçta 98 gol ve 2,6 ortalamaya ulaşabilmiştir.

Fransa’da 380 maç sonunda 2,4 maç başı gol ortalaması ile toplam 916 gol atılmıştır. Lig şampiyonu olmuş Marsilya’nın attığı gol sayısı ve ortalaması genelin oldukça altında kalmıştır. 69 gol ve 1,8 gol/maç.

İtalya’da 380 maç sonrasında 993 gol atılmış olduğunu; bunun da 2,6 gol/maç sonucunu verdiğini öğreniyoruz. Inter, 2 maç başı ortalamayla 75 gol atmıştır.

Son olarak; Almanya liginde 308 maçta 2,85 gol ortalamasıyla 866 gol atıldığının bilgisini buradan verelim. Bayern Munih ülke ortalamasına yetişemeyerek 72 gol attığı sezonu 2,1 gol artalamasıyla tamamlamıştır.

Ligimizin şampiyonu Bursaspor’un filli durumda 32 maç sonunda 59 gol atmış olduğunu; bunun da 1,85 ortalamata denk gelmiş olduğunu da ekleyelim.

Şu bir kere daha gözler önüne seriliyor ki; ülkemiz Avrupa’nın ilk beş ligindeki gol sayılara ve ortalamalara ulaşmak bir kenara yaklaşamamıştır bile. Bursaspor ancak Fransa lig şampiyonunu ortalamada geçebilmiştir.

Ligimizde 20 gol barajını sadece bir golcü, geçebilmişken; 10 golün üzerine on golcü çıkabilmiştir; bunların dokuzu 15 gole bile ulaşamamıştır.

İngiltere’nin gol kralı 29 gol atmışken; 20 golün üzerinde 5 futbolcu toplanmıştır.

İspanya’da gol kralı 34 gol gibi göz kamaştırıcı bir sayıya ulaşmışken; 20 golün üzerinde gol atan futbolcu sayısı dörttür.

İtalya gol kralı 29 atmıştır.

Güiza, Fenerbahçe’ye transfer olduğu sene kendi liginde benzer sayılarda goller atıp kral olarak gelmişti. Ancak Güiza bu sene de çok fazla varlık gösteremeyerek 11 golde kalmıştır. Ancak ligin ilk on golcüsü içine dahil olması bakımından sanki üzerine düşeni yapmış gibi görünmektedir.

Yine önemli bir not; şampiyon Bursaspor bu ilk on golcü arasına tek futbolcu sokamazken; 16. ve 17. sıralardan 8 golle Ozan İpek ile Batalla’yı listeye dahil edebilmiştir.

Futbol Federasyonunun istatistik verilerine göre (eksikleri de var) 198 farklı oyuncunun 648 gol attığını görüyoruz.

Bu 198 farklı oyuncudan 77 tanesinin sezon boyu sadece 1 gol atmış olması da ilginç tabii.

Şimdi burada konuyu özelleştirelim; Fenerbahçe’nin Trabzonspor’a neden gol atamış olduğuna kafa yoralım.

Sezonu bir golle tamamlayan Emre, Mehmet Topuz, Vederson, Selçuk Şahin isimleri dikkat çekicidir. Bu dört oyuncunun hepsinin direkt olarak ilk onbirlerde sahaya çıktığını unutmayalım.

Fenerbahçe’de goller zaten Alex ve Güiza’da yoğunlaşmaktadır. Alex’ten sonra en golcü futbolcunun 6 golle bu sezon yüzüne bile bakılmayan Semih olması da yine ilginç notlardan bir tanesidir. Fenerbahçe’nin bir diğer golcüsü de 5 golle Santos olmuştur. Santos ve Semih’in Trabzonspor maçında sahada olmadığını göz önünde bulundurur; Güiza’nın zaten atması gereken golü atıp ortalamasını yakaladığını; Alex’in de gününde olmadığını kabul edersek, bu kadar şutun neden gol olmadığını rahatlıkla anlayabiliriz.

Fenerbahçe’nin kadrosunda o kadar teknik üstünlüğü olan futbolcusu varken; bitirici gol vuruşu yapacak oyuncusu neredeyse yok gibidir!

Devam edelim.

Yine 198 farklı oyuncudan 33 tanesi de sezonu iki golle kapatmışlardır.

Üç gol atanların sayısı 22, dört gole ulaşan 18 futbolcu olmuştur.

Bu verileri ortaya koyduktan sonra bir mola verip, konuyu daha sonra detaylandıralım.

Uzay Gökerman

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..